Donatii

Extras din referat Cum descarc?

Donatia este un contract solemn , unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti , numita donator , cu intentie liberala , isi micsoreaza patrimoniul sau cu un drept ( real sau de creanta ) , marind patrimoniul altei persoane , numita donatar , cu acelasi drept , fara a urmari sa realizeze ceva in schimb. 
Indiferent de modul in care unii autori au definit donatia , acestia nu au omis caracterul esential al donatiei , si anume intentia de a gratifica  animus donandi - .
Partile contractului de donatie , asa cum rezulta si din definitia enuntata anterior , sunt donatorul si donatarul. 
Donatia , asa cum este reglementata de sistemul de drept civil roman , permite realizarea unor acte de gratificare benefice pentru alte persoane , insa exista o serie de incoveniente , de aceea sfatul specialistilor in domeniu este de a dispune , bineinteles cu intentia de agratifica , si de a primi un astfel de bun , nu prin intermediul unei donatii.Temeiul unei astfel de indrumari se bazeaza pe procedura elaborioasa a donatiei , prin impunerea ca o conditie de validitate  ad validitatem- a formei solemne , perfectarea raspunsului celui care primeste donatia , conditiile legale de revocare a donatiilor , raportul si reductiunea donatiilor.
De aceea , este recomandat sa se utilizeze varietatile contractului de donatie , si anume donatiile simulate , donatiile indirecte , precum si darurile manuale , fiecare dintre acestea avand particularitatile sale , pe care le vom analiza pa parcursul acestei lucrari.
DONATIILE SIMULATE.
Donatiile simulate se realizeaza prin aplicarea exceptiei de la principiul opozabilitatii fata de terti a contractului - simulatia.
Aplicarea acestei exceptii in domeniul donatiei , se intalneste sub forma donatiei deghizate , ascunsa sub aparenta unui contract cu titlu oneros , si sub forma donatiei prin interpunere de persoane , prin care se ascunde identitatea adevaratului donatar , beneficiar al donatiei. 
Exceptia de la opozabilitatea fata de terti a contractului inseamna ca , in anumite imprejurari si conditii , o terta persoana este indreptatita sa nu tina seama , sa ignore , sa poata sa respinga acele situatii juridice care au fost create prin anumite contracte.
Simulatia presupune existenta concomitenta a doua contracte : unul public , aparent , denumit si contract simulat, prin care se creeaza o aparenta juridica , si altul secret , denumit contrainscris , care corespunde vointei reale a partilor si prin care acestea anihileaza , in tot , sau in parte , aparenta juridica creata prin actul public , simulat. 
Rezulta deci ca simulatia reprezinta operatia juridica prin care partile incheie doua acte , care reflecta doua situatii juridice diferite , o situatie este doar o aparenta juridica , redata prin actul simulat , iar cealalta reflecta realitatea -vointa reala a partilor, vointa care este doar mascata, deghizata, prin actul aparent. Actul secret se numeste contrainscris , iar acesta trebuie sa fie incheiat anterior , sau cel mult concomitent cu actul public. Daca aceasta conditie nu este indeplinita , atunci nu ne vom afla in prezenta simulatiei , ci intr-o modificare cronologica a vointei partilor contractante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Donatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!