Delimitarea Dreptului Civil de Celelalte Ramuri de Drept

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul civil este o ramura a sistemului dreptului roman; acesta din urma cuprinde unele ramuri care se deosebesc intre ele in special prin natura si caracterele raporturilor sociale pe care le reglementeaza.
Intr-o alta definitie, dreptul civil reprezinta o ramura de drept care cuprinde totalitatea normelor juridice, ce reglementeaza raporturile patrimoniale si raporturile nepatrimoniale, stabilite intre persoane fizice, persoane juridice sau persoane fizice si persoane juridice, care se gasesc pe o pozitie de egalitate juridica.
Obiectul principal de reglementare al dreptului civil il constituie raporturile patrimoniale. 
Obiectul de reglementare - avem in vedere categorii de relatii sociale reglementate de normele juridice, metoda de reglementare prin care intelegem mijloacele si caile folosite de stat pentru a influenta anumite relatii sociale in scopul dezvoltarii si perfectionarii acestora.
Deoarece unele raporturi patrimoniale sunt reglementate si de alte ramuri ale dreptului, trebuie sa delimitam domeniul dreptului civil fata de domeniile altor ramuri ale dreptului
1. Criteriile delimitarii
Operatiunea de delimitare presupune evidentierea trasaturilor sale specifice ce il deosebesc ce celelalte ramuri. Impartirea dreptului in drept public si drept privat este un prim pas in acest demers, particularitatile celor doua mari parti ale dreptului regasindu-se la nivelul fiecarei ramuri. 
In materia dreptului civil avem:
- egalitatea juridica a partilor ca trasatura generala si speciala a dreptului civil;
- calitatea subiectelor - partile nu trebuie sa aiba o calitate speciala, raportul dreptului civil nascandu-se intre persoane fizice sau juridice sau intre persoane fizice si persoane juridice, in alte ramuri de drept partile raportului juridic trebuie sa aiba o calitate speciala;
- caracterul normelor juridice - sunt dispozitive in majoritate si putine norme sunt imperative adica impun o anumita conduita;
- natura sanctiunilor, in dreptul civil se urmareste acoperirea prejudiciilor cauzate, repunerea partilor in situatia anterioara juridica.
Criteriul pentru delimitarea dreptului civil de alte ramuri il reprezinta principiile proprii ale acestei ramuri si in toate situatiile care sunt aplicabile principiile de drept civil, ne aflam in prezenta unor rapoarte juridice civile.
Prin obiect de reglementare se intelege o categorie omogena de relatii soaciale ce sunt reglementate de un ansamblu de norme juridice care, la randul lor sunt unitare.
Obiectul de reglementare este criteriul determinant in constituirea si determinarea ramurilor de drept.
Metoda de reglementare este criteriul consecvent de delimitare si consta in modalitatea de influentare a raporturilor sociale de catre stat, prin edictarea normelor juridice. Specifica si generala pentru dreptul civil este metoda egalitatii juridice a partilor, spre deosebire de alte ramuri de drept. Exista insa si alte ramuri de drept care folosesc metoda egalitatii juridice a partilor, iar pentru alte ramuri de drept se utilizeaza atat metoda egalitatii partilor, cat si metoda subordonarii partilor.
Calitatea subiectelor poate reprezenta un criteriu de departajare a dreptului civil de alte ramuri de drept, in masura in care acestea ar impune subiectelor o calitatea speciala (de exemplu,
calitatea de comerciant), tinand cont de faptul ca normele dreptului civil nu pretind subiectelor o anume calitate, fiind suficienta aceea de persoana fizica sau persoana juridica.
Caracterul normelor juridice constituie un alt criteriu auxiliar, majoritare in dreptul civil fiind normele dispozitive, spre deosebire de alte ramuri de drept in care preponderente sunt normele imperative.
In ceea ce priveste caracterul sanctiunilor ce intervin in caz de nerespectare a normei juridice, specifica dreptului civil este restabilirea dreptului subiectiv civil incalcat, care consta in fie in repararea prejudiciului cauzat, fie in incetarea actiunii de vatamare a dreptului personal nepatrimonial, aceasta restabilire se obtine, de cele mai multe ori, prin intermediul procesului civil.
Principiile proprii unei ramuri de drept constituie, de asemenea, un criteriu de delimitare.
Sub aspect teoretic delimitarea este necesara deoarece intre reprezentarea apartinand definitiilor ramurilor de drept sunt deosebiri si asemanari si analizand un raport juridic trebuie observat carei ramuri de drept ii apartine.
Sub aspect practic atunci cand o instanta este investita cu solutionarea unei cauze aceasta isi va verifica competenta in raport cu specializarea sa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Delimitarea Dreptului Civil de Celelalte Ramuri de Drept.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!