Contractul de Imprumut de Folosinta

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 
CAPITOLUL 1 8
Notiuni introductive 8
1.1. Consideratii preliminare 8
1.2. Notiunea contractului de imprumut de folosinta 10
1.3. Caractere juridice 11
1.3.1. Contract real 11
1.3.2. Contract cu titlu gratuit 12
1.3.3. Contract unilateral 14
1.3.4. Contract translativ de folosinta 16
1.4. Reglementare legala 17
CAPITOLUL 2 18
Conditii de valabilitate 18
2.1. Capacitatea partilor 18
2.2. Consimtamantul partilor 20
2.3. Obiectul contractului 22
2.4. Cauza in contractul de imprumut de folosinta 28
2.5. Dovada contractului de imprumut de folosinta 32
CAPITOLUL 3 34
Obligatia partilor contractante 34
3.1. Obligatiile comodatarului 34
3.1.1. Conservarea lucrului 34
3.1.2. Folosirea lucrului potrivit destinatiei 36
3.1.3. Suportarea cheltuielilor de folosinta 38
3.1.4. Restituirea lucrului 38
3.1.5. Scadenta obligatiei de restituire 43
3.1.6. Prescriptia actiunii personale in restituire 44
3.1.7. Raspunderea comodatarului 44
3.1.8. Suportarea riscului de catre comodatar 47
3.2. Obligatiile comodantului 48
3.2.1. Regula 48
3.2.2. Restituirea cheltuielilor de conservare 49
3.2.3. Plata despagubirilor 49
CAPITOLUL 4 51
Stingerea efectelor contractului de imprumut de folosinta 51
4.1. Prin restituirea lucrului 51
4.2. Prin reziliere 52
4.3. Prin moartea comodatarului 53
Anexe 54
Concluzii 64
Bibliografie: 66


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Lucrarea de fata prezinta o descriere amanuntita, sub diferite aspecte a contractului de imprumut de folosinta, care in acord cu doctrina si cu dispozitiile Codului civil, este numit contractul de comodat si provine de la cuvintele de origine latina commodum datum, commodum,-i cu semnificatia de folos, interes.
Am structurat lucrarea in 4 capitole, analizand, pe rand, notiunea de comodat, conditiile de validitate a acestuia, obligatii ale persoanelor care incheie un contract de imprumut de folosinta, cat si raspunderea acestora in cazul in care apar anumite litigii ce nu pot fi rezolvate pe cale amiabila si in final, am analizat stingerea efectelor contractului de comodat.
Primul capitol al lucrarii, intitulat Notiuni introductive, este o prezentare detaliata a notiunii contractului de imprumut de folosinta, care potrivit art. 1560 Cod civil, este un contract prin care o parte, numita comodant, transmite cu titlu gratuit folosinta temporara asupra unui lucru determinat catre cealalta parte, numita comodatar, care se obliga sa restituie bunul in individualitatea sa. Apoi am vorbit despre caracterele juridice ale contractului, care sunt urmatoarele: contract real, contract cu titlu gratuit, unilateral si contract translativ de folosinta.
Si un ultim aspect pe care l-am tratat in capitolul 1, este reglementarea legala a contractului. Sediul materiei contractului de imprumut de folosinta il constituie prevederile cuprinse in Titlul X - art. 1560-1575 Cod civil.
In cel de-al doilea capitol, Conditii de valabilitate, sunt enumerate si dezvoltate conditiile de valabilitate ale contractului de comodat, dupa cum urmeaza: capacitatea partilor, consimtamantul partilor, obiectul contractului, cauza in contractul de imprumut de folosinta si ultima, dovada contractului de imprumut de folosinta.
Capacitatea de a contracta este conditia esentiala si de fond al carei continut este dat de aptitudinea subiectului de drept civil de a dobandi drepturi si asuma obligatii civile pe calea incheierii contractelor. Persoanele fizice care au implinit varsta majoratului au capacitatea de a contracta. 
Obiectul contractului consta in conduita partilor stabilita prin acel act juridic civil, respectiv actiunea ori inactiunea la care partile sunt indreptatite sau de care sunt tinute.
In principiu, se poate apela la mijloacele de proba admise potrivit dreptului probator comun, deoarece existenta cauzei poate fi dovedita prin orice mijloc de proba, iar inexistenta si falsitatea ei pot fi probate prin dovedirea lipsei discernamantului, lipsei unui element esential la incheierea contractului ori erorii asupra mobilului determinant.
Cel de-al treilea capitol al lucrarii, Obligatia partilor contractante, contine doua parti importante si anume obligatiile comodatarului pe de o parte si obligatiile comodantului, pe de alta parte. 
Comodatarul are cele mai multe obligatii fata de comodant si anume: obligatia de conservare a lucrului, adica sa se ingrijeasca de el ca un bun proprietar; obligatia de folosire a lucrului potrivit destinatiei; suportarea cheltuielilor de folosinta si de intretinere; restituirea lucrului la termenul stabilit prin prezentul contract comodantului, reprezentantului sau ori mostenitorilor sai; scadenta obligatiei de restituire; prescriptia actiunii personale in restituire; suportarea riscului de catre mandatar; raspunderea comodatarului, care se face in solidaritate. Adica daca sunt mai multi comodatari, acestia raspund individual pentru fapta savarsita prin care au incalcat intelegerea dintre acestia si comodant.
Fiind un contract unilateral, in principiu, imprumutul de folosinta creeaza obligatii numai in sarcina comodatarului, nu si a comodantului. Cu toate acestea, este posibil ca in cursul executarii contractului sa se nasca unele obligatii si pentru comodant. De exemplu: regula, restituirea cheltuielilor de conservare si plata despagubirilor. Acestea vor avea o natura extra-contractuala, deoarece nu isi au temeiul in conventia de comodat.
Al patrulea capitol al lucrarii si ultimul, Stingerea efectelor contractului de imprumut de folosinta, are rolul de a clarifica intrebari cu privire la modalitatile si cazurile in care contractul de comodat inceteaza si odata cu acesta inceteaza si efectele pe care le produce. 
Contractul de comodat inceteaza, potrivit regulilor generale, la epuizarea efectelor sale sau din cauze speciale, cum ar fi:
- incetarea comodatului prin restituirea lucrului, care trebuie efectuata la termenul prevazut in contract ori la termenul stabilit de instanta;
- incetarea comodatului prin reziliere, situatie care poate sa apara in caz de neexecutare sau de executare necorespunzatoare a obligatiilor ce ii incumba comodatarul, comodantul are deschisa calea unei actiuni in reziliere;
- incetarea comodatului prin moartea comodatarului, numai daca imprumutul a fost incheiat in considerarea persoanei acestuia. In caz contrar, comodatul nu se stinge, obligatiile contractuale trecand asupra mostenitorilor comodatarului.
Lucrarea se incheie prin prezentarea concluziilor desprinse in urma studierii acestui tip de contract, care este cel mai frecvent contract si fara indoiala, primul cu care oricine intra in contact inca din copilarie, chiar daca nu are capacitate deplina de folosinta si de exercitiu. Fiecare ia sau da cu imprumut un creion, o guma, fara sa ceara un pret pentru aceasta, intelegandu-se in schimb cu partea care ia lucrul cu imprumut sa i-l intoarca la o data stabilita si in stare corespunzatoare, astfel incat proprietarul sa se mai poata folosi de el si bunul sa nu fie distrus. Copiii nu banuiesc totusi, ca in spatele acestui act simplu al vietii cotidiene ar putea exista reglementari de drept.
CAPITOLUL 1 
Notiuni introductive
1.1. Consideratii preliminare
Dupa situatia juridica a bunului in momentul dobandirii, deosebim moduri originare si moduri derivate de dobandire a proprietatii.
a) Moduri originare de dobandire constau in acele mijloace juridice in temeiul carora dobanditorul unui bun este primul sau proprietar, fara sa opereze o transmisiune a dreptului de proprietate de la o persoana la alta, cum sunt: uzucapiunea si accesiunea.
b) Moduri derivate de dobandire sunt considerate acele mijloace care au ca efect transmisiunea dreptului de proprietate de la o persoana la alta, asa cum el exista in patrimoniul instrainatorului, cum sunt: contractele, succesiunea legala si succesiunea testamentara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Imprumut de Folosinta.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!