Consimtamantul

Extras din referat Cum descarc?

I. Notiuni introductive
Codul nostru civil nu se refera la actul juridic civil in general, ci la prototipul sau - contractul civil (sau conventia) - stabilind, in art. 948, regula potrivit careia "conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt: 
1. capacitatea de a contracta; 
2. consimtamantul valabil al partii ce se obliga; 
3. un obiect determinat; 
4. o cauza licita.
Potrivit art.948 C. Civ., conditiile de valabilitate ale unui act juridic sunt:
- capacitatea;
- consimtamantul;
- obiectul;
- cauza.
In literatura juridica, conditiile de validitate ale actului juridic sunt impartite, in functie de diferite criterii, in:
A. Dupa criteriul aspectului la care se refera conditiile de validitate ale actului juridic civil, pot fi:
a) Conditii de fond, care se refera la continutul actului juridic (aici intra cele 4 conditii esentiale de validitate enumerate de art. 948 C. civ. precum si - atunci cand este cazul - autorizarea administrativa prealabila necesara pentru incheierea anumitor acte juridice);
b) Conditii de forma, care se refera - dupa caz - fie la forma de manifestare a consimtamantului partilor la incheierea actului juridic (forma ceruta de lege ad validitatem pentru actele juridice solemne) fie la forma in care se concretizeaza sau materializeaza actul juridic pentru a putea fi dovedit (forma ceruta de lege ad probationem); de retinut ca forma ceruta pentru validitatea actului juridic se refera la actul privit ca negotium, pe cand forma ceruta de lege pentru dovedirea existentei si continutului actului se refera la actul privit ca instrumentum;
c) In sfarsit, conditii de publicitate cerute de lege pentru ca anumite acte juridice sa devina opozabile fata de tertele persoane. 
B. Dupa importanta lor pentru existenta actului, conditiile sau elementele structurale ale actelor juridice civile pot fi:
a) Conditii esentiale, fara a caror indeplinire actul juridic (negotium) nu poate fi incheiat valabil (cele 4 conditii enumerate in art.948 Codul civil, plus forma actului, in cazul actelor solemne); 
b) Conditii neesentiale, care pot fi prezente in anumite acte juridice, fara insa ca lipsa lor sa le afecteze validitatea (de ex. forma in actele juridice consensuale: un imprumut de folosinta este la fel de valabil, fie ca partile l-au incheiat verbal, fie ca l-au incheiat sub forma unui inscris sub semnatura privata sau chiar autentic). De retinut ca unul si acelasi element poate avea valoarea unei conditii esentiale in anumite acte juridice, dar poate fi neesential in alte acte juridice; de pilda termenul ca modalitate a actului juridic este o conditie esentiala in contractele de imprumut, de vanzare in rate etc., dar este o conditie neesentiala in alte contracte, cum este vanzarea de bunuri obisnuita (care poate fi convenita cu predarea imediata sau la termen a bunului, cu plata imediata sau la o data viitoare, fara ca existenta termenului sa afecteze insasi validitatea vanzarii).
C. Dupa criteriul izvorului lor formal, conditiile de validitate pot fi:
a) Conditii legale (prevazute anume in texte de lege); 
b) Conditii conventionale sau voluntare (care sunt prevazute ca atare prin vointa partilor, fara a le fi impuse de lege; de pilda, partile se inteleg ca un contract consensual - pentru care legea nu cere forma solemna - sa fie, totusi, valabil incheiat intre ele numai prin inscris autentic). La randul lor conditiile legale sunt clasificate de unii autori in conditii generale, care se cer oricarui act juridic si conditii speciale, care se cer numai pentru anumite acte juridice (de pilda autorizatia CEC pentru instrainarea unei constructii este ceruta numai cu privire la constructiile care au fost ridicate sau cumparate cu credit de stat, nerambursat integral pana la data instrainarii; etc.).
D. Dupa criteriul legaturii lor, mai mult sau mai putin stranse, cu actul la care se refera, conditiile de validitate pot fi:
a) Conditii intrinseci (care privesc elementele constitutive, structurale ale actului: capacitatea, consimtamantul, obiectul, cauza);
b) Conditii extrinseci (care privesc situatii, fapte sau acte exteyrioare actului juridic considerat: autorizatia administrativa prealabila, formele de publicitate etc.).
E. Dupa criteriul efectelor pe care lipsa lor le produce, conditiile pot fi:
a) Conditii de validitate (de care depinde insasi existenta si valabilitatea actului juridic);
b) Conditii de eficacitate (de care depinde doar producerea efectelor actului juridic, fara a influenta in vreun fel insasi valabilitatea actului - asa cum este, de pilda, termenul ca modalitate a actului).
c) Conditii de publicitate (de care depinde doar opozabilitatea fata de terti a actului juridic).
II.Consimtamantul
1. Formarea vointei juridice
Unii autori considera ca o conditie esentiala de validitate (sau ca un element structural) al actului juridic vointa juriydica, element sau conditie care inglobeaza deopotriva atat consimytamantul, cat si cauza actului juridic.
Pentru a ajunge la hotarare si la actiune (la incheierea unui act juridic civil) omul (privit individual, ca persoana fizica, sau ca organ al unei persoane juridice) parcurge mai multe etape succesive ale unui proces psihologic complex de formare a vointei sale juridice, printre care:
- reflectarea in constiinta sa a unei (unor) nevoi materiale sau spirituale ce trebuiesc satisfacute;
- conturarea - sub impulsul acestor nevoi - a motivelor care indeamna la actiunile prin care nevoile sa poata fi satisfacute;
- deliberarea (sau cantarirea) mentala a motivelor si a mijloacelor de satisfacere a nevoilor respective;
- interventia unuia sau mai multor motive determinante, constand in reprezentarea intelectuala a scopului urmarit prin actiunea preconizata;
- hotararea de a incheia actul juridic necesar pentru implinirea scopului urmarit, adica pentru satisfacerea nevoilor care au constituit punctul de plecare al intregului proces psihologic schitat mai sus;
- manifestarea exterioara a acestei hotarari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consimtamantul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!