Drept Civil - Consimtamantul in Actele Juridice Civile

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea actului juridic
Definitii formulate in literatura de specialitate
Exista doua categorii de definitii date, in doctrina actelor jurdice civile. O categorie este formata din definitiile speciilor de acte juridice civile - contractile civile si actele civile unilaterale; in aceasta categorie, se are in vedere fiecare act juridic civil (ex: contractul de vanzare-cumparare, contractul de donatie, testamentul, oferta, etc) evident, in partea introductiva generala a dreptului civil- in care ne gasim - nu avem in vedere acest tip de definitii date actelor juridice civile.
Cealalta categorie cuprinde definitiile generale ale actului juridic civil; de data aceasta se are in vedere si genul proxim - actul juridic civil in general - iar nu diferitele specii ale actului juridic civil (ca in prima categorie de definitii).
Aceasta a doua categorie de definitii, la randul ei cuprinde doua tipuri de definitii generale ale actului juridic civil si anume:
a) definitia traditionala in care se precizeaza ca prin act juridic civil se intelege o manifestare de vointa savarsita cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica ori stinge un raport juridic;
b) definitia care diferentiaza actul juridic civil fata de faptul juridic licit, care este "gestiunea de afaceri", in care se precizeaza ca, actul juridic civil este "o manifestare de vointa - unilaterala, bilaterala sau multilaterala - savarsita cu intentia de a stabili, modifica sau stinge, potrivit dreptului obiectiv, raporturi juridice, cu conditia ca de existenta acestei intentii sa depinda insasi producerea efectelor juridice".
Prin act juridic civil se intelege o manifestare de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, respectiv de a naste, modifica ori stinge un raport juridic civil concret.
In doctrina, practica si chiar legislatie, expresia "act juridic civil" ori "act juridic " sau, pur si simplu termenul "act" se intrebuinteaza cu doua sensuri, ori intelesuri, de fiecare data rezultand, din context, semnificatia atribuita.
Intr-un prim sens, se desemneaza tocmai manifestarea de vointa cu intentia de a produce efecte juridice civile.
In al doilea sens, se desemneaza inscrisul constatator al manifestarii de vointa, adica suportul material care compenseaza ori reda manifestarea de vointa exprimata.
Pentru acest al doilea inteles foloseste si formula instrumentum probationis sau termenul instrumentum.
Uneori in acelasi articol dintr-o lege civila se au in vedere ambele sensuri ale termenului de "act". Cu titlu de exemplu, citam cazul art.689 C.civ.: "Acceptarea (mostenirii- n.n) poate fi sau expresa sau tacita. Este expresa cand se insuseste titlul sau calitatea de erede intr-un act autentic sau privat (instrumentum probationis - n.n.); este tacita cand eredele fac un act (negotium iuris - n.n.); pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare "(s.n) 
Dintre clasificarile actelor juridice civile, care se fac in doctrina, mentionam urmatoarele:
1. dupa numarul partilor, exista acte juridice civile unilaterale, bilaterale si multilaterale;
2. dupa scopul urmarit la incheierea lor: acte cu titlu oneros si cu titlu gratuit;
3. dupa efectul lor, actele civile se impart in: constitutive, translative si declarative;
4. dupa importanta lor se disting acte juridice civile: de conservare, de administrare si de dispozitie;
5. dupa continutul lor, deosebim actele patrimoniale de cele nepatrimoniale;
6. dupa modul (forma) de incheiere, actele civile se impart in: consensuale, formale (solemne) si reale;
7. dupa momentul producerii efectelor lor, actele civile se impart in: acte intre vii si acte pentru cauza de moarte;
8. dupa rolul vointei partilor in stabilirea continutului lor, actele civile se impart in: acte subiective si acte - conditie;
9. dupa legatura lor cu modalitatile (termen, conditie, sarcina) se impart in: acte pure si simple si acte afectate de modalitati;
10. dupa raportul dintre ele, actele civile se impart in: principale si accesorii;
11. dupa legatura cu cauza (scopul) distingem intre actele cauzale si cele abstracte;
12. dupa modalitatea incheierii lor, se disting actele strict personale si actele care pot fi incheiate si prin reprezentare;
13. dupa reglementarea si denumirea lor legala se disting actele tipice (numite) si actele atipice (nenumite);
14. dupa modul lor de executare, actele civile se impart in: acte cu executare dintr-o data (uno ictu) si acte cu executare succesiva.
Acte unilaterale, bilaterale si multilaterale: 
Este unilateral acel act juridic care este rezultatul vointei unei singure parti. Sunt acte civile unilaterale: testamentul, acceptarea succesiunii, renuntarea la o mostenire, denuntarea unui contract, oferta, promisiunea publica de recompense etc.
Este bilateral actul juridic civil care reprezinta vointa concordanta a doua parti. Exemplul tipic de act civil bilateral este contractul civil, precum: vanzarea-cumpararea, donatia, mandatul, imprumutul, depozitul,etc.
Este multilateral actul juridic care este rodul acordului de vointa ce provine de la trei sau mai multe parti. Este un asemenea act contractul civil de societate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Civil - Consimtamantul in Actele Juridice Civile .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!