Conflictul De Legi in Timp

Extras din referat Cum descarc?

Legile civile actioneaza pe o perioada de timp mai lunga sau mai scurta. In functie de schimbarea conditiilor materiale (izvoare de drept civil in sens material) care le-au generat se schimba si reglementarile legale. 
Legea civila actioneaza atata timp cat este in vigoare si isi inceteaza aplicarea prin abrogarea ei. 
Momentul intrarii in vigoare a unei legi are o mare importanta intrucat de la acea data devine obligatori, presupunand ca din acel moment ea este cunoscuta de toate persoanele. Nimeni nu poate invoca in aceste conditii, necunoasterea legii (nemo censetur ignorare legem) 
Legea intra in vigoare de la data precizata in cuprinsul legii (de regula data este prevazuta in capitolul ,,Dispozitii finale") daca data este ulterioara publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Daca nu exista o astfel de data, legea intra in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul oficial al Romaniei. Daca nu exista o astfel de data, legea intra in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul oficial al Romaniei  
Abrogarea legii inseamna iesirea ei din vigoare. Abrogarea poate fi expresa sau implicita. Abrogarea este expresa atunci cand se indica prin nominalizare actul normativ sau anumite dispozitii dintr-un act normativ ce se abroga. Abrogarea este implicita atunci cand intr-o anumita materie este adoptat un nou act normativ fara ca cel vechi sa fi fost abrogat expres.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul De Legi in Timp.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!