Conflictul De Legi în Timp

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Legile civile actioneaza pe o perioada de timp mai lunga sau mai scurta. In functie de schimbarea conditiilor materiale (izvoare de drept civil in sens material) care le-au generat se schimba si reglementarile legale.

Legea civila actioneaza atata timp cat este in vigoare si isi inceteaza aplicarea prin abrogarea ei.

Momentul intrarii in vigoare a unei legi are o mare importanta intrucat de la acea data devine obligatori, presupunand ca din acel moment ea este cunoscuta de toate persoanele. Nimeni nu poate invoca in aceste conditii, necunoasterea legii (nemo censetur ignorare legem)

Legea intra in vigoare de la data precizata in cuprinsul legii (de regula data este prevazuta in capitolul ,,Dispozitii finale") daca data este ulterioara publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Daca nu exista o astfel de data, legea intra in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul oficial al Romaniei. Daca nu exista o astfel de data, legea intra in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul oficial al Romaniei

Abrogarea legii inseamna iesirea ei din vigoare. Abrogarea poate fi expresa sau implicita. Abrogarea este expresa atunci cand se indica prin nominalizare actul normativ sau anumite dispozitii dintr-un act normativ ce se abroga. Abrogarea este implicita atunci cand intr-o anumita materie este adoptat un nou act normativ fara ca cel vechi sa fi fost abrogat expres.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictul De Legi in Timp.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
929 cuvinte
Nr caractere:
4 723 caractere
Marime:
9.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
lege, monitorul oficial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!