Contractul de arvună

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce se intampla cand contractul principal este executat? Cel care a primit arvuna este obligat sa o restituie. Obligatia sa de restituire, intrucat are ca obiect bunuri ce a constituit arvuna, adica bunuri fungibile, se poate compensa cu una din obligatiile izvorate din contractul principal cu efectul reducerii intinderii acesteia din urma(*In cazul in care cumparatorul a dat vanzatorului arvuna la incheierea contractului de vanzare, obligatia vanzatorului de o restitui se compenseaza cu obligatia cumparatorului de a plati pretul atunci cand arvuna a avut ca obiect o suma de bani si in consecinta cumparatorul va fi considerat a-si fi executat obligatia de a plati pretul,daca el plateste numai diferente dintre suma care constituie pretul si suma care a constituit arvuna).

Potrivit art. 1546, arvuna se restituie si atunci cand contractul principal nu se executa din cauze neimputabile vreuneia dintre parti.

Functia de a permite uneia dintre parti ale contractului principal sau ambelor parti sa denunte unilateral acest contract sau functia de dezicere, razgandire. Noul Cod Civil denumeste aceasta functie, "functia penalizatoare". Potrivit art. 1545 din Codul Civil, daca in contract este stipulat expres dreptul uneia dintre parti sau dreptul ambelor parti de a se dezice de contract cel care denunta contractul pierde arvuna data sau, dupa caz, trebuie sa restituie dublul celei primite. In aceasta situatie, bunurile fungibile care alcatuiesc arvuna constituie un pret al exercitarii dreptului de denuntare unilaterala a contractului principal. Intrucat dreptul de razgandire este exceptional, atunci cand arvuna are rolul de a conferi un asemenea drept, acest rol trebuie sa rezulte neindoielnic din vointa partilor. Daca exista indoiala asupra rolului arvunei se va considera ca ea are functia de a garanta executarea contractului principal, iar nu functia de a se permite razgandirea. Daca in legatura cu o suma de bani platita la incheierea unui contract exista o indoiala cu privire la titlul cu care a fost predata, acea suma nu va fi considerata arvuna ci pana la inlaturarea indoielii va fi considerata un avans din pret.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contractul de Arvuna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 675 cuvinte
Nr caractere:
15 274 caractere
Marime:
13.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
contract, arvuna
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!