Contractul de Asigurare

Extras din referat Cum descarc?

Contractul de asigurare
I. Definitia si caracterele juridice ale contractului de asigurare.
1 Contractul de asigurare : - este actul juridic prin care asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului care preia asupra sa riscul asigurat, obligandu-se, la producerea acestuia, sa plateasca asiguratului sau unei terte persoane o despagubire ori suma asigurata. 
Din definitia contractului de asigurare se pot desprinde caracterele juridice ale acestuia. 
Aceasta este un contract personal, consensual, sinalagmatic, unic, oneros, cu executare succesiva, aleatoriu si de adeziune.
a) contract personal deoarece desi obiectul asigurarii poate fi o proprietate, un bun sau un interes, prin contract se asigura persoana si nu proprietatea. In cazul in care asiguratul vinde proprietatea asigurata, noul proprietar nu este asigurat in baza aceluiasi contract decat daca asiguratorul accepta acest lucru.
b) contract consensual - deoarece se incheie prin consimtamintul partilor. 
In contractul de asigurare se indica elementele obligatorii ale contractului. Caracterul consensual rezulta din faptul, ca se formeaza prin simplul acord de vointa al partilor, fara sa fie necesara vreo forma speciala de manifestare a vointei lor.
Forma contractului este cea scrisa, dar aceasta nu se cere ad validitatem, ci numai ad probationem. Ca urmare, lipsa formei scrise nu va atrage nulitatea contractului dar va determina numai limitarea posibilitatii de a dovedi existenta si continutul acestuia.
In practica, polita sau certificatul de asigurare, precum si decontul de prima trimis asiguratului fac dovada contractului de asigurare.
c) contract sinalagmatic - partile contractante isi asuma obligatii reciproce si interdependente (asiguratul - declaratii de risc exacte, achitarea primei de asigurare in termenii indicati la incheierea contractului; asiguratorul - plata sumei despagubirilor, daca asiguratul si-a indeplinit obligatiunile sale);
d) Este un contract unic pentru intreaga sa durata. Unicitatea contractului de asigurare se mentine chiar daca asiguratul pierde contractul, in acest caz se elibereaza copia (dublicat). 
Deci, caracterul de unicitate a contractului de asigurare inseamna ca acesta se mentine unic pentru intreaga sa durata, chiar si atunci cind ar suferi o impartire pe termene periodice (aceasta divizare intereseaza numai modul de plata al primei). 
In cadrul unei perioade de asigurare determinata, contractul poate fi modificat prin cererea asiguratului pentru includerea unui risc suplimentar, de regula un risc politic. In acest caz se coteaza si se aplica o prima suplimentara fata de prima de baza. 
e) contract cu titlu oneros - fiecare parte urmareste sa obtina un folos , o contraprestatie in schimbul obligatiei ce-si asuma. 
La fel ca si alte contracte oneroase (opusul contractului gratuit, care presupune o obligatie numai pentru una din parti). Asiguratul beneficiaza de protectia pe care o ofera asiguratorul, care preia asupra sa riscul asigurat, pentru o prima;
f) contract cu executare succesiva - se esaloneaza in timp. 
Asiguratorul se obliga sa acopere un anumit risc pe o perioada lunga de timp (asigurarile pe viata), plata se efectueaza lunar, trimestrial, anual, iar pe bunuri - anuala intreaga;
g) contract aleatoriu, la incheierea lui partile nu cunosc existenta sau intinderea exacta a avantajelor patrimoniale, ce vor rezulta pentru ele din contract. 
Obligatiile asumate de asigurat si asigurator depind de un eveniment viitor si incert. 
Acest eveniment denumit aliant comporta pentru fiecare dintre parti o sansa de castig sau un risc de pierdere;
h) contract de adeziune - este redactat si imprimat de asigurator, la el a aderat asiguratul;
i) contract de buna credinta - presupune ca executarea acestuia sa se faca cu buna credinta de catre parti.
Exista 3 tipuri de contracte de asigurare:
a ) de baza - este incheiat intre 2 parti pe o anumita perioada de timp. In acest contract sunt indicate bunurile asigurate, valabilitatea, cota de prima tarifara, locul (locurile) aflarii acestor bunuri etc.
b) suplimentar - Sunt cazuri cind in timpul valabilitatii contractului de asigurare, asiguratul a mai procurat bunuri, deci nu toate bunurile sunt cuprinse in asigurare. In acest caz, pe bunurile procurate, suplimentar se intocmeste contractul de asigurare suplimentar, si asigurarea dupa acest contract se termina odata cu cel de baza, indiferent de ziua inceperii lui


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Asigurare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!