Contractul Individual de Munca

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati
"Munca are printre alte avantaje, si pe acela de a scurta zilele si de a lungi viata." Denis Diderot
Conditiile realitatii contemporane reclama acordarea, de catre legiuitor, a unei importante crescute reglementarii contractului individual de munca. Este adevarat ca, in perioada recenta, a crescut foarte mult rolul de izvor de drept al contractelor colective de munca. 
Raporturile juridice efective, intre salariat si angajator, se nasc, insa, prin incheierea contractului individual de munca, acesta este contractul care stabileste partile, drepturile si obligatiile acestora.
In tarile occidentale exista opinia cresterii importantei contractului colectiv de munca, in detrimentul contractului individual de munca. In tara noastra, insa, legiuitorul a acordat o atentie speciala acestui contract numit, reglementandu-l, in mod exhaustiv, atat in Codul Muncii- Titlul II, cat si in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe Anii 2007-2010- Capitolul 6. S-a recunoscut, astfel, importanta acestui contract, si de catre patronate si sindicate care, in urma dialogului social, au negociat conditiile minime pe care trebuie sa le respecte orice contract individual de munca. Conditiile de reprezentativitate pe care patronatele si sindicatele semnatare au trebuit sa le indeplineasca, conform legii, pentra a putea participa la negocierea si semnarea contractului colectiv de munca unic la nivel national, si reglementarea speciala, in acest act, a contractului individual de munca, demonstreaza clar ca interesul pentru normarea domeniului contractului individual de munca apartine publicului larg.
La nivel comunitar, interesul pentru contractul individual de munca este reafirmat. Astfel, unul dintre principiile fundamentale ale dreptului muncii comunitare este informarea lucratorilor asupra conditiilor aplicabile contractului sau raportului de munca. Directiva Consiliului nr.91/533/CEE din 14 octombrie 1991 instituie obligatia angajatorului de a-l informa pe lucrator asupra conditiilor aplicabilecontractului sau relatiei de munca astfel incat fiecare lucrator salariat sa dispuna de un document care sa contina informatii asupra elementelor esentiale ale contractului sau relatiei de munca. 
1.1 Definitia contractului individual de munca
Art.10 Codul Muncii ofera definitia: 
"Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu."
Incheierea contractului individual de munca are loc in momentul in care cele doua parti (angajator si salariat), exprimandu-se clar si fara echivoc, au ajuns la un acord de vointa referitor la clauzele esentiale ce vor stabili cadrul colaborarii.
Din definitia data de legiuitor se disting clar partile contractului, precum si elementele sale definitorii ( munca prestata, salariul platit si raportul de autoritate dintre parti). 
Munca mai poate fi prestata si prin intermediul altor contracte (contract de prestari
servicii, contract de antrepriza), dar in aceste contracte nu exista o relatie de subordonare juridica intre parti. Trebuie sa nu confundam subordonarea juridica cu subordonarea economica.
1.2 . Partile contractului individual de munca
Partile unui contract individual de munca sunt reprezentate de angajator definit ca fiind persoana fizica sau juridica ce angajeaza personal salarizat in schimbul prestarii unei munci, si angajat sau salariat, persoana care in schimbul muncii prestate primeste un salariu.
2. Incheierea contractului individual de munca
Conditiile generale inerente incheierii unui contract individual de munca sunt capacitatea, consimtamantul, obiectul si scopul, elemente care trebuie indeplinite cumulativ pentru validitatea oricarui act juridic, la care se adauga obligativitatea efectuarii examenului medical.
Dreptul unei persoane juridice de a angaja este conferit de personalitatea juridica, dobandita, in cazul societatilor comerciale, potrivit art. 40 alin. 2 din reglementarea-cadru (Legea nr. 31/1990 ), din momentul inmatricularii in Registrul Comertului, iar persoana fizica trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, adica sa fi implinit, in principiu, varsta de 18 ani. Se poate face contract si cu o persoana de 15 ani.
Un contract de munca se poate incheia valabil la varsta de 16 ani, iar in cazuri exceptionale la 15 ani, cu respectarea a doua conditii cumulative: incuviintarea parintilor sau a reprezentantilor legali si felul muncii prestate sa corespunda nivelului de dezvoltare fizica, aptitudinilor si cunostintelor sale, astfel incat sa nu-i pericliteze sanatatea si dezvoltarea profesionala. Pentru exercitarea anumitor profesii, varsta de incadrare in munca difera. Astfel, un contabil poate fi angajat doar la 21 de ani.
Obiectul de activitate presupune limitari la angajare.
Capacitatea de folosinta a persoanei juridice (aptitudinea de a avea drepturi si obligatii) se circumscrie obiectului sau de activitate. De exemplu, o societate comerciala care produce materiale plastice nu poate angaja un zidar, intrucat excede obiectului de activitate, iar un asemenea contract va fi nul. Se poate, eventual, incheia un contract de prestari servicii in situatia in care angajatorul are intentia de a construi un nou spatiu pentru desfaturarea activitatii sale.
Capacitatea de a incheia contractul de munca, in cazul societatilor comerciale, incumba organului stabilit prin actul constitutiv (directorul executiv, Consiliul de Administratie), competente ce sunt delegate, de obicei, directiilor de resurse umane.
Consimtamantul reprezinta manifestarea de vointa in sensul incheierii contractului de munca. Conform art.16 (1) din Codul muncii, acesta trebuie sa fie in forma scrisa.
Alineatul 2 al articolului mai sus amintit stipuleaza ca partile pot suplini neincheierea contractului in forma scrisa prin administrarea oricarui fel de proba. Manifestarea de vointa trebuie sa apartina unei persoane cu discernamant, sa nu fie viciata (eroare, dol, violenta si leziune), si sa fie data cu intentia de a crea obligatii juridice. Obiectul de activitate al firmei trebuie sa fie legal si moral (este prohibit ca o persoana juridica sa pretinda unui angajat exercitarea unei activitati ilicite sau imorale). 
Obiectivul trebuie sa fie totodata posibil (prestatia angajatului sa poata fi adusa la indeplinire in conditii normale). El trebuie sa permita stabilirea cuantumului salariului sau a unor elemente subsecvente care sa faca posibila individualizarea contractului. Totusi, contractul poate fi socotit valid in situatia in care este probata vointa neechivoca a partilor de a se angaja in baza unei conventii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Individual de Munca.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!