Drepturi si libertati civile

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive
2. Drepturi subiective civile
2.1.Drepturi subiective civile absolute
2.2.Drepturi subiective civile relative
2.3.Drepturi patrimoniale
2.4.Drepturi nepatrimoniale
2.5.Drepturi subiective civile principale
2.6.Drepturi subiective civile pur si simplu
3.Obligati civila
3.1.Clasificarea obligatiilor civile
4.Concluzie


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni introductive
Dreptul civil constituie ramura cea mai importanta a dreptului privat si are ca domeniu acele acte pe care le poate face orice cetatean , indiferent de profesiunea sa . Se considera ca dreptul civil este dreptul privat general , el carmuieste cele mai importante raporturi si acte juridice ale persoanelor particulare . 
Dintr-o alta perspectiva , totalitatea regulilor sau legilor care guverneaza activitatea omeneasca in societate si caror respectare este , la nevoie , asigurata de forta coercitica a statului constituie dreptul obiectiv . El este unul si acelasi pentru toti cetatenii supusi aceleiasi comunitati politice . In opozitie cu dreptul obiectiv , dreptul subiectiv desemneaza facultatile sau preorogativele ce apartin unui individ si pe care le poate invoca in exercitiul activitatii sale fata de ceilalti . 
Dreptul este prin esenta lui pozitiv , adica stabilit printr-o lege scrisa sau printr-un obicei si este in toate cazurile obligatoriu . pe de alta parte dreptul este natural , fiind conceput de noi derivand din natura si din ratiune .
Dreptul natural s-a nascut din nevoia omului de a reclama injustitia in fata unei valori superioare dreptului pozitiv , el inseamna o continua cautare a ceea ce este just , drept . 
Continutul oricarui raport juridic civil este alcatuit din totalitatea drepturilor si obligatiilor subiective civile ce revin partilor din acel raport juridic . Partile unui raport juridic civil, au in acelasi timp atat drepturi cat si obligatii subiective civile , in acest caz raportul juridic are un continut complex .
Pe de alta parte sunt raporturi juridice simple cand una dintre parti are numai drepturi, iar cealalta are numai obligatii . In acesta categorie se incadreaza ** drepturi reale (dreptul la proprietate , dreptul la uzufruct , dreptul la servitute )
- *drepturi subiective nepatrimoniale(dreptul la viata, dreptul la identitate, dreptul la stare civila )
- *raporturi juridice civile nascute din savarsirea de fapte civile ilicite (neexecutarea obligatiilor contractuale )
- *raporturi juridice civile nascute din fapte civile ilicite si voluntare unilaterale (imbogatirea fara cauza justa ) 
2. Drepturi subiective civile 
Dreptul subiectiv civil este definit ca acea posibilitate recunoscuta de lege subiectului activ intr-un raport juridic civil , persoana fizica sau juridica, in virtutea careia aceasta poate in limitele legii care intereseaza ordinea publica si bunurile moravuri, sa pretinda o anumita conduita subiectului pasiv, care poate consta in a da, a face sau a nu face ceva si la care sa apeleze la forta coercitiva a statului, pentru a obtine realizarea sau respectarea acesteia . 
Clasificarea drepturilor subiective civile :
-  Dupa gradul de opozabilitate - drepturi subiective civile absolute si drepturi relative
-  Dupa natura lor-drepturi subiective civile patrimoniale si drepturi nepatrimoniale
-  Dupa corelatie dintre ele-drepturi subiective civile principale si drepturi accesorii 
-  Dupa gradul de certitudine privind realizarea lor-drepturi subiective civile pure si simple si drepturi afectate de modalitati.
2.1. Dreptul subiectiv civil absolut 
Este acel drept in virtutea caruia titularul sau poate avea o anumita conduita permisa de lege , fara a fi nevoie de concursul unui alt subiect de drept pentru realizarea in fapt a conduitei respective
Caracteristici : 
-  Drepturile absolute sunt opozabile tuturor
-  Prevede obligatia generala a tuturor subiectelor de drept de a nu-i aduce atingere
-  In cazul raporturilor juridice ce au in continut aceste tipuri de drepturi , este determinat numai subiectul activ , adica doar titularul , subiectul pasiv fiind alcatuit din toate celelalte persoane


Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturi si libertati civile.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Codul civil- Bucuresti 2014;
2.Draghici T.-A. ; Bodoasca T.-Drept civil .Parte generala , editura AFT , Sibu , 2009;
3.Ungureanu O.-Drept civil , editia a 8-a , editura C.H.Beck , Bucuresti , 2007;
4.Zamsa C.-Drept civil , drepturile reale principale , editura C.H.Beck , Bucuresti 2009;
5.Zamsa C.-Drept civil, teoria generala a obligaiilor , editura C.H.Beck , Bucuresti 2009 .


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!