Clasificarea Drepturilor Subiective Civile

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Notiunea dreptului subiectiv civil 2
Capitolul II. Clasificarea drepturilor subiective civile 2
2.1. Criterii de clasificare 2
2.2. Clasificarea drepturilor subiective civile in functie de obiectul dreptului 3
2.3. Clasificarea drepturilor subiective civile dupa criteriul opozabilitatii 4
2.4. Clasificare drepturilor subiective civile in raport de corelatia dintre ele 4
2.5. Clasificarea drepturilor subiective civile dupa gradul de certitudine conferit titularilor 4
2.6. Clasificarea drepturilor subiective civile in functie de scopul dreptului 5
Capitolul III. Concluzii 5
Bibliografie 6


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Notiunea dreptului subiectiv civil
Termenul de drept primeste, chiar si in limbajul comun, sensul de putere recunoscuta unei persoane de a pretinde alteia ceva, un anumit comportament. Termenul ,,drept subiectiv" este unul foarte familiar juristului, atat de des invocat in doctrina si in jurisprudenta, incat existenta sa pare de domeniul evidentei iar, continutul sau de la sine inteles. Folosirea curenta a termenului de ,,drept subiectiv" si rolul subiectiv care i se atribuie astazi in numeroase rationamente juridice, nu l-au crutat de critici importante si opinii numeroase cu privire la existenta si definirea sa. Totusi pentru definirea dreptului subiectiv vom avea in vedere opiniile exprimate in doctrina noastra.
In literatura romaneasca de specialitate se admite ca prin drept in sens obiectiv se intelege un sistem de norme juridice, ordinea juridica, iar prin drept in sens subiectiv se trimite la prerogativele persoanei in ordinea obiectiva data , asa incat dreptul subiectiv civil exprima prerogativele persoanei in spatiul juridic organizat prin normele dreptului civil.
In opinia domnului Ion Dogaru dreptul subiectiv este definit ca ,,posibilitatea juridica a unei anumite conduite, garantata de lege prin putinta de a pretinde persoanelor obligate o anumita comportare corespunzatoare, la nevoie, prin mijlocirea aparatuluii de constrangere a statului" .
In prezent, dreptul subiectiv civil este definit, mai ales, ca posibilitate recunoscuta de legea civila subiectului activ - persoana fizica sau juridica - in virtutea careia aceasta poate, in limitele dreptului si moralei, sa aiba o anumita conduita, sa pretinda o anumita conduita corespunzatoare - sa dea, sa faca ori sa nu faca - de la subiectul pasiv si sa ceara, la nevoie, concursul fortei coercitive statale .
Capitolul II. Clasificarea drepturilor subiective civile
2.1. Criterii de clasificare
Drepturile subiective civile pot fi clasificate in functie de mai multe criterii. Fiecare clasificare evidentiaza un anumit aspect al dreptului subiectiv civil supus acestei operatiuni, iar imprejurarea ca aceasta poate fi inclus intr-o categorie sau alta atrage serioase consecinte asupra regimului juridic ce este aplicabil. 
Principalele criterii prin care se face clasificarea drepturilor subiective civile sunt gradul de opozabilitate; natura continutului; corelatia cu alte drepturi subiective civile; gradul de certitudine oferit titularului; scopul dreptului. 
In functie de criteriile enuntate drepturile subiective civile se clasifica in urmatoarele categorii :
- drepturi subiective civile patrimoniale si drepturi subiective civile nepatrimoniale (criteriul naturii continutului);
- drepturi subiective civile absolute si drepturi subiective civile relative (criteriul gradului de opozabilitate);
- drepturi subiective civile principale si drepturi subiective civile accesorii (criteriul corelatiei dintre ele);
- drepturi subiective civile pure si simple si drepturi subiective civile afectate de modalitati (criteriul gradului de certitudine oferit titularului);
- drepturi ,,egoiste" si drepturi-functiuni (in functie de scopul dreptului) . 
2.2. Clasificarea drepturilor subiective civile in functie de obiectul dreptului
In raport cu acest criteriu drepturile in sens subiectiv sunt patrimoniale si nepatrimoniale. Cele nepatrimoniale sunt impartite in drepturi ale omului, drepturi ce poarta asupra diferentelor atribute ale persoanei si drepturi ce privesc relatiile cele mai intime ale persoanei. Cele patrimoniale se clasifica in drepturi reale, drepturi de creanta si drepturi intelectuale. 
Drepturile nepatrimoniale sunt drepturi care prin natura lor, avand un continut moral, nu pot fi evaluate in bani, fiind strans legate de viata, identificarea si relatiile esentiale ale persoanei. 
Drepturile patrimoniale sunt drepturile subiective care au un continut economic, in sensul ca pot fi masurate in bani .


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasificarea Drepturilor Subiective Civile.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!