Clasa a doua de mostenitori

Extras din referat Cum descarc?

Mostenirea legala este reglementata in Noul Cod Civil la Titlul II, incepand cu Art 963. Clasele de mostenitori sunt categoriile de persoane aflate in relatie de rudenie cu persoana decedata si care vor fi chemate la mostenirea acestuia, in ordinea stabilita prin legislatia in vigoare. 
Conform Art. 964 din Noul Cod Civil, exista 4 clase de mostenitori legali care includ toate rudele persoanei decedate in linie dreapta, atat descendenta cat si ascendenta, cat si rudele colaterale pana la gradul al patrulea, inclusiv:
-Clasa I de mostenitori (clasa descendentilor) - cuprinde copiii, nepotii, stranepotii etc. persoanei decedate din casatorie sau din afara casatoriei sau din adoptie.;
-Clasa a II - a de mostenitori (clasa ascendentilor privilegiati si colateralilor privilegiati) - cuprinde parintii defunctului (parintii firesti/din adoptie in cazul adoptiei cu efecte restranse, ori numai parintii din adoptie in cazul adoptiei cu efecte depline), precum si din fratii si surorile persoanei decedate (din casatorie sau din afara casatoriei sau din infiere) si descendentii acestora.
-Clasa a III-a de mostenitori (clasa ascendentilor ordinari) - cuprinde bunicii, strabunicii etc. ai defunctului (din casatorie sau din afara casatoriei, fie ca apartin liniei paterne, fie ca apartin liniei materne)
-Clasa a IV-a de mostenitori (clasa colateralilor ordinari) - cuprinde rudele in linie colaterala, altele decat cele cuprinse in clasa a II-a, pana la gradul patru inclusiv, adica unchii, matusile si verisorii primari ai persoanei decedate.
Clasele de mostenitori vin la succesiune numai cate una, in ordine crescatoare, iar daca mostenitori dintr-o clasa accepta succesiunea, ii inlatura de la mostenire pe toti cei din clasele urmatoare.
Discutam de clasa a doua de mostenitori in contextul existentei unei mosteniri legale, atunci cand transmiterea patrimoniului succesoral de infaptuieste in puterea legii si a existentei unor mostenitori in acest sens. In cazul in care nu exista rude din clasa I de mostenitori sau in conditiile in care acestia nu doresc sau nu pot primi mostenirea respectiva, sunt chemate la mostenire rudele din clasa a II-a de mostenitori. 
Clasa a II-a de mostenitori este denumita si clasa mixta, deoarece din aceasta fac parte atat ascendentii privilegiati care sunt rude de gradul I cu defunctul ("de cujus") cat si colateralii privilegiati care sunt rude de cel putin gradul II cu acesta. Clasa a doua de mostenitori este reglementata de Cap. III - Mostenitorii legali, Sectiunea a 3-a din Codul Civil.
2.Clasa a II-a de mostenitori (ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati)
2.1. Ascendentii privilegiati


Fisiere in arhiva (1):

  • Clasa a doua de mostenitori.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Lector Univ. Dr. Diana Anca Artene, Note de curs, Spiru Haret, Facultatea de Drept, Anul 3, Drept Civil - Succesiuni - cursuri afisate pe Blackboard.
2.Lector Univ. Dr. Diana Anca Artene, Drept civil. Succesiuni, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2015
Legislatie:
3.Noul cod civil (Legea nr. 287/2009), republicat, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011
4.Legea Nr. 71 din 3 iunie 2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 409 din 10 iunie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Resurse internet
5.www.dreptonline.ro
6.www.avocatnet.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!