Caracterele Generale ale Ipotecii

Extras din referat Cum descarc?

Conform Legii nr.287/2009 privind codul civil, ipoteca este un drept real asupra bunurilor mobile sau imobile afectate executarii unei obligatii. (art.2343 NCC)
In doctrina s-au dat mai multe definitii, in general toate interpretand, intr-un sens mai larg sau mai restrans, definitia data de art.1746 al vechiului Cod civil din 1864 ,,un drept real asupra imobilelor afectate la plata unei obligatii", care difera oarecum de cea data de noul cod civil. Ce diferentiaza esential ipoteca reglementata de noul cod civil fata de cel vechi este introducerea bunurilor mobile in categoria bunurilor ce pot face obiectul ipotecii. Consideram ca toate definitiile interpreteaza, in suficienta masura, cu diferenta mentionata, esenta donatiei.
Definitie: Ipoteca este un drept real accesoriu care are ca obiect un bun mobil sau imobil al debitorului sau al altei persoane, fara deposedare, care confera creditorului ipotecar dreptul de a urmari imobilul in stapanirea oricui s-ar afla si de a fi platit cu prioritate fata de ceilalti creditori din pretul acelui bun.
Dupa cum rezulta din aceasta definitie, putem concluziona ca ipoteca este o garantie reala, servind la garantarea obligatiilor unui debitor fata de creditorul sau, printr-un bun mobil sau imobil din propriul sau patrimoniu, anume desemnat pe cale legala in acest scop (ipoteca nu presupune deposedarea debitorului de imobil).
Sintetic vorbind, ipoteca este o garantie reala, constand dintr-un drept real accesoriu asupra unui mobil sau imobil al debitorului.
CARACTERELE GENERALE ALE IPOTECII
Indiferent de felul ei, ipoteca prezinta urmatoarele caractere generale:
1. ipoteca este un drept real asupra unui bun mobil sau imobil care confera titularului sau doua atribute: dreptul de urmarire si dreptul de preferinta;
2. ipoteca este un drept accesoriu, deoarece insoteste si garanteaza un drept principal;
3. ipoteca este o garantie specializata, ceea ce inseamna ca poate fi constituita numai asupra unui bun sau a unor bunuri individual determinate si pentru garantarea unei datorii cu o valoare determinata;
4. ipoteca este indivizibila, in sensul ca bunul ipotecat este afectat in intregime pentru garantarea creantei;
Conditii
- ipoteca nu va putea fi constituita decat prin act autentic sau sub semnatura privata. Sub sanctiunea nulitatii absolute, contractul de ipoteca imobiliara se incheie in forma autentica de catre notarul public (art.2378 alin.(1) NCC), iar contractul prin care se constituie o ipoteca mobiliara se incheie in forma autentica sau sub semnatura privata (art.2388 NCC);
- ipoteca asupra unui bun imobil se constituie prin inscriere in cartea funciara (art.2377 alin(1) NCC);
- cel ce constituie ipoteca trebuie sa aiba capacitatea deplina de exercitiu;
- cel ce constituie ipoteca trebuie sa aiba calitatea de proprietar actual al bunului ce se ipotecheaza
Efecte
a) se constituie un drept de creanta a creditorului numai asupra bunurilor debitorului;
b) debitorul:
- pastreaza detentia imobilului ipotecat
- are dreptul sa culeaga fructele ca orice proprietar
- are dreptul de a instraina bunul ipotecat, dar, in acest caz, bunul se va stramuta catre noul dobanditor grevat de ipoteca constituita asupra lui
c) creditorul:
- are un drept de urmarire a bunului ipotecat in mana oricui s-ar afla
- are un drept de preferinta fata de ceilalti creditori (luandu-se in calcul rangul ipotecii)
d) tertii dobanditori ai imobilului ipotecat pot achizitiona imobilul ipotecat sub conditia de a-l prelua cu tot cu sarcina ce-l greveaza.
Avantaje
- creditorul ipotecar are dreptul de a urmari bunul ipotecat in mana oricui s-ar gasi acesta
- in caz de executare silita, faliment, etc., creditorii ipotecari sunt preferati celor chirografari, iar cei de rangul superior sunt preferati creditorilor cu de rang inferior


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterele Generale ale Ipotecii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!