Conditiile de Validitate ale Contractului de Vanzare Cumparare

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - NOTIUNEA SI CARACTERELE GENERALE ALE CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE
1.1.Notiunea contractului de vanzare - cumparare 
1.2. Reglementarea legala 
1.3. Caracterele juridice ale contractului de vanzare - cumparare 
CAPITOLUL 2 - CONDITIILE DE VALIDITATE ALE 
CONTRACTULUI DE VANZARE- CUMPARARE 
2.1. Consimtamantul partilor 
2.1.1. Promisiunea de vanzare(antecontractul) 
2.1.2. Pactul de preferinta 
2.1.3. Dreptul de preemtiune 
2.2. Capacitatea partilor 
2.2.1. Reguli generale 
2.2.2. Incapacitati speciale 
2.3. Obiectul contractului 
2.3.1. Lucrul vandut 
2.3.2. Pretul 
BIBLIOGRAFIA


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - Notiunea si caracterele generale ale contractului de vanzare - cumparare
1.1.Notiunea contractului de vanzare - cumparare
Vanzarea - cumpararea este contractul prin care una dintre parti - vanzatorul - stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti - cumparatorul -care se obliga in schimb a plati vanzatorului pretul bunului vandut.
Desi Codul civil se refera la transmiterea proprietatii, urmeaza a fi calificat ca fiind vanzare - cumparare si contractul prin care, in schimbul unui pret, se transmite un alt drept decat dreptul de proprietate, avand in vedere ca transmiterea proprietatii nu este de esenta, ci numai de natura contractului de vanzare - cumparare. Astfel, poate fi vorba de un drept de creanta ( de exemplu, cesiunea de creanta), de un drept real ( de exemplu, dreptul de superficie, dreptul de servitute, dreptul de uzufruct) sau de un drept din domeniul proprietatii intelectuale, ori , in mod exceptional, de drepturi asupra unei universalitati care cuprinde nu numai drepturi, ci si datorii (vanzarea unei mosteniri).
Drepturile personale nepatrimoniale si cele patrimoniale care au un caracter strict personal (de exemplu dreptul real de uz - art.571 C.civ., dreptul de abitatie al sotului supravietuitor, etc.) sau care sunt prevazute de lege ori sunt contractate (sau constituite prin acte unilaterale) intuitu personae ( de exemplu dreptul de intretinere, dreptul de pensie) nu pot forma obiectul contractului de vanzare - cumparare.
In incercarea lor de a-si asigura executarea obligatiilor contractuale ori dezdaunarea rapida si pe cai simplificate, in caz de neexecutare, sau chiar posibilitatea de a se dezice de contract, partile pot stipula in contracte conventii accesorii de arvuna. 
Arvuna isi gaseste reglementarea in Codul civil doar in materia contractului de vanzare - cumparare (art.1297 -1298 C.civ) dand astfel expresie principiului libertatii contractuale a partilor si constituind inca un exemplu de aplicare a principiului fortei obligatorii a contractelor.
Arvuna, consta de obicei, intr-o suma de bani sau orice alt bun mobil, remise in momentul incheierii unui contract, fie pentru a se marca, in mod ferm, incheierea unui contract si a garanta executarea sa, fie pentru a permite oricareia dintre partile contractante sa-si retraga ulterior consimtamantul dat la incheierea contractului .
Aceasta suma de bani, pe care una din partile unui contract o da celeilalte la incheierea contractului va fi pierduta daca, din culpa acelei parti, contractul va ramane neexecutat, sau va fi primita indoit, daca neexecutarea contractului se va datora culpei celeilalte parti.
Exista anumite situatii, prevazute de art.1927 C.civ., in care conventiile de arvuna nu produc nici un efect. Un prim caz este acela in care conventia principala a vanzarii este nula; fiind nul contractul de vanzare - cumparare, in mod firesc si conventia accesorie a arvunei este lovita de nulitate. Al doilea caz in care conventia de arvuna nu produce efecte este acela in care vanzarea se executa. De asemenea, daca partile, de comun acord, convin asupra desfiintarii contractului, ori daca executarea vanzarii a devenit imposibila, fara culpa vreunei parti, conventia de arvuna nu va avea nici un efect.
Dupa caz, in toate aceste situatii, arvuna va trebui restituita sau se ,, va prinde in prestatiile reciproce", prin mecanismul compensatiei.
Dupa cum s-a aratat in practica judiciara, nu orice suma de bani ce se plateste cu ocazia perfectarii unui contract are caracter de arvuna , ci o astfel de suma poate avea si semnificatia unui avans din pretul care trebuie platit, adica ea poate constitui un inceput de executare a contractului . Desigur, calificarea unei sume de bani ca reprezentand o arvuna sau un avans (acont), va antrena efecte diferite in cele doua cazuri.
Astfel, in caz de neexecutare a obligatiilor contractuale, acontul va fi restituit de catre vanzatori, in timp ce arvuna va fi pierduta de cel ce a platit-o ori va fi restituita ,,indoit". Tot astfel, in cazul imposibilitatii executarii contractului, arvuna va fi restituita, ea neproducandu-si efectele sale obisnuite, in timp ce sumele platite cu titlu de 
avans nu pot fi restituite, daca cel ce a platit aceste sume este si partea ce suporta riscul executarii contractului. De asemenea, neexecutarea obligatiilor contractuale deschide posibilitatea creditorului de a solicita, o data cu rezolutiunea contractului pentru neexecutare, si daune-interese in vederea acoperirii prejudiciului cauzat prin neexecutare; cuantumul acestor daune - interese este fixat cu anticipatie in cazul in care contractul neexecutat a fost insotit de o conventie de arvuna (clauza penala), in timp ce daca suma de bani avea semnificatia unui acont, cuantumul acestor daune - interese va trebui determinat de instanta de judecata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditiile de Validitate ale Contractului de Vanzare Cumparare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!