Atributele Dreptului de Proprietate

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 1
2. Atributele sau prerogativele dreptului de proprietate 2
3. Posesia si efectele sale 4
3.1. Notiune 4
3.2. Elemente constitutive 4
3.3.Dovada posesiei 5
3.4. Dobandirea si pierderea posesiei 5
3.4.1. Dobandirea posesiei 5
3.4.2.Pierderea posesiei 6
3.5. Calitatile si viciile posesiei 6
3.5.1.Calitatile posesiei 6
3.5.2.Viciile posesiei 8
Proba detentiei precare 10
3.6. Efectele posesiei utile si actiunile posesorii 12
3.6.1.Efectele posesiei utile 12
3.6.2.Actiunile posesorii 13
4.Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Inainte de a vorbi despre atributele dreptului de proprietate, consideram ca trebuie sa definim notiunea de drept de proprietate si sa prezentam caracteristicile generale ale acestui drept.
Art.480 C.civ. prevede ca "proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si de a dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege".
Legiuitorul contureaza prin aceasta definitie notiunea dreptului de proprietate prin atributele pe care acest drept le confera titularului sau, respectiv: posesia,folosinta si dispozitia.
Definitia data de Codul Civil este controversata, intrucat nu permite realizarea distinctiei intre proprietar si alte persoane care exercita unele atribute ce alcatuiesc continutul juridic al dreptului de proprietate
O trasatura distinctiva a dreptului de proprietate este aceea ca titularul acestui drept exercita atributele corespunzatoare prin puterea sa proprie, deoarece el se supune numai legii, in timp ce alte persoane care ar exercita aceste atribute, le exrcita in virtutea puterii transmise lor de proprietar si in conformitate atat cu dispozitiile legii cat si cu directivele date de acesta.
O alta trasatura distinctiva a acestui drept este aceea ca titularul sau exercita atributele in interes propriu .Ceea ce este specific proprietarului este faptul ca are plenitudinea acestor atribute si, fara a avea importanta modul efectiv in care intelege sa le exercite, personal sau prin intermediul altor personae, exercitarea are loc, in cele din urma, in interesul sau propriu.
In concluzie, dreptul de proprietate este acel drept subiectiv care da expresie aproprierii unui lucru, drept care permite titularului sau sa posede si sa dispuna de acel lucru, prin putere proprie si in interes propriu, in cadrul si cu respectarea legilor iin vigoare. 
Analizand articolul 480 din Codul civil putem desprinde ideea ca dreptul de proprietate este un drept exclusiv si absolut. Doctrina completeaza cu o alta caracteristica si anume perpetuitatea.
Dreptul de proprietate este un drept absolut .Toate persoanele sunt obligate sa se abtina de la orice incalcare ar putea aduce atingere exercitiului dreptului de proprietate de catre titularul sau.
Fiind un drept real, titularul il poate realiza direct fara concursul altor persoane.Astfel, proprietarul unei case poseda, se foloseste, dispune de aceasta, fara a astepta interventia altei persoane.
Dreptul de proprietate este un drept exclusiv in sensul ca proprietarul are singur folosinta si stapanirea bunului sau.El este un drept perpetuu, in intelesul ca nu se stinge prin neintrebuintare si un drept alienabil, ceea ce inseamna ca se poate instraina. 
2. Atributele sau prerogativele dreptului de proprietate
Atributele sau prerogativele dreptului de proprietate sunt : posesia, folosinta si dispozitia.
Prerogativele dreptului de proprietate pot fi exercitate fie prin putere proprie si in interes propriu, fie indirect si mijlocit prin intermediul altei persoane.
Posesia (usus-jus utendi) presupune exercitarea de catre titularul dreptului de proprietate a unei stapaniri efective asupra lucrului, direct si in interes propriu, sau de a consimti ca stapanirea sa fie exercitata in numele si in interesul lui de catre o alta persoana.
Art.1846 C.Civ. defineste posesia ca fiind "detinerea unui lucru sau folosinta unui drept exercitata, una sau alta, de noi insine sau de altul in numele nostru".
Posesia presupune existenta a doua elemente: animus-intentia de a poseda pentru sine si corpus-detinerea materiala a bunului, concretizata in acte materiale de folosire a bunului. 
Folosinta (fructus-jus fruendi) este acea prerogativa in virtutea careia proprietarul poate sa intrebuinteze bunul in interesul sau si sa-i perceapa fructele.
Art. 482 C.Civ dispune ca " proprietatea unui lucru mobil sau imobil da dreptul asupra a tot ce produce lucrul si asupra a tot ce uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial".Desi art. 482 C.Civ prevede ca fructele se dobandesc de proprietar in virtutea dreptului de accesiune, in realitate culegerea fructelor este insasi efectul exercitiului dreptului de folosinta ca atribut al dreptului de proprietate.
Prin fructe se intelege tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara a-i fi afectata substanta.Fructele sunt de trei feluri (art.483 C.civ.):
-fructe naturale- se produc in mod periodic, fara interventia omului(art.522.C.civ.)
-fructe industriale- se produc periodic, insa pentru obtinerea lor este necesara interventia omului(art.522 C.civ) ;
-fructe civile -sunt venituri banesti produse in urma valorificari unor bunuri (chirii, dobanzi, dividende) ( art.523 C.civ.).
Fructele naturale si industriale se dobandesc prin culegere, iar cele civile se dobandesc zi de zi ( art.524 si 525 C.civ.).
Fructele nu se confunda cu productele, acestea din urma fiind foloase trase dintr-un bun care isi consuma substanta (nisipul piatra, marmura extrasa dintr-o cariera).
Folosinta, ca atribut al dreptului de proprietate, cunoaste un aspect particular in cazul coproprietatii.Astfel fiecare coproprietar este indreptatit la fructe proportional cu cota sa din dreptul de proprietate asupra bunului. In ipoteza in care un coproprietar exercita posesia exclusiva a bunului, el este obligat sa acorde celorlalti coproprietari partea din fructe ce li se cuvine.In caz contrar, coproprietarii au posibilitatea sa ceara impartirea fructelor, chiar fara sistarea starii de proprietate. Desi codul civil reglementeaza numai partajul de proprietate, jurisprudenta a admis ca fiind posibila o imparteala de folosinta prin acordul tuturor coproprietarilor, avand o valoare vremelnica pana la partajul de proprietate. 
Dispozitia ( abusus- jus abutendi) consta in prerogativa proprietarului de a dispune liber de bunul sau : de a-l instraina sau de a constitui asupra lui drepturi reale in favoarea altor persoane, precum si de a dispune de substanta bunului (a-l transforma, consuma, distruge),cu respectarea reglementarilor in vigoare .
Elemente.Atributul dispozitiei cuprinde dispozitia materiala si dispozitia juridica asupra bunului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Atributele Dreptului de Proprietate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!