Contractul de Societate Civilă

Extras din referat Cum descarc?

CONTRACTUL DE SOCIETATE CIVILA
Introducere
Actualitatea subiectului abordat in prezenta lucrare poate fi explicata prin faptul ca contractul de societate civila reprezinta unul din cele mai neordinare si in acelasi timp universale contracte numite, folosite in activitatea comerciala. Aceasta se explica atat prin simplitatea crearii unei societati civile, cat si printr-o serie de facilitati de care beneficiaza asociatii fondatori ai societatii. 
Este cunoscut faptul ca societatile civile sunt fondate de doua sau mai multe persoane, fizice si/sau juridice, pe calea incheierii unui contract de societate civila in scopul desfasurarii unei activitati comune, prin eforturi conjugate, in vederea obtinerii anumitor beneficii de natura patrimoniala sau nepatrimoniala.
Actul prin care se creeaza societatea civila reprezinta, neindoios, un contract. Acest contract poate fi atribuit la categoria contractelor multilaterale (intrucat, la crearea societatii civile participa cel putin doua persoane), sinalagmatice; caracterul acordului prin care se constituie societatea civila poate fi unul de natura organizatorica, patrimoniala (atunci cand asociatii vin cu aporturi care ulterior pot fi purtatoare de venituri si pierderi) sau fiduciara.
Insasi juristii romei antice scriau: Contractele de societate civila se incheie pentru a uni mai multe patrimonii, sau in vederea desfasurarii unei activitati, sau pentru strangerea impozitelor, sau chiar pentru indeplinirea in comun a unui singur lucru.
Modul de depunere a aporturilor pentru desfasurarea activitatii in cadrul societatii civile, regimul juridic al patrimoniului asociatilor, impartirea veniturilor si suportarea pierderilor de catre asociati - acestea si alte institutii ale dreptului roman au fost preluate de legislatiile actuale in vederea reglementarii activitatilor desfasurate de societatile civile. Totusi, spre deosebire de romani, a caror atentie era concentrata mai mult asupra unor aspecte din interiorul societatii civile, legislatorii de azi isi directioneaza tot mai mult atentia spre relatiile dintre societatea civila si terti.
Importanta contractului de societate civila, locul lui in sistemul institutiilor de drept civil reiese din faptul ca acest contract este unicul care nu aseaza partile ce-l incheie pe pozitii diferite. Astfel, incheind contractul de societate civila partile nu urmaresc scopuri antagoniste dar din contra, ele urmaresc acelasi scop. Partile care participa la incheierea contractului de societate pot urmari orice fel de scop, cu o singura conditie - scopul societatii trebuie sa fie unul legal.
In toate cazurile in care atingerea unui scop de catre o singura persoana este imposibila sau foarte impovaratoare, incheierea unui contract de societate civila este solutia potrivita. Activitatea in comun a asociatilor unei societati civile nu este un scop in sine, ea reprezentand, de fapt, calea de atingere a anumitor teluri - care sunt comune pentru toti asociatii. Partile contractului de societate nu privesc in directii diferite, ele au aceleasi interese.
In practica, sunt cunoscute cazurile cand intre anumite parti se incheie asa numitele contracte de societate care au ca obiect, de exemplu, livrarea marfurilor, executarea anumitor lucrari, prestarea serviciilor, acordarea unui supor interesat sau dezinteresat, etc. In aceasta ordine de idei, pentru a nu crea confuzii, se impune sa punctam particularitatile contractului de societate:
o O prima particularitate consta in existenta unui scop comun urmarit de catre toti asociatii societatii civile;
o A doua particularitate consta in unirea patrimoniilor si a activitatilor asociatilor in vederea atingerii scopului propus (aceasta clauza trebuie sa se regaseasca in orice contract de societate).
Particularitatile mentionate se regasesc in toate contractele de societate civila. Nu exista un contract de societate civila in lipsa acestor particularitati.
Notiunea si caracterele juridice ale contractului de societate civila. Domeniul de aplicare .
Societatea civila este un contract prin care doua sau mai multe persoane (fizice sau juridice) se obliga fiecare fata de celelalte, sa puna in comun aportul lor material si/sau de munca pentru a constitui un fond si sa desfasoare impreuna o activitate in vederea atingerii unui scop patrimonial comun (beneficii sau alte foloase), foloasele sau pierderile fiind impartite intre ele (art. 1491 combinat cu art. 1492 alin. 2 si art. 1513 C.civ.).
Dupa cum rezulta din aceasta definitie, societatea civila presupune existenta mai multor elemente de care depinde validitatea contractului si delimitarea lui de alte cocntracte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Societate Civila.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!