Condiții de Validitate și Domenii de Aplicare a Contractului de vânzare-cumpărare

Cuprins referat Cum descarc?

Notiunea contractului de vanzare-cumparare
1.1 Importanta si domeniul de aplicare al contractului de vanzare-cumparare
1.2 Notiunea si caractele juridice ale contractului de vanzare-cumparare
II.Conditii de validitate si elementele contractului de vanzare-cumparare
2.1 Conditiile de valabilitate ale contractului de vanzare-cumparare
2.2 Elementele contractului de vanzare-cumparare
III.Efectele contractului de vanzare-cumparare
3.1 Obligatiile vanzatorului
3.2 Obligatiile cumparatorului
Conluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

I.Notiunea contractului de vanzare-cumparare
1.1 Importanta si domeniul de aplicare al contractului de vanzare-cumparare
Alaturi de contractul de schimb, contractul de vanzare cumparare pretinde a fi unul din cele mai vechi contracte cunoscute civilizatiei umane. Reglementarea raporturilor de vanzare-cumparare cuprinde o perioada de dezvoltare de aproximativ patru mii de ani. De asemenea contractul de schimb este temelia aparitiei si dezvoltarii contractului de vanzare-cumparare. 
Din punct de vedere economic, vanzarea reprezinta o varianta mai evoluata a schimbului, din care isi trag radacinile. Astfel, vanzarea-cumpararea, pare a fi preluat forma schimbului dintre doua lucruri, unul dintre ele avand valoarea echivalentului general. Mai tarziu insa cu aparitia monedei, vanzarea-cumpararea capata sensul schimbului unui lucru contra unei valori monetare - pret (pretium). 
Vanzarea-cumpararea priveste contractul prin care se stramuta/transmite in schimbul unui pret orice drept, si nu doar cel de proprietate, precum un alt drept real sau un drept de creanta. 
Noul Cod Civil aduce in prim plan o schimbare majora in materia contractelor in general, instituind un regim juridic comun contractelor comune si comerciale, ca urmare a abrogarii Codului comercial. Notiunea de "contract special" este dominata de doua antinomii: opozitia dintre regulile generale si regulile speciale, pe de o parte, iar pe alta parte, opozitia dintre contractele numite si contractele nenumite. Astfel, dreptul contractelor speciale se afla intre teoria generala a obligatiilor si organizarea particulara a unui contract individual. 
Cu privire la domeniul de aplicare al contractului de vanzare-cumparare, noua reglementare aloca institutiei vanzarii un numar de 112 articole, de la art.1650 pana la art.1762, care formeaza Capitolul I al Titlului IX "Diferite contracte speciale" din Cartea a V-a: Despre obligatii. Noul Cod Civil aduce modificari importante cu privire la denumire, obiect, conditii de validitate si efetele sale. 
Reglementari ale vanzarii se gasesc si in alte acte normative cum ar fi vanzarea locuintelor proprietate de stat in conditiile Legii nr. 85/1992, ale Legii nr. 112/1995 sau ale Legii nr.10/2001. In ceeea ce priveste definitia vanzarii, conform art.1650 NCC reglementeza contractul de vanzare, iar nu de vanzare-cumparare. Definitia actualului cod civil nu este diferita mult fata de cea prevazuta din Codul civil din 1864, deoarece, contractul de vanzare presupune transferul dreptului de proprietate asupra unui bun de la vanzator la cumparator in schimbul platii unui pret.
Prin definitia formulta in art.1650 NCC, vanzarea este: "contractul prin care vanzatorul transmite sau, dupa caz, se obliga sa transmita cumparatorului proprietatea unui bun in schimbul unui pret pe care cumparatorul se obliga sa il plateasca." 
Transmiterea imediata a dreptului de proprietate( la moementul incheierii vanzarii), indiferent daca s-a facut predarea lucrului vandut sau plata pretului, opereaza numai daca sunt intrunite urmatoarele conditii :
- vanzatorul este proprietarul lucrului vandut;
- obiectul este proprietarul determinat individual;
- lucrul vandut exista;
- partile sau legea sa nu fi amanat transferul dreptului de proprietate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditii de Validitate si Domenii de Aplicare a Contractului de Vanzare-Cumparare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!