Donatia

Extras din referat Cum descarc?

Conform Legii nr.287/2009 privind codul civil, donatia este contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, dispune in mod irevocabil de un bun in favoarea celeilalte parti, numita donatar. (art.985 N.C.C.)
In doctrina s-au dat mai multe definitii, in general toate interpretand, intr-un sens mai larg sau mai restrans, definitia data de art.801 al vechiului Cod civil din 1864, care nu difera decat prin terminologia vremii de cea data de noul cod civil. Consideram ca toate definitiile interpreteaza, in suficienta masura, esenta donatiei.
Definitie: donatia este un contract solemn, unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti, numita donator, cu intentie liberala isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul sau cu un drept (real sau de creanta), marind patrimoniul celeilalte parti, numita donatar, cu acelasi drept, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb.
Dupa cum rezulta din aceasta definitie, ceea ce caracterizeaza donatia este trecerea unor valori dintr-un patrimoniu in altul fara echivalent, cu intentia de a face o donatie. Aceasta intentie, concretizata in incheierea contractului in forma si in conditiile prevazute de lege, justifica marirea unui patrimoniu in detrimentul altuia, constituind cauza ei. Precizam, de asemenea, ca donatia - ca varietate a contractelor cu titlu gratuit - reprezinta o liberalitate, deoarece are ca efect micsorarea patrimoniului donatorului cu bunul donat, spre deosebire de contractele dezinteresate (de exemplu, comodatul, mandatul sau depozitul cu titlu gratuit etc.), prin care nu se micsoreaza patrimoniul celui care procura altuia un folos, motiv pentru care acestea din urma nu sunt supuse regulilor de fond si de forma prevazute pentru donatii.
CONDITII DE VALIDITATE
Obiectul donatiei.
Potrivit dreptului comun, bunul (dreptul) care formeaza obiectul donatiei trebuie sa fie in circuitul civil (art.1.229 N.C.C.), sa fie determinat si licit (art.1.225 alin.(2) N.C.C.), si sa existe sau sa poata exista in viitor (art.1.228 N.C.C.). In nici un caz bunurile viitoare nu pot constitui obiectul darului manual.
Daca bunul donat este individual determinat donatorul trebuie sa aiba calitatea de proprietar (fie si sub conditie). Daca contractul are ca obiect lucrul altuia, donatia este nula absolut in toate cazurile, intrucat donatorul se poate abtine sa dobandeasca proprietatea lucrului altuia si deci donatia contravine principiului irevocabilitatii.
Forma contractului.
Intre persoane prezente, conform art.1.011 alin.(1) N.C.C., donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute. Deci contractul produce efecte juridice numai daca consimtamantul ambelor parti este manifestat in forma autentica. Nerespectarea acestei forme se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a contractului, indiferent de persoana donatorului sau donatarului (persoana fizica sau juridica, de drept public sau privat).
Intre persoane absente, donatia prin oferta si acceptare separate, atat oferta de a darui, cat si acceptarea trebuie sa fie facuta in forma autentica, altfel nu vor produce efecte juridice, fiind nule absolut cu toate consecintele si regulile de mai sus aratate, (art.1.013 alin.(l) N.C.C.).
Statul estimativ se intocmeste daca donatia are ca obiect bunuri mobile, corporale sau incorporale. Astfel, pe langa conditiile examinate, se cere ca obiectele mobile donate sa fie trecute intr-un stat estimativ semnat de donator si donatar si care sa cuprinda descrierea si evaluarea, cel putin globala, a lucrurilor mobile daruite (art.1.013 alin.(l) N.C.C.).
Donatia de imobile. Daca donatia are ca obiect un imobil, cerintele de forma trebuie sa fie respectate in toate cazurile, nu numai in cazul terenurilor.
Inregistrarea donatiei autentice. In scop de informare a persoanelor care justifica existenta unui interes legitim, notarul care autentifica un contract de donatie are obligatia sa inscrie de indata acest contract in registrul national notarial, tinut in format electronic, potrivit legii. Dispozitiile in materie de carte funciara raman aplicabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Donatia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!