Domiciliul persoanei fizice

Extras din referat Cum descarc?

Aceasta sintagma, domiciliul persoanei fizice interseaza nu numai raporturile de drept civil ci si alte ramuri de drept. Dar aici avem in vedere domiciliul ca atribut de identificare in raporturile civile. Institutia domiciliului este alcatuita din norme cuprinse in mai multe legi, decrete si hotarari ale guvernului. Decretul nr. 31/1954 (art. 13-15); Codul familiei (art. 11, 100, 102, 122); Legea nr. 105/1996 privind evidenta populatiei si cartea de identitate. H. G. 111, 112/1997 e. t. c. Doctrina a oferitdiferite definitii domiciliului, plecandu-se de la prevederea art. 13 din Decretul 31/1954: Domiciliul persoanei fizice este acolo unde ea isi are locuinta statornica sau principala. Domiciliul poate fi de mai multe feluri: domiciliul de drept comun domiciliul legal domiciliul conventional Pentru toate aceste tipuri de domiciliu exista cate o definitie, dar mai intai sa-l definim fara sa tinem cont de ele. Prin domiciliu se intelege acel atribut de identificare a persoanei fizice care o individualizeaza in spatiu, prin indicarea unui loc avand aceasta semnificatie juridica. Expresia latina domun colere (domiciliu) casa pe care o locuieste cineva. Pentru a deosebi locuinta statornica de locuinta temporara, se folosesc doua notiuni juridice, domiciliu respectiv, resedinta.
Domiciliul persoanei fizice prezinta importanta in toate ramurile dreptului, acum insa studiem importanta sa pentru ramura civila a dreptului. Dintre domeniile dreptului civil pentru care domiciliul are un rol important mentionam: domeniul capacitatii civile Arendasul, persoana fizica trebuie sa fie cetatean roman cu domiciliul in Romania, sa prezinte garantiile solicitate de arendator art. 3 Legea 16/1994 a Arendarii. domeniul obligatiilor civile- art. 1104 Cod civil: Plata trebuie a se face in locul aratat in conventie. Daca locul nu este aratat, plata, in privinta lucrurilor certe si determinate se va face in locul in care se gasea obiectul obligatiei in timpul contractarii. In orice alt caz, plata se face la domiciliul debitorului. domeniul succesoral- locul deschiderii succesiunii este ultimul domeniu al defunctului, de aceasta se leaga unele consecinte juridice; Legea 36/1995 art. 68. domeniul investitional- sunt de amintit O. G. nr. 92/1997 care stabileste notiunea de investitor: persoana fizica sau juridica, rezidenta sau nerezidenta, cu domiciliul sau cu sediul permanent in Romania ori in strainatate, care investeste in Romania, in oricare dintre modalitatile de la lit. a.) si b.). Domiciliul fiind un drept personal nepatrimonial are caracterele unui asemenea drept: opozabilitate erga omnes inalienabilitate imprescriptibilitate personalitate universalitate Pe langa aceastea mai sunt cateva caractere: stabilitate obligativitate unicitate 1.) Stabilitatea- caracterizeaza domiciliul de drept comun si cel legal iar nu pe cel conventional. Art. 13-14 din ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Domiciliul persoanei fizice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.) GHEORGHE Beleiu, Drept civil roman,Editura Universul Juridic, Bucuresti 2001.
2.) G. Boroi, Drept civil. Editura Allback,bucuresti,1999


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!