Contractul de Fidejusiune

Cuprins referat Cum descarc?

1. Dispozitii generale privind fidejusiunea
1.1. Notiunea si caracterele juridice ale fidejusiunii
1.2. Elementele contractului de fidejusiune
1.3. Efectele contractului de fidejusiune
2. Raporturile dintre creditor si fidejusor
2.1. Obligatiile, raspundera si exceptiile fidejusorului
2.2. Solidaritatea si subrogarea fidejusorului in drepturile creditorului
3. Raporturile dintre fidejusor si debitor
3.1. Regresul contra debitorului
3.2. Cererea si instiintarea fidejusorului despre obligatiile de catre debitor
4. Incetarea fidejusiunii
4.1. Dreptul de reziliere si stingerea sau modificarea obligatiei garantate
4.2. Decesul fidejusorului
4.3. Imposibilitatea subrogarii si expirarea termenului fidejusiunii


Extras din referat Cum descarc?

1.Dispozitii generale privind fidejusiunea
1.1.Notiunea si caracterele juridice ale fidejusiunii
Prin contract de fidejusiune, o parte care este numita fidejusor se obliga fata de cealalta parte care este creditor sa execute integral sau partial, gratuit sau oneros obligatia debitorului. Prin fidejusiune se poate garanta si o obligatie viitoare sau afectata de modalitati . 
Fidejusiunea este o garantie personala in angajamentul pe care si-l ia fidejusorul fata de creditor de a executa obligatia debitorului principal in cazul in care acela nu o va executa. Creditorul are astfel certitudinea ca in caz de nevoie creanta sa va fi realizata prin 2 gajuri generale: patrimoniul debitorului si patrimuniul fidejusorului. Astfel, efectivitate fidejusiunii depinde atit de calitatile personale al fidejusorului, cit si de situatia materiala a acestuia. Din aceste considerente fidejusiunea indeplineste functia de garantie. Fidejusiunea poate fi de 3 feluri :
- conventionala, cind insasi partile, debitor si creditor, cad de acord asupra necesitatii aducerii unui garant;
- legala, cind printr-o dispozitie a legii debitorul este obligat sa aduca un fidejusor pentru garantarea obligatiilor ce-i revin;
- judecatoreasca, cind, intr-o cauza litigioasa, instanta judecatoreasca este aceea care dispune aducerea unui fidejusor, care sa garanteze executarea obligatiei unei persoane.
Contractul de fidejusiune este bilateral si este incheiat intre creditorul obligatiei principale si fidejusor. De regula, debitorul obligatiei de baza este cel ce se adreseaza fidejusorului pentru ca acesta sa-i ofere o garantie, in acest sens incheindu-se intre ei un acord privind prestarea serviciilor de fidejusiune. In mod practic pot fi intilnite contracte semnate de 3 parti: fidejusor, creditor si debitor. Acestea nu contravin legislatiei, nu stirbesc caracterul relatiilor de fidejusiune si vor fi calificate drept contracte complexe, cu elemente ale contractului de fidejusiune si ale celui de prestare a serviciilor de fidejusiune. 
Contractul ed fidejusiune poate fi incheiat anterior sau o data cu incheierea contractului de baza. Fie ulterior, de pilda la cererea creditorului care, tinind cont de circumstantele concrete, considera in mod rezonabil ca va exista o neexecutare esentiala din partea debitorului si insista asupra prestarii unei garantii suficiente (art.736).
Caracterele juridice ale contractului de fidejusiune sunt:
- este consensual, adica va produce efecte dupa ce partile au ajuns la un acord de vointa (in forma ceruta de lege) asupra clauzelor esentiale ale contractului. Important ets efptul ca in contract sa fie stabilite cu certitudine obligatiile fidejusorului, caci orice interpretare a clauzelor contractului va fi facuta in favoarea acestuia.
- este accesoriu, deoarece fidejusiunea nu poate exista in afara unei obligatii principale si va urma tot timpul soarta acesteia cit priveste cauzele de valabilitate si cele de stingere. 
Prin fidejusiune nu se poate garantadecit o obligatie valabila. Daca obligatia principala este nula, fidejusorul nu va avea ce garanta. Fidejusorul nu poarta raspundere pentru nevalabilitatea obligatiei principale, el fiind tinut sa raspunda doar pentru neexecutarea totala sau partiala a acesteia. Cit priveste obligatiile anulabile, trebuie sa tinem cont ca acestea isi produc totusi efecte pina in momentul in care intervine constatarea incetarii lor. Din moment ce atare obligatie a fost desfiintata de drept. Nu poate fi garantata prin fidejusiune o obligatie naturala, deoarece aceasta este lipsita de sanctiune si fidejusorul nu va putea valorifica dreptul sau de regres contra debitorului. 
Caracterul accesoriu al acestui contract se dovedeste prin aceea ca fidejusiunea nu poate intrece datoria debitorului si nu poate fi facuta in conditii mai oneroase (art. 1152 al. 2) , in absenta unei clauze contrare, fidejusorul raspunde in toate cazurile doar pina la suma maxima mentionata in contract, fidejusiunea se stinge odata cu obligatia garantata, precum si prin alte norme.
- este un contract unilateral deoarece doar creditorul este investit cu drepturi, fidejusorul fiind cel ce se obliga sa execute in locul debitorului in tot ori in parte obligatia neexecutata. 
- este gratuit, deoarece in schimbul prestatiei fidejusorului creditorul nu se obliga la o contraprestatie.
Orice obligatie este susceptibila de a fi garantata prin fidejusiune, deoarece legea nu stabileste exceptii in aceasta privinta. Legiuitorul impune fidejusorul sa raspunda, impreuna cu debitorul, in cazul in care ultimul nu executa obligatia.
Prin fidejusiune se poate garanta obligatia debitorului integral sau partial, gratuit sau oneros. Codul civil reglementeaza dreptul de regres al fidejusorului catre debitor, pentru a percepe de la acesta tot ceea ce a fost platit creditorului. Insa fidejusorul poate renunta la acest drept, gratificindu-l astfel pe debitor.
Prin fidejusiune se poate garantata si o obligatie viitoare, nu numai cele aparute concomitent sau pina la instituirea fidejusiunii. Specific relatiilor de fidejusiune este faptul ca, pe linga atingerea acordului de vointa dintre fidejusor si creditor, mai este necesara existenta unei obligatii de baza valabile, garantata prin fidejusiune. Daca se garanteaza o obligatie viitoare, contractul de fidejusiune astfel incheiat confirma doar legatura juridica intre fidejusor si creditor, fidejusorul fiind obligat numai daca in viitor va lua nastere obligatia garantata. Prin fidejusiune poate fi garantata si o obligatie afectata de modalitati (termen, conditie ori sarcina). Majoritatea obligatiilor contractuale sint afectate de modalitati, cea mai des intilnita fiind modalitatea termenului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Fidejusiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!