Contractul de tranzacție - Condițiile de validitate și efecte

Extras din referat Cum descarc?

1.Notiune.
Tranzactia este contractul prin care partile previn sau sting un litigiu, inclusiv in faza executarii silite, prin concesii sau renuntari reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la una la cealalta ''(art.2267 alin.1 NCC).
Codul civil din 1864 definea tranzactia ca fiind ,, un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce poate sa se nasca(art.1704 C. civ.)",prin concesii reciproce, constand in renuntari reciproce la pretentii sau in prestatii noi savarsite ori promise de o parte in schimbul renuntarii de catre cealalta parte la dreptul care este litigios ori indoielnic.
Noul Cod civil da o definitie mai exacta tranzactiei subliniind , pe de o parte , ca ea poate interveni inclusiv in faza executarii silite a litigiului, iar pe de alta parte ca in ceea ce priveste modalitatile prin care se ajunge la tranzactie enumera pe langa conditiile sau renuntarile reciproce la drepturi mentionate si de vechiul Cod civil, si transferul unor drepturi de la o parte la cealalta.
Tranzactia este, in mod necesar, rezultatul unei negocieri,al unor concesii reciproce ale partilor si reprezinta o solutie conventionala, de compromis a litigiului existent sau pe cale sa apara intre parti.
Prin tranzactie se pot naste , modifica sau stinge raporturi juridice diferite de cele ce fac obiectul litigiului dintre parti.
Acest contract presupune :
a) existenta prealabila a unui litigiu ( declansat sau iminent);
b) intentia partilor de a pune capat litigiului sau de a preintampina nasterea unui litigiu;
c) existenta unor concesii reciproce, renuntari reciproce la drepturi ori la transferul unor drepturi.
Daca concesia este unilaterala, ea va constitui o renuntare la proces sau o renuntare la dreptul pretins cand este facut de reclamant, respectiv o achiesare la pretentiile reclamantului cand este facuta de parat, si nu o tranzactie.
Din definitia legala rezulta ca tranzatia poate fi judiciara( facuta in cursul unui proces, inclusiv in faza executarii silite, in scopul ,, stingerii lui) sau extrajudiciara (facuta in afara si in scopul evitarii unui proces).
Tranzactia judiciara este reglementata sub aspectele ei procesuale de art.432-435 C. pr.civ.
Tranzactia extrajudiciara se incheie sub forma unui contract.
2.Caracterele juridice.
Contractul de tranzactie are urmatoarele caractere juridice:
a) este un contract sinalagmatic (prin caracterul reciproc al concesiilor facute de parti);
b) este un contract cu titlul oneros si comutativ;
c) este un contract consesual, intocmirea lui in scris fiind ceruta de lege( art.2272 NCC) doar ad probationem si nu ad validitatem; el va putea fi dovedit, deci, si prin proba cu martori atunci cand exista un inceput de dovada scrisa, sau cand preconstituirea sau conservarea unui inscris a fost cu neputinta. Daca insa, in cadrul concesiilor reciproce, una din parti convine sa transmita celeilalte proprietatea unui teren instrainarea pentru care art. 1244 NCC impune forma solemna a actului autentic -  atunci contractul de tranzactie nu poate fi incheiat valabil decat in acesta forma solemna, in caz contrar fiind nul. Se admite insa , pe buna dreptate, ca forma autentica notariala se impune numai in cazul tranzactiilor extrajudiciare, pentru ca in cazul tranzactiei judiciare consimtamantul partilor este consemnat , pana la urma, in chiar dispozitivul hotararii pronuntate de instanta, hotarare ce este, ea insasi, un act autentic, satisfacand conditia de solemnitate ceruta de art. 1244 NCC.
Forma autentica nu va fi necesara cand nu se instraineaza un teren, ci numai se recunosc asupra lui drepturi preexistente.
3. Conditiile de validitate.
Se cer a fi indeplinite, fireste , conditiile generale cerute de art. 1179 NCC pentru orice conventie, dar cu urmatoarele particularitati:
a) In ce priveste capacitatea patilor, art. 2271 NCC prevede expres ca : ,, Pentru a tranzactiona , partile trbuie sa aiba deplina capacitate de a dispune de drepturile care formeaza obiectul contractual'', adica numai persoanele avand capacitate de exercitiu, in timp ce persoanele lipsite de dreptul de a dispune , adica cele incapabile sau avand o capacitate de exercitiu restrinsa ,,(...) pot tranzactiona numai in conditiile prevazute de lege '', adica cu incuviintarea parintelui sau a tutorelui si, daca e cazul, cu incuviintarea prealabila si scrisa a instantei de tutela.
Daca tranzactia se incheie prin mandatar, acesta trebuie sa aiba mandat special pentru asemenea contract 
b)In ce priveste consimtamantul, acesta trebuie sa indeplineasca conditiile cerute de art. 1179 NCC pentru orice conventie.
Cat priveste cazurile de nulitate a tranzactiei, potrivit art. 2273 NCC, ,, Tranzactia poate fi afectata de aceleasi cauze de nulitate ca orice alt contract" (alin.1), insa nu ,, (...) poate fi anulata pentru eroare de drept referitoare la chestiunile ce constituie obiectul neintelegerii partilor si nici pentru leziune" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de tranzactie - Conditiile de validitate si efecte.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Bujorel Florea, ,, Drept civil. Contracte speciale", Universul Juridic, Bucuresti 2013.
2.Florin Motiu, ,, Contractele speciale in noul Cod civil",Ed. Universul Juridic, Bucuresti 2013.
3.Dumitru C. Florescu, ,, Contractele civile",Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2012.
4.Francisc Deak, ,,Tratat de drept civil. Contracte speciale",Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2001.
5.M. Muresan, S. Fildan, S. I. Lucaciuc, ,,Drept civil. Contractele speciale", Ed. Cordial Lex, Cluj-Napoca, 2013.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!