Clasele de mostenitori

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Legea cheama la mostenire rudele apropiate ale defunctului (din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie) si sotul supravietuitor al acestuia. 
Conform art.45 din Codul familiei rudenia este legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun. In primul caz rudenia este in linie dreapta, iar in cel de-al doilea in linie colaterala. Rudenia in linie dreapta poate fi ,,ascendenta" sau ,,descendenta". Pentru conservarea lucrurilor dobandite de generatii intr-o familie si pastrarea acestora in familie, precum si datorita afectiunii prezumate a defunctului pentru rudele sale se efectueaza chemarea legala la mostenire. 
In actualitate conform noului cod civil art. 405 alin. (1) ,,Rudenia fireasca este legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun". alin. (2) ,,Rudenia civila este legatura rezultata din adoptia incheiata in conditiile prevazute de lege".
Asadar conform codului civil mostenirea se cuvine in ordine, sotului supravietuitor, rudelor defunctului si anume descendentilor si colateralilor acestuia,dupa caz. Descendentii si ascendentii au vocatie la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai pana la gradul al patrulea inclusiv. In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului in raza a carui teritoriu se afla bunurile la data deschiderii succesiunii.
Conform codului civil rudele defunctului vin la mostenire in urmatoarea ordine:
Clasa I Clasa descendentilor
Este alcatuita din copiii defunctului si urmasii lor in linie dreapta, la nesfarsit indiferent de sex, fie ca provin din casatorie , fie din afara casatoriei, ori din adoptie sau infiere .
Descendentii inlatura de la mostenire pe oricare dintre mostenitorii din celelalte clase, care nu pot veni in concurs cu ei si vin la mostenire in ordinea proximitatii gradului de rudenie.
Daca vin singuri la mostenire, descendentii dobandesc intreaga mostenire,pe care o impart intre ei in parti egale daca sunt rude de acelasi grad. Daca vin la mostenire descendenti cu grade de rudenie diferite,imparteala se va face pe tulpini. In cazul in care vin in concurs cu sotul supravietuitor al defunctului, descendentii primesc  3/4  din mostenire indiferent de umarul lor, iar sotul supravietuito primeste  1/4  . daca in urma dezmostenirii rudele defunctului din clasa cea mai apropiata nu pot culege intreaga mostenire, atunci partea ramasa se atribuie rudelor din clasa subsecventa care indeplinesc conditiile de a mostenii conform legii.
Descendentii sunt mostenitori rezervatari si sezinari , ei sunt obligati la raportul donatiilor primite in timpul vietii de la defunct iar ei pot venii la mostenire fie in nume propriu fie prin reprezentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasele de mostenitori.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Mircea Muresan, Sorin Fildan, Stefan-Ioan Lucaciuc, Drept Civil-Succesiuni, Ed. Cordial Lex Cluj-Napoca 2014;
Jozsef Kocsis, Paul Vasilescu, Drept civil. Succesiuni, Ed. Hamangiu 2016;
Alexandru Bacaci , Gheorghe Comanita, Drept civil. Succesiunile, Ed. Universul Juridic 2013;
Cristinel Murzea , Emil Poenaru, Donatia si testamentul. Studiu de doctrina si jurisprudenta, Ed. Hamangiu 2007;
Noul Cod Civil: Legistatie consolidata si index: 8 iunie 2015, Bucuresti, Universul Juridic.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!