Conditiile de Exercitare ale Actiunii Civile

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive privind conditiile de exercitiu ale actiunii civile.4
2. Conditia capacitatii procesuale 5
2.1. Capacitatea procesuala de folosinta 5
2.2. Capacitatea procesuala de exercitiu 6
3. Conditia calitatii procesuale 7
4. Pretentia (Dreptul invocat) 10
5. Interesul 12
BIBLIOGRAFIE: 14


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni introductive privind conditiile de exercitiu ale actiunii civile
Actiunea civila reprezinta ansamblul mijloacelor procesuale prevazute de lege pentru protectia dreptului subiectiv pretins de catre una dintre parti sau a unei alte situatii juridice, precum si pentru asigurarea apararii partilor in proces. (art.29 NCPC)
Exercitiul actiunii civile este liber, in sensul ca declansarea actiunii nu este supusa unor garantii sau autorizatii prealabile , nimeni neputand fi tras la raspundere pentru ca a invocat pretentii nejustificate, cu exceptia unor consecinte pe care le poate suporta. Aceasta nu insemna insa ca oricine poate exercita actiunea civila, ci este necesar sa fie indeplinite cumulativ anumite conditii. 
Trebuie precizat ca doctrina anterioara intrarii in vigoare a Noului Cod de procedura civila nu era unitara in privinta determinarii conditiilor necesare pentru exercitarea actiunii civile. Diversitatea opiniilor poate fi justificata de faptul ca, legislatia procesuala anterioara, respectiv art.41, alin.1 c.pr.civ.se referea in mod expres doar la o singura conditie si anume capacitatea procesuala de folosinta. 
Noul Cod de procedura civila pune capat controverselor doctrinare, enumerand care sunt conditiile de exercitare a actiunii civile in Cartea I: ,,Dispozitii generale", Titlul I: ,,Actiunea civila", art.32.
Astfel, potrivit art.32, alin.(1) NCPC, ,,orice cerere poate fi formulata si sustinuta numai daca autorul acesteia:
a) are capacitate procesuala, in conditiile legii;
b) are calitate procesuala;
c) formuleaza o pretentie;
d) justifica un interes.
Alineatul 2 al aceluiasi articol precizeaza ca dispozitiile alin.(1) se aplica, in mod corespunzator, si in cazul apararilor.
Aceste conditii trebuie sa fie indeplinite pentru punerea in miscare a tuturor formelor procedurale ce intra in continutul actiunii (cererea de chemare in judecata, cai de atac, exceptii etc.). 
2. Conditia capacitatii procesuale
Procesul civil, in mod normal, se desfasoara intre doua parti dar pot exista situatii in care sa existe mai multe persoane in calitate de reclamant si/sau parat. Aceste persoane trebuie sa aiba capacitate procesuala, care este ,,aplicarea in plan procesual a capacitatii civile" .
Noul Cod de procedura civila reglementeaza capacitatea procesuala in Cartea I: ,,Dispozitii generale", Titlul II: ,,Participantii la procesul civil", Capitolul II: ,,Partile", art.56, art.57.
Legiutorul distinge astfel intre capacitatea procesuala de folosinta si capacitatea procesuala de exercitiu.
2.1. Capacitatea procesuala de folosinta
Capacitatea procesuala de folosinta reprezinta aptitudinea unei persoane de a avea drepturi si obligatii procesuale. 
Potrivit art.56 alin.(1) si (2), poate fi parte in judecata orice persoana care are folosinta drepturilor civile, precum si: asociatiile, societatile sau alte entitati fara personasitate juridica, daca sunt constituite potrivit legii.
In scopul determinarii persoanelor cu capacitate de folosinta este necesar sa se apeleze la prevederile Noului Cod civil, care consacra in art.28 ca orice persoana are, de regula, capacitate de folosinta. Art. 29 din NCC stabileste limitele capactatii de folosinta, precizand ca: ,,Nimeni nu poate fi ingradit in capacitatea de folosinta decat in cazurile si conditiile expres prevazute de lege. Nimeni nu poate renunta, in tot sau in parte, la capacitatea de folosinta sau la capacitatea de exercitiu."
Dobandirea capacitatii procesuale de folosinta are loc astfel:
- de catre persoana fizica: incepand cu momentul nasterii;
- de catre persoana juridica: din momentul nasterii lor ca subiecte distincte de drept, prin actul de autorizare, infiintare sau avizare, conform legii.
Principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanei juridice (consacrat de art34 din Decretul nr.31/1954 privind persoanele fizice si persoanele juridice) nu a mai fost pastrat in actuala reglementare in privinta persoanelor juridice cu scop patrimonial, cid oar in privinta celor fara scop patrimonial.
Incetarea capacitatii procesuale de folosinta are loc:
- in cazul persoanei fizice: la data decesului;
- in cazul persoanei juridice: in momentul incetarii personalitatii juridice, odata cu finalizarea ultimului act de lichidare.
Lipsa capacitatii procesuale de folosinta poate fi invocata in orice stare a procesului. De orice parte, a procurorului sau poate fi invocata de instanta din oficiu. Actele de procedura indeplinite de cel care nu are capacitate de folosinta sunt lovite de nulitate absoluta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditiile de Exercitare ale Actiunii Civile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- carti de specialitate:
1. Boroi, Gabriel, ,,Drept procesual civil- Note de curs", vol.I, Bucuresti, 1993;
2. Ciobanu, Viorel Mihai, ,,Tratat teoretic si practic de procedura civila", vol.I, Ed.National, Bucuresti, 1997;
3. Djuvara, M. ,,Teoria generala a dreptului (Enciclopedia juridica). Drept rational, izvoare si drept pozitiv", Ed.All, Bucuresti, 1995
4. Magureanu, Florea, ,,Drept procesual civil roman", vol.I, Ed.Lumina Lex, 1997;
5. Les, Ioan,,Drept procesual civil", Ed.Lumina Lex, Bucuresti, 2002;
6. Tabacu, Andreea, ,,Drept procesual civil", Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2013;
- legislatie:
7. Legea nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 545 din 3 august 2012, actualizat cu: Legea 206/2012, Legea 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila;
- Jurisprudenta:
8. ICCJ, Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 1685 din 22 februarie 2007; ICCJ, Sectii Unite, Decizia nr 15 din 17 octombrie 2011. publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Partea 1. nr. 827 din 22 noiembrie 2011; ICCJ Sectia a 11-a civila, decizia nr . 1572 din 21 martie 2012;
9. ICCJ, Sectia a II--a civila, decizia nr. 3274 din 25 octombrie 2011;
10. Decizia nr. LXXII din 15 octombrie 2007 a ICCls Sectii Unite, pronuntata in recurs in interesul legii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Partea I. nr 685 din 7 octombrie 2008;
ICCJ, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Decizia nr. 1454 din 24 februarie 2005;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!