Dreptul de Servitute

Cuprins referat Cum descarc?

1.Definirea dreptului de servitute
2.Caracterele dreptului de servitute
3.Clasificarea servitutilor
4.Servitutile naturale
5.Servitutile legale
6.Servitutile conventionale
7.Exercitarea dreptului de servitute
8.Stingerea dreptului de servitute


Extras din referat Cum descarc?

Dreptul de servitute
Prin DEZMEMBRAMINTE ALE DREPTULUI DE PROPRIETATE intelegem acele drepturi reale care rezulta din separarea prerogativelor de care se bucura proprietarul.
1.Definirea dreptului de servitute
Codul civil defineste servitutea ca fiind ,,o sarcina impusa asupra unui imobil pentru uzul si utilitatea unui imobil avand un alt stapan".Notiunea de uz si utilitate a imobilului trebuie interpretata intr-un sens foarte larg, admitand ca o servitute poate avea drept obiect simplul agrement al fondului dominant.
Spre deosebire de celelalte dezmembraminte ale dreptului de proprietate, servitutea nu presupune desprinderea unor atribute ale proprietarului si exercitarea lor de catre o alta persoana, ci constituie o simpla sarcina, o limitare a exercitiului atributelor proprietatii, fara ca proprietarul sa fie total lipsit de vreuna dintre acestea.
2.Caracterele dreptului de servitute
a) servitutea e un DREPT asupra bunului altuia, considerat in doctrina o derogare de la ordinea normala a lucrurilor care este libertatea fondurilor.
b) exercitarea servitutii e conditionata de existenta a doua imobile, de cele mai multe ori invecinate, apartinand unor proprietari diferiti. Imobilul in favoarea caruia e stabilita servitutea se numeste fond dominant, iar cel asupra caruia se exercita se numeste fond aservit.
c) servitutea are caracter REAL. Ea se poate stabili numai cu privire la imobilele prin natura lor. Nici imobilele prin destinatie si nici cele prin obiectul la care se aplica nu sunt susceptibile de a forma obiectul dreptului de servitute.
d) servitutea e un ACCESORIU al fondului, urmand soarta acestuia. Ea nu poate fi urmarita, ipotecata sau instrainata independent de acesta, ci numai impreuna cu fondul dominant caruia ii profita.
e) spre deosebire de uzufruct, uz sau abitatie, servitutea e PERPETUA , caracter ce decurge din accesorialitatea sa fata de proprietatea fondului dominant. Cu toate acestea partile pot conveni limitarea in timp a exercitiului dreptului de servitute.
f) servitutea are CARACTER INDIVIZIBIL, ea se datoreaza de intreg fondul aservit si profita intregului fond dominant.
3.Clasificarea servitutilor
Servitutile pot fi clasificate dupa mai multe criterii, dintre care:
a) Dupa cum proprieterul fondului dominant are dreptul de a savarsi anumite acte de folosinta asupra fondului aservit (ex. servitutea de trecere) ori proprietarul fondului aservit e restrictionat in exercitiul dreptului sau sunt : servituti pozitive si servituti negative.
b) In functie de natura fondului: servituti urbane si servituti rurale. Potrivit art. 621 Cod civil, servitutile se numesc urbane atunci cand sunt stabilite in folosul unei cladiri, indiferent daca aceasta este situata la oras sau la tara. Servitutile rurale sunt constituite in folosul unui teren.
c) In functie de modul de exercitare: servituti continue si servituti discontinue.Servitutile continue sunt acele servituti al caror exercitiu este continuu, fara ca pentru aceasta sa fie nevoie de faptul actual al omului. De exemplu: servitutea de scurgere a apelor, servitutea de vedere.
Dimpotriva, servitutile necontinue pentru a fi exercitate presupun faptul actual al omului, cum ar fi apre exemplu servitutea de trecere, servitutea de a scoate apa dintr-o fantana.
Ceea ce determina prin urmare caracterul continuu sau necontinuu al servitutiei nu este continuitatea sau necontinuitatea exercitarii ei, ci daca servitutea pentru a fi exercitata presupune sau nu faptul actual al omului. Asa spre exemplu, desi servitutea de scurgere a apei e o servitute continua, fiindca apa se scurge fara interventia faptului omului, totusi exercitiul unei asemenea servituti nu este continuu, fiindca nu ploua in mod permanent. Daca insa apa se scurge dintr-o pompa manuita de un om, servitutea va fi necontinua, fiindca presupune faptul actual al omului, chiar daca apa s-ar scurge in mod continuu.
d) Dupa felul de a se manifesta in exterior: servituti aparente si servituti neaparente. Servitutile sunt aparente cand se exercita sau se recunosc prin semne sau lucrari exterioare. De exemplu: servitutea de trecere presupune un drum, o poteca, cea de vedere presupune existenta unei ferestre.
Servitutile neaparente sunt cele care nu presupun semne sau lucrari esterioare, cum ar fi servitutea de a nu zidi pe un fond sau de a zidi numai pana la o anumita inaltime.


Fisiere in arhiva (3):

  • Dreptul de Servitute
    • bibliografie.doc
    • cuprins.doc
    • servitutea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!