Condiția juridică a străinului în România - Studiu de caz - transcrierea actelor de stare civilă

Extras din referat Cum descarc?

Obiectul de reglementare al dreptului international privat consta in relatiile sociale in care unul sau mai multe elemente (toate, dupa caz), sunt de extraneitate. Aceasta determina deosebirea raportului juridic international privat de raportul juridic din dreptul intern prin prezenta unuia sau mai multor elemente de extraneitate. Notiunea ,,extraneitate? provine din latinescul ,,extraneus?, care inseamna ,,din afara?, ,,strain?.
Potrivit D. Lupascu, ,,elementul de extraneitate? este o imprejurare de fapt care apare in legatura cu unul sau mai multe dintre elementele de structura ale raportului juridic si care are aptitudinea de a aduce in discutie posibilitatea aplicarii legii straine. 
Elementul de extraneitate reprezinta partea raportului juridic care este in strainatate sau sub incidenta unei legi straine prin raportare la susteul de drept al instantei -  judecatoresti sau arbitrale- care a fost sesizata cu privire la solutionarea unui litigiu de drept international privat.
Prin prezenta elementului de extraneitate, instanta careia i se invoca un litigiu de drept international privat, trebuie sa rezolve doua probleme majore de drept international privat: prima este problema conflictului de legi, in vederea identificarii si cunoasterii sistemului de drept (roman sau strain) care guverneaza raportul juridic dedus judecatii si a doua problema, cea de ordin procesual a conflictului de jurisdictii, prin determinarea competentei instantei care sa solutioneze litigiul si, eventual, procedura aplicabila.
Legatura politico-juridica dintre o persoana fizica si un stat este reglementata printr-o serie de norme juridice care confera acesteia calitatea de cetatean. Aceasta calitate assigura titularului anumite drepturi si obligatii care alcatuiesc conditia lui juridica. Cetatenia reprezinta punctul de legatura in conflictul de legi si al procedurii de drept international privat.
In dreptul international privat, strain inseamna parsoana care nu are cetatenia statului in care se afla. In dreptul romanesc, strain este definit prin art. 2 lit. a din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.194/2002, modificat prin Legea nr.157/2011 ca fiind persoana care nu are cetatenie romana, cetatenia unui alt stat al Uniunii Europene sau Spatiul Economic European sau Cetatenia Confederatiei Elvetiene.
Conditia juridica a strainului in Romania reprezinta totalitatea normelor juridice cu privire la drepturile si obligatiile strainului in aceasta tara. Aceasta este determinata prin normele juridice materiale, care apartin dreptului intern sau rezultand din conventii internationale, tratate, conventii de asistenta juridica, in vederea evitarii dublei impuneri. Conditia juridica a strainului este in legatura cu conflictul de legi deoarece numai daca i se recunoaste strainului un anumit drept apare conflictul de legi, aceasta fiind in legatura si cu conflictul de jurisdictii, vizand capacitatea procesuala a strainului, situatia procesuala a statului strain, asistenta juridica s.a. 
Principalul act normativ din tara noastra care reglementeaza regimul juridic al strainilor este Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002. 
Regimul juridic al strainilor contine mai multe forme de tratament care se acorda cetatenilor altui stat in baza normelor juridice cuprinse in dreptul intern sau in tratatele internationale.
Formele regimului strainilor sunt:
- regimul national -  are in vedere principiul acordarii strainului drepturilor pe care le au cetatenii statului in care a venit acesta, exceptand cele politice; de asemenea, art. 57 din Constitutia republicata mentioneaza ca cetateniistraini si apatrizii, la fel ca cetatenii romani, trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile celorlalti;
- regimul reciprocitatii- potrivit acesstuia, strainului i se acorda un anumit drept doar in cazul in care si statul strain acorda cetateanului forului acelasi drept; reciprocitatea poate fi:
-  legislativa, fixata de legea statului;
-  diplomatica;
-  de fapt
- regimul clauzei natiunii celei mai favorizate -  presupune prevederi speciale prin intermediul carora partile contractante isi acorda aceleasi avantaje si privilegii pe baza de reciprocitate unui stat tert in diverse domenii (comert, navigatie, situatie juridica a unei persoane etc.).
- regimul special -  acesta confera strainului un tratament special, derogatoriu, stabilit prin lege sau prin conventie internationala peste tratamentul comun.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditia juridica a strainului in Romania - Studiu de caz - transcrierea actelor de stare civila.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. D. Lupascu, D. Ungureanu, ,,Drept international privat -  suport de curs?, 2014
2. Monitorul Oficial al Romaiei
3. N.C. Anitei, ,,Drept international privat -  suport de curs?, 2014
4. Puie O., ,,Drept international privat -  suport de curs?
5. Traian L., Felezeu T, Bicskei H., ,,Drept international privat -  suport de curs?


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!