Consideratii Generale asupra Ministerului Public

Extras din referat Cum descarc?

Consideratii generale asupra Ministerului Public
1.1. Aparitia si evolutia atributiilor procurorului.
Initial, functia procurorilor a fost aceea de a reprezenta interesele regelui in fata instantelor judecatoresti.
In secolul al XIII-lea a luat fiinta Curtea de justitie a regilor Frantei, instanta in fata careia regele isi apara, prin avocati si procuratori speciali (procureurs du roi) interesele sale personale si pe acelea ale coroanei. Pentru prima data atributiile acestor magistrati au fost precizate prin Ordonanta lui Filip al IV-lea cel Frumos, din anul 1302.
In tarile capitaliste, procurorii functionau in cadrul unui organ al statului care poarta si in prezent denumirea de Minister Public. Pentru fiecare instanta era constituit cate un Parchet, alcatuit din procurorii care isi desfasurau activitatea pe langa acel tribunal sau curte .
In tara noastra, aceasta institutie a fost cunoscuta mult mai tarziu. Primele reglementari in aceasta privinta au fost cuprinse in: Regulamentul Organic din 1832 si in Regulamentul asupra indatoririlor procurorilor tribunalelor si divanurilor in pricinile civile si criminale. Printr-o lege din anul 1862 aceasta institutie a fost introdusa si in Moldova.
Reglementarile mentionate acordau procurorului posibilitatea de a asista la judecarea proceselor civile, spre a veghea la respectarea legii.
Codul de procedura civila din anul 1865 a consacrat doua forme de participare a procurorului in procesul civil: ca parte principala si ca parte alaturata. Acest important act normativ acorda procurorului prerogative restranse in procesul civil. Astfel, ca parte principala procurorul avea posibilitatea de a promova actiuni civile numai in cazurile determinate de lege. De asemenea, legea nu-i recunostea procurorului un drept general de a interveni in procesul civil . Rolul limitat al procurorului in procesul civil se evidentiaza si prin aceea ca legea prevedea obligativitatea participarii acestuia doar in cauzele in care erau interesati minori sau interzisi. Caracterul formal al reglementarii procesuale mentionate rezulta cu multa evidenta si din prevederile art. 85 c. pr. civ. Potrivit acestei dispozitii procedurale, atunci cand procurorul avea rolul de parte alaturata el putea fi inlocuit, daca nu era de fata, cu un judecator sau avocat din sala.
Modificarile ulterioare ale Codului de procedura civila nu au reusit sa amplifice atributiile procurorului in procesul civil.
Dupa ce a ajuns Partidul Socialist la putere, in tara noastra, s-au luat o serie de masuri in scopul realizarii unui drept nou, in concordanta cu interesele generale ale societatii romanesti. Asemenea masuri au vizat atat organizarea procuraturii, cat si activitatea procurorului in procesul civil. Astfel, in anul 1948, prin Decretul nr. 2 din 12 aprilie, a fost desfiintat vechiul Parchet, acesta fiind inlocuit cu Procuratura, un organ de stat de tip nou.
Prin Legea nr. 6/1952 a fost organizata procuratura Republicii Populare Romane. Acest act normativ a investit procuratura cu atributii largi in domeniul litigiilor civile. Astfel, cu acest prilej i s-a recunoscut procurorului dreptul de a pune concluzii in orice proces civil, daca apreciaza ca acest lucru este necesar (art. 5 lit. d). Dreptul procuraturii de a pune concluzii in cauzele civile a devenit astfel nelimitat, exercitarea acestuia neputand fi cenzurata de catre instanta, doar procurorul fiind in masura a aprecia daca este sau nu necesar a pune concluzii intr-o cauza civila sau alta.
In evolutia formelor de participare ale procuraturii in procesul civil, o importanta deosebita prezinta prevederile art. 9, lit. d din legea nr. 6 din 1952, care statua ca ,,Procuratura foloseste caile de atac prevazute de lege in contra ordonantelor, incheierilor sedintelor si a altor acte judiciare nelegale sau netemeinice".


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii Generale asupra Ministerului Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!