Condițiile Necesare pentru Incheierea Valabila a Unui Contract de Asigurare

Cuprins referat Cum descarc?

Generalitati 2
1. Contractul de asigurare 4
1.1 Definitie 4
1.2 Caracteristicile juridice ale contractului de asigurare 4
1.3 Partile contractului de asigurare 7
2. Conditiile de validare ale contractului de asigurare 8
2.1 Capacitatea partilor de a contracta 8
2.2 Consimtamintul partilor 8
2.3 Obiectul asigurarii 9
2.4 Cauza contractului 10
3. Incetarea contractului de asigurare 10
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Generalitati
Asigurarea este o forma de protectie bazata pe un contract, prin care o persoana fizica sau juridica care se va numi asigurat, cedeaza anumite riscuri unei persoane juridice - asigurator, platind asiguratorului o suma de bani numita prima de asigurare. Asiguratorul se obliga prin acest contract sa plateasca asiguratului despagubiri in cazul in care evenimentele prevazute in contract au loc.
Oamenii luati ca indivizi, precum si societatea in ansamblul ei, in decursul existentei lor sunt supusi unei multitudini de riscuri. Procesul de identificare, cuantificare, cercetare a reactiei la riscuri, reducerea probabilitatii de a se produce un risc, implementarea unor masuri si decizii de limitare a producerii pagubelor este definit astazi ca un transfer al riscului.
Prin intermediul unor societati specializate, asigurarea transfera riscul de la o persoana la un grup de persoane si, astfel, pot fi mai usor compensate financiar daunele suferite. In consecinta, asigurarea realizeaza transferul riscului de la persoanele fizice si juridice catre societatile de asigurari care isi asuma riscul. Asigurarea se bazeaza pe impartirea riscului, prin participarea cu sume mici (cote minime), la acoperirea daunelor suferite de catre asigurati. De fapt, activitatea de asigurare reprezinta impartirea, respectiv dispersia riscului.
Asigurarea reprezinta acea activitate economico-sociala, care consta in protectia persoanelor fizice si juridice in calitate de asigurati impotriva diverselor riscuri, fiind realizata de catre societati specializate, in calitate de asiguratori.
Ca entitate economica, societatea de asigurari isi asuma si administreaza riscul de a despagubi numai in cazul producerii unui eveniment cuprins in contractul (polita) de asigurare. Participarea la aceasta forma de protectie se face in mod facultativ, prin acceptarea unor termeni si conditii atat de catre asigurator, cat si de catre asigurat prin clauzele continute in contractul (polita) de asigurare.
Asiguratorii preiau anumite riscuri in schimbul platii de catre asigurati a unei sume de bani, numita prima de asigurare. Astfel, in cazul producerii unor evenimente sau fenomene supuse asigurarii, asiguratorul urmeaza sa-l despagubeasca pe asigurat pentru pierderile suferite.
Complexitatea activitatii de asigurare, ca un domeniu de interferenta al elementelor de drept, economie si finante, impun anumite tipuri de abordari:
o Abordarea juridica este frecventa si justificata, intrucat asigurarea, pentru a fi operanta, trebuie sa imbrace forma juridica. O asemenea forma i-o confera "contractul, care constituie "legea partilor", precum si "legea propriu-zisa". Contractul de asigurare si Legea cu privire la asigurari, in calitate de izvoare de drepturi si obligatii in materie de asigurari, se completeaza reciproc.
o Abordarea economica a asigurarii pune accentul pe modul de acoperire al pagubelor datorate producerii anumitor fenomene sau evenimente, de unde rezulta trasaturile caracteristice ale asigurarii:
- existenta asigurarii este indisolubil legata de necesitatea constituirii unui fond de resurse banesti destinat acoperirii pagubelor provocate de anumite fenomene. Acest fond imbraca in mod necesar forma baneasca, se formeaza in mod descentralizat pe seama sumelor de bani pe care le achita persoanele fizice si juridice interesate in inlaturarea pagubelor pe care ar urma sa le suporte, daca s-ar produce anumite fenomene nedorite;
- asigurarea presupune existenta unei "comunitati de risc", oferind astfel avantajul ca membrii comunitatii, afectati de producerea riscului asigurat, primesc de la fondul de asigurare, cu titlu de indemnizatie de asigurare, sume care pot intrece de cateva ori cuantumul contributiei acestora la fondul respectiv (acest lucru fiind posibil datorita principiului mutualitatii pe care se bazeaza asigurarea in primul rand), impartindu-se paguba provocata de producerea riscului asigurat la toti membrii comunitatii;
- asigurarea exprima relatii de distribuire si redistribuire a valorii adaugate brute, relatii ce apar in procesul constituirii si utilizarii fondului de asigurare in vederea desfasurarii neintrerupte a activitatii economice, pastrarii integritatii bunurilor asigurate, protejarii persoanelor fizice, impotriva anumitor evenimente ce le-ar putea afecta viata ori integritatea corporala, precum si onorarea obligatiilor de raspundere civila ce revin persoanelor fizice si juridice fata de terti;
Asigurarea este ca un intermediar financiar intre persoane fizice si juridice ce platesc prime de asigurare, si respectiv persoane fizice si juridice ce au nevoie de resurse financiare suplimentare. Privita prin aceasta prisma, asigurarea apare ca un activ financiar intr-o economie de incertitudini


Fisiere in arhiva (2):

  • Conditiile Necesare pentru Incheierea Valabila a Unui Contract de Asigurare.doc
  • cuprins referat dr.civil 2003.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!