Contracte Speciale - Contractul de Vanzare-Cumparare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiune
2. Caractere Juridice
3. Publicitatea dobandirii drepturilor reale mobiliare
4. Conditii de valabilitate
- Consimtamant
- Capacitate
- Obiectul Contractului
5. Efectele contractului
6. Obligatiile vanzatorului
7. Obligatiile cumparatorului
8. Exceptia de neexecutare
9. Rezolutiunea contratului
10. Executarea vanzarii
11. Varietati ale contractului de vanzare-cumparare
Contractul de Vanzare-Cumparare
Notiune


Extras din referat Cum descarc?

Contractul de vanzare-cumparare este un contract prin care una din parti (vanzator) stramuta un drept de proprietate asupra unui bun al sau asupra celeilalte parti (cumparator) care se obliga sa plateasca pretul bunului vandut.
Caractere juridice
-este un contract sinalagmatic (bilateral): da nastere la obligatii reciproce intre partile contractante;
-este un contract cu titlu oneros : ambele parti urmaresc primirea unui echivalent in schimbul prestatiei la care se obliga;
-este comutativ: existenta ti intinderea obligatiilor este cunoscuta de parti din momentul incheierii contractului;
-este un contract consensual: incheiat prin simplul accord de vointa al partilor (exceptie in cazurile prevazute de lege devine un contract solemn);
-este un contract translativ de proprietate: dupa realizarea acordului de vointa opereaza si transferul dreptului de proprietate, cumparatorul suporta si riscul pieirii lucrului.
Principiul transmiterii imediate precum si a riscurilor opereaza daca sunt indeplinite urmatoarelel conditii:
-vanzatorul trebuie sa fie proprietarul lucrului vandut;
-sa fie vorba de lucruri individual determinate-pentru lucruri de gen- transferul se face cand se individualizeaza; -pentru obligatii alternative- in momentul alegerii;
-lucrul vandut trebuie sa existe; pentru lucrurile viitoare transferul opereaza din momentul in care au fost executate, in stare de a fi predate cumparatorului;
Partile sa nu fi amanat transferul proprietatii printr-o clauza speciala.
Publicitatea dobandirii drepturilor reale imobiliare
In sistemul transcriptiunii-inscriptiunii daca a fost transcris sau nu produce efecte translative de proprietate fata de parti si succesorii lor si nu este opozabil fata de terti decat in momentul in care a fost transcris in registrul special de transcriptiuni de la notariatul din vecinatatea lucrului vandut.
In sistem de carte funciara drepturile reale imobiliare se transmit doar prin intabulare.
Conditii de validitate
1. Comsimtamantul partilor - acordul de vointa este necesar si suficient pentru incheierea contractului.
Reguli generale: consimtamantul trebuie sa fie exteriorizat, sa provina de la o persoana cu discernamant pentru a produce efecte juridice, neviciat.
Reguli speciale:
a. promisiunea unilaterala de vanzare-cumparare: promisiunea proprietarului unui bun de a vinde facuta unei persoane care isi rezerva facultatea de a cumpara creeaza obligatii numai pentru promitent.
b. promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare: ambele parti se obliga sa incheie in viitor un contract de vanzare-cumparare; este considerata un antecontract, fiecare din parti putand cere incheierea contractului, daca promitentul-vanzator vinde altei persoane, beneficiarul-cumparator are dreptul la daune-interese.
c. pactul de preferinta: proprietarul unui bun se obliga ca in caz de vanzare sa acorde preferinta unei anumite persoane.
d. dreptul de preemtiune: se refera doar la terenurile agricole extravilane daca instrainarea se face prin vanzare, este instituit printr-o norma imperativa, legea stabilind titularii acestui drept: coproprietari, proprietari vecini, arendasi si statul. Astfel, proprietarul terenului este obligat sa instiinteze Agentia pentru Dezvoltare si Amenajare Rurala despre intentia de vanzare, care la randul ei, in termen de 15 zile, comunica titularilor dreptului de preemtiune, acestia avand obligatia sa se pronunte in termen de 30 de zile. Acceptarea ofertei este considerata antecontract, urmand ca partile sa incheie forma autentica a contractului de vanzare-cumparare. Sanctiunea incalcarii dreptului de preemtiune este nulitatea relativa.
2. Capacitatea partilor - pot cumpara toti cei carora nu le este oprit de lege.
Legea prevede pentru acest contract incapacitati speciale:
a. vanzarea intre soti este interzisa;
b. tutorii nu pot cumpara bunurile persoanelor aflate sub tutela lor;
c. mandatarii imputerniciti sa vanda un lucru nu il pot cumpara;
d. administratorii bunurilor statului, oraselor, comunelor, judetelor,municipiilor nu pot cumpara bunurile administrate;
e. functionarii publici nu pot cumpara bunurile statului sau untatilor administrativ teritoriale care se vand prin mijlocirea lor;
f. judecatorii, procurorii, avocatii nu pot cumpara drepturi litigioase care sunt de competenta curtii de apel in circumscripaia careia isi exercita functia;
g. persoanele insolvabile nu pot cumpara bunuri care se vand prin licitatie publica.
3. Obiectul contractului - dublu obiect - lucrul vandut si pretul.
Lucrul vandut:
a. lucrul sa fie in comert; derogarile sunt stabilite de lege, iar prohibitia poate fi absoluta sau relativa. 
Bunurile care nu sunt in circuitul civil sunt: bunurile inepuizabile si comune (aer, razele soarelui, apa marii), bunurile ce apartin statului si unitatilor administrativ-teritoriale conform Constitutiei, bunurile ce formeaza monopolul statului pot fi vandute numai de persoane fizice sau juridice autorizate conform prevederilor legale, bunuri care sunt in circuitul civil dar care pot fi vandute numai cu respectarea prevederilor legale speciale. Prin exceptie, in cazul unui interes legitim este posibila inalienabilitatea conventionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contracte Speciale - Contractul de Vanzare-Cumparare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!