Cetatenia

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni generale despre cetatenie
Cuvantul cetatenie provine de la termenul latin ,,cevitas" . Acest termen a fost initial folosit cu sensul de cetate, iar apoi si-a schimbat intelesul , fiind folosit pentru desemnarea locuitoriilor. In epoca contemporana, notiunea de cetatean a fost utilizata pentru prima data in ,,Declaratia franceza privind drepturile omului si cetateanului" ( anul 1789). Declaratia a introdus notiunea moderna de cetatenie referindu-se la participarea activa a individului in viata politica si la inzestrarea acestora cu un set de drepturi si obligatiuni. Tot aceeasi declaratie prevedea ca statul sa aibe de asemenea un set de obligatiuni fata de cetatenii sai.
In definitiile actuale, cetatenia este vazuta in general ca o relatie intre un individ si o natiune. Aceasta presupune o legatura juridica, intemeiata pe reciprocitatea de drepturi si obligatii intre individ si stat . Cetatenia exprima relatiile permanente social-economice, politice si juridice dintre persoana fizica si stat, demonstrand apartenenta sa la statul respectiv si atribuirea persoanei fizice de drepturi si obligatii prevazute in Constitutie. Importanta cetateniei este data de faptul ca persoana ,,cetatean" a unui stat are diferite drepturi printre care dr. politice, dr. de a acesa diferite creditari la banci etc, electorale, dr de a vota, dr de a ocupa diferite functii etc.
In ceea ce priveste politica cetateniei , aceasta este divizata in doua grupe "jus sanguinis" si "jus soli" . Prima dintre cele doua presupune acordarea cetateniei pe baza etnicitatii si este legatna de conceptul de stat national,comun pe teritoriul continentului european. Cea de a doua "jus soli" acorda cetatenia oricarei persoane nascute pe teritoriul unui stat , o politica practicata in multe tari precum cele apartinanad continentului american. 
Legea cetateniei romane reglementeaza modurile de dobandire cat si cele de pierdere a cetateniei, stabilind conditiile si procedura dupa care se realizeaza. Pentru dobandirea cetateniei, in general se foloseste sistemul: jus sangvinis (dreptul sangelui).Conform sistemului jus sangvinis copilul devine cetatean roman daca se naste din parinti care, amandoi sau numai unul are cetatenie romana. 
Modalitati de dobandire a cetateniei romane :
A. Prin nastere
Copiii nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani, sunt cetateni romani.
conform sistemului jus sangvinis. De asemenea copilul nascut dintr-un parinte cetatean roman si unul strain sau fara cetatenie este desemnat tot cetatean roman. In aceste cazuri teritoriul unde s-a nascut sau unde domiciliaza unul sau ambii parinti, nu influienteaza, cetatenia copilului.
Sunt, totodata, cetateni romani ,copii care s-au nascut in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana. 
Nu in ultimul rand, copilul gasit pe teritoriul statului roman este cetatean roman, daca nici unul dintre parinti nu este cunoscut. Aceasta masura este necesara deoarece este nevoie de stabilirea starii civile a copilului, de eliberarea unui certificat de nastere, etc. Solutia a fost instituita tot pe principiul jus sangvinis, prezumandu-se ca cel putin unul din parinti a fost cetatean roman. In cazul in care filiatia copilului gasit pe teritoriul Romaniei a fost stabilita inainte ca acesta sa implineasca varsta de 18 ani, fata de ambii parinti, iar acestia sunt de cetatenie straina el pierde cetatenia romana. Acest lucru se intampla si in cazul in care filiatia copilului gasit a fost stabilita numai fata de un parinte cetatean strain, iar celalalt parinte a ramas necunoscut.
B. Prin adoptie 
Conform legii cetatenia romana se dobandeste de catre copilul cetatean strain sau fara cetatenie, prin adoptie, daca adoptatorii sunt cetateni romani sau, atunci cand adoptia se face de catre o singura persoana, daca acesta este cetatean roman, iar adoptatul nu are varsta de 18 ani.
In cazul in care numai unul dintre adoptatori este cetatean roman atunci cetatenia va fi hotarata de comun acord de catre adoptatori.In caz de dezacord va decide instanta de judecata in functie de interesul adoptatului.
Adoptia unui copil strain de catre cetateni romani se face numai cu incuviintarea unei autoritati statale, deoarece cetatenia prin adoptie este o problema de stat.
In cazul declararii nulitatii sau anularii adoptiei, copilul care nu a implinit varsta de 18 ani este considerat ca nu a fost niciodata cetatean roman, daca domiciliaza in strainatate sau daca paraseste tara pentru a domicilia in strainatate.
In cazul desfacerii adoptiei copilul care nu a implinit varsta de 18 ani pierde cetatenia romana pe data desfacerii adoptiei, daca acesta domiciliaza in strainatate sau daca paraseste tara pentru a domicilia in strainatate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cetatenia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!