Donatia - Liberalitate Reglementata de Noul Cod Civil

Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. CONSIDERATII GENERALE CU PRIVIRE LA DONATIE
1.1 Notiuni generale
Liberalitatea a aparut si a fost recunoscuta o data cu proprietatea, intrucat dreptul de proprietate nu ar fi putut fi recunoscut daca nu era recunoscuta si facultatea omului de a transmite bunurile ce formeaza obiectul proprietatii.
Donatia, ca liberalitate, a aparut inca din antichitate, fara a se cunoaste exact epoca care a consacrat-o. Dar, cum ne releva G.P. Petrescu, "donatiunile au inceput o data cu societatea oamenilor care, pe data ce s-au adunat, au cautat si mijloacele de a-si intretine amicitia lor prin daruri si prezenturi reciproce". In vechiul drept romanesc nu se poate sti cu exactitate cand a fost recunoscuta donatia ca liberalitate. Ea a urmat soarta juridica a proprietatii iar, spre deosebire de alte tari, la noi nu s-a acordat o insemnatate prea mare dreptului de proprietate. 
Codul civil reglementeaza contractul de donatie in Cartea a III-a, Titlul II, intitulat <<Despre donatiuni intre vii si despre testamente>>, in art. 800-840. Astfel, art. 800 prevede ca nimeni nu poate dispune de bunurile sale, cu titlu gratuit, "decat cu formele prescrise de lege pentru donatiuni intre vii sau prin testament". Noul Cod Civil reia in art. 741 continutul art. 800 din vechiul Cod civil, reiterand ca liberalitatile nu se pot realiza decat prin donatie ca act inter vivos sau prin testament ca act mortis causa.
In ceea ce priveste definitia data contractului de donatie, noul cod ne ofera in art. 742 o definitie care difera in privinta formei nu si a continutului de definitia data acestei liberalitati de art. 801 din vechiul cod. Astfel, potrivit textului mai sus amintit, ,,donatia este un act de liberalitate prin care donatorul da irevocabil donatarului un bun pe care acesta il accepta". Intocmai ca si vechiul cod, noul cod civil defineste donatia ca un act si nu un contract, desi din chiar definitia data de art. 742, donatia presupune in mod obligatoriu un acord de vointe intre cel care da si cel care primeste, aspect care reiese de altfel si din economia celorlalte dispozitii in materie existente atat in vechiul Cod civil cat si in Noul Cod, ea neputand deveni perfecta decat prin concursul consimtamintelor ambelor parti - consensus duorum in idem placitum. Noile dispozitii care definesc contractul de donatie la fel ca si cele vechi au in vedere numai transmiterea proprietatii unui bun prin efectul acestei liberalitati; apreciem ca din interpretarea de ansamblu a dispozitiilor noului Cod civil, donatia poate avea ca obiect si transmiterea unui alt drept patrimonial, real sau de creanta, si nu numai dreptul de proprietate.
Fara a insista prea mult asupra definitiilor date in doctrina cu privire la acest contract, este esential sa retinem ca donatia este contractul prin care o parte, numita donator, transmite in mod actual si irevocabil, cu intentie liberala, un drept de proprietate sau un alt drept patrimonial al sau celeilalte parti, numite donatar, fara a urmari sa primeasca in schimb un contraechivalent . Conchidem ca de esenta donatiei ca liberalitate va fi intotdeauna intentia liberala a donatorului animus donandi, fara aceasta intentie neexistand o donatie.
1.2 Caracterele juridice ale donatiei
Contractul de donatie prezinta urmatoarele caractere juridice:
-Contract unilateral;
-Contract cu titlu gratuit;
-Contract solemn, cu exceptia darurilor manuale care se incheie in mod valabil prin traditiune;
-Contract translativ de proprietate.
Donatia este un contract unilateral, deoarece da nastere la obligatii numai in sarcina donatorului. Donatarul are numai o indatorire de recunostinta fata de donator, care rezulta din lege si nu din contract.
Donatia este un contract esentialmente gratuit (o liberalitate). In cazul donatiei cu sarcina, contractul este oneros in limitele valorii sarcinii si gratuit numai pentru ceea ce depaseste valoarea sarcinii.
In ceea ce priveste caracterul solemn al donatiei, in reglementarea actuala a Noului Cod civil "toate donatiunile se fac prin act autentic". Ca o masura de protectie a donatorului, care prin contract transmite actual si irevocabil un drept din patrimoniul sau, fara a primi in schimb un echivalent, legiuitorul a facut din donatie un contract solemn. Astfel, atat vointa celui care isi micsoreaza patrimoniul, cat si vointa celui care primeste nu se pot exprima valabil decat in forma autentica, "nu numai pentru a asigura o dovada si o forta executorie acordului dintre parti, ci pentru ca acest acord sa aiba fiinta legala". Noul Cod civil mentine acelasi caracter solemn al contractului de donatie, dispunand in art. 1.011 al. 1 ca ,,donatia se incheie prin 
inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute". Se mentine astfel aceeasi protectie a legiuitorului fata de donator care va transmite irevocabil bunul sau, micsorandu-si in mod definitiv propriul patrimoniu. 
Donatia este, in principiu, un contract translativ de proprietate. Uneori, efectul translativ de proprietate este subsecvent incheierii contractului de donatie. Este cazul, de exemplu, contractelor de donatie imobiliare, in zonele supuse regimului de carte funciara, unde dreptul real se stramuta, se modifica si se stinge - chiar si intre partile contractante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Donatia - Liberalitate Reglementata de Noul Cod Civil.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!