Contractul de Donatie - Cauzele Legale de Revocare

Extras din referat Cum descarc?

Intr-un contract de donatie partile pot stipula - cu respectarea principiului irevocabilitatii - anumite clauze care pot duce la desfiintarea contractului.
Independent de aceste clauze prevazute expres de partile contractante, legea prevede trei cauze de revocare, numite cauze legale de revocare, deoarece nu opereaza fara a fi prevazute in contract; revocarea pentru neexecutarea sarcinii, pentru ingratitudine si pentru survenienta de copil. Aceste trei cauze nu contravin principiului irevobabilitatii si nu reprezinta exceptii de la acesta.
Dintre cele trei cauze legale de revocare, numai pentru survenienta de copil opereaza de drept; in caz de litigiu dintre parti instanta constata numai indeplinirea conditiilor revocarii. In schimb, in celelalte doua cazuri, revocarea este judiciara; revocarea se pronunta numai la cecrerea persoanelor indreptatite a introduce actiunea si numai in baza aprecierii de catre instanta a faptelor de ingratitudine savarsite de donator, respectiv de neexecutarea a sarcinii de catre donator ori succesorii sai in drepturi.
Revocarea donatiilor pentru neindeplinirea sarcinilor
Sarcina este o obligatie impusa donatarului, care, daca a acceptat donatia, este tinut sa o duca la indeplinire. In caz de neexecutare, donatorul poate recurge la masuri de executare sau la rezolutiunea donatiei, ori la revocarea judiciara a acesteia pentru neexecutarea sarcinii. Sarcina trebuie sa fie posibila, licita si morala. Ea poate fi stipulata in favoarea oricareia dintre parti sau in favoarea unui tert. Daca sarcina sa stipulat in favoarea donatarului, donatia este pur gratuita, insa, in caz de neexecutare, ea poate fi revocata pe acest temei. Daca sarcina este stipulata in favoarea donatorului sau a unui tert, in masura sarcinii, donatia nu mai este o liberalitate. Actiunea in revocare poate fi intentata de donator, de succesorii sai in drepturi si chiar de creditorii chirografari prin intermediul actiunii oblice. Daca este admisa de catre instanta, actiunea in revocarea donatiei va produce efecte retroactive atat in privinta donatarului si a succesorilor lui in drepturi, cat si fata de terti. Bunurile donate se reintorc la donator libere de orice sarcina. Daca donatorul a adus imbunatatiri lucrului donat, el este indreptatit la despagubiri corespunzatoare.
Revocarea donatiilor pentru ingratitudine
Ingratitudinea este antonimul recunostintei, pe care donatarul s-ar cuveni sa o aiba fata de donator. Recunostinta nu constituie o obligatie pozitiva, dar ea impune donatarului abtinerea de la savarsirea unei fapte necorespunzatoare la adresa donatorului. In principiu, toate contractele de donatie pot fi revocate pentru ingratitudinea donatarului, cu exceptia donatiilor facute de terti viitorilor soti inaintea casatoriei. 
Cazurile de revocare a donatiilor pentru ingratitudine prezentate de art. 831 C.Civ., sunt:
a. daca donatarul a atentat la viata donatorului 
b. daca donatarul s-a facut culpabil fata de donator de delicte, cruzimi sau injurii grave 
c. daca donatarul refuza fara temei de a da alimente donatorului
a. Pentru ca donatia sa fie revocabila, nu se cere o condamnare penala a donatarului, ci este suficient sa se stabileasca de catre instanta de judecata intentia de a ucide donatorul chiar daca nu a fost concretizata. Uciderea din culpa sau in legitima aparare a donatorului de catre donatar nu poate duce la revocarea donatiei pe acest temei.
b. Potrivit art. 831 C.Civ., donatia va fi revocata in cazul savarsirii de catre donatar asupra donatorului a unor delicte, cruzimi sau injurii grave. Gravitatea faptelor se apreciaza numai de catre instanta de judecata. Actele de cruzime vizeaza integritatea corporala si sanatatea donatorului si ele vor trebui sa fie savarsite de donatar sau de o alta persoana din ordinul acestuia. Injuriile ating onoarea, demnitatea sau reputatia donatorului.
c. Revocarea donatiei pentru refuz de alimente presupune ca donatorul sa fi ajuns la nevoie, iar donatarul, desi avand posibilitatea, sa-i refuze fara justificare ajutorul alimentar pe care i-l impune obligatia de recunostinta. Refuzul donatarului nu va putea fi sanctionat cu revocarea, daca donatorul are rude in situatia de a-i putea acorda intretinere. Cuantumul valoric al alimentelor nu trebuie sa depaseasca valoarea donatiei. In cazul in care bunul a fost donat mai multo persoane, dar numai una dintre acestea se face vinovata de ingratitudine, revocarea donatiei va actiona numai impotriva vinovatului.
Actiunea in revocarea donatiei pentru ingratitudine este o pedeapsa civila, care se caracterizeaza prin urmatoarele:
-este o actiune strict personala, putand fi intentata numai de donator, acasta nu poate fi exercitata nici de catre creditorii donatorului, pe cale actiunii oblice conform art. 974 C.Civ. si nici de catre mostenitorii lui - desi actinuea are caracter patrimonial -. 
In mod exceptional, mostenitorii devin titularii actiunii in revocare in urmatoarele doua cazuri: un prim caz este atunci cand actiunea a fost intentata de donator, dar acesta a decedat inainte de terminarea procesului; cel de al doilea caz intervine atunci cand donatorul decedeaza inainte de expirarea termenului in care actiunea putea fi intentata (art.833 alin.1 C.Civ.)
-titularul actiunii il poate ierta pe donatar si iertarea se prezuma daca a trecut un an din ziua savarsirii sau aflarii faptului fara ca sa se fi cerut revocarea, termenul de un an nu este un termen de prescriptie, ci un termen de decadere bazat pe o prezumtie legala care nu este supus cauzelor de intrerupere si de suspendare stabilite in materie de prescriptie.
-actiunea in revocarea donatiei pentru ingratitudine poate fi intentata doar in contra autorului faptului de ingratitudine. Daca el moare fara ca actiunea sa fi fost intentata sau terminata ea se stinge, adica nu poate fi pornita, dar nici macar continuata impotriva mostenitorilor donatorului (art.833 alin.2 C.Civ.). Daca sunt mai mmulti donatari, actiunea in revocare nu poate fi admisa decat impotriva celor care s-au facut vinovati de ingratitudine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Donatie - Cauzele Legale de Revocare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!