Atitudinea Microsoft Corporation - Abuz de Poziție Dominantă

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1643
Mărime: 13.61KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriel Olteanu
Atitudinea Microsoft Corporation

Extras din referat

Microsoft Corporation, o companie înfiinţată în Redmond, Washington (Statele Unite), produce şi comercializează o gamă largă de produse software pentru diferite tipuri de dispozitive de calcul. Aceste produse software includ, în special, sistemele de operare pentru calculatoare personale ( "PC-urile"), sisteme de operare pentru servere şi de redare media în flux. Microsoft oferă, de asemenea, si asistenţă tehnică pentru diversele sale produse.

La 15 septembrie 1998, domnul Green, un vice-presedinte de la Sun Microsystems, Inc ( 'Sun'), o societate înfiinţată în Palo Alto, California (Statele Unite), care furnizează, în special, servere şi sisteme de operare de server, a scris domnului Maritz, un vicepresedinte al Microsoft, după cum urmează:

“Vă scriem pentru a vă solicita ca Microsoft să furnizeze firmei Sun informatii complete necesare pentru a permite firmei Sun sa ofere suport pentru obiecte COM pentru Solaris.

De asemenea, solicităm ca Microsoft să furnizeze informaţii complete pentru a permite Sun să ofere suport pentru setul complet de tehnologii de Active Directory pe Solaris”.

Prin scrisoarea din 6 octombrie 1998, dl Maritz a răspuns la scrisoarea din 15 septembrie 1998. În scrisoarea sa, el a refuzat cu diplomaţie cererea celor de la Sun, spunând:

“Vă mulţumim pentru interesul de a lucra cu Windows. Avem câţiva clienţi comuni care utilizează produsele noastre, şi cred că este grozav că sunteţi interesat de deschiderea sistemului dvs. pentru a interopera cu Windows. Microsoft a crezut întotdeauna în a ajuta dezvoltatorii de software, inclusiv concurenţa.

S-ar putea să nu înţelegeţi că informaţia pe care aţi solicitat-o cu privire la modul de a interopera cu COM şi tehnologia Active Directory este deja publicată şi pusă la dispoziţia dumneavoastră şi a oricărei alte persoane care dezvoltă software din lume, prin intermediul produsului Microsoft Developer Network (MSDN). MSDN conţine informaţii complete despre serviciile şi interfeţele de platformă Windows şi este o mare sursă de informaţii pentru dezvoltatorii interesaţi”.

La 10 decembrie 1998, Sun a depus o plângere la Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul Consiliului nr 17 din 6 februarie 1962, primul regulament de punere în aplicare a art 81 CE şi 82 CE.

Plângerea formulată de Sun împotriva celor de la Microsoft se baza pe refuzul de a le oferi informaţiile şi tehnologia necesare pentru a permite lucrările sale.

La 24 martie 2004, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care a constatat ca Microsoft a încălcat articolul 82 din Tratatul european, săvârşind un abuz de poziţie dominantă prin două comportamente distincte. Comisarul pentru concurenţă de atunci, italianul Mario Monti, a condamnat Microsoft la plata unei amenzi record, de aproape jumătate de miliard de euro, cea mai mare impusă vreodată de Bruxelles unei companii.

Primul comportament sancţionat constă în refuzul Microsoft de a furniza concurenţilor săi anumite "informaţii privind interoperabilitatea" şi de a autoriza utilizarea acestora pentru dezvoltarea si distribuirea produselor concurente ale sale, pe piaţa sistemelor de operare pentru servere destinate grupurilor de lucru, în perioada începând din luna octombrie 1998 şi până la data adoptării deciziei. Cu titlu de măsură corectivă, Comisia a obligat Microsoft să dezvăluie oricărei intreprinderi care doreşte să dezvolte şi să distribuie sisteme de operare pentru servere pentru grupuri de lucru, "specificaţiile" protocoalelor sale de comunicare client-server si server-server.

Preview document

Atitudinea Microsoft Corporation - Abuz de Poziție Dominantă - Pagina 1
Atitudinea Microsoft Corporation - Abuz de Poziție Dominantă - Pagina 2
Atitudinea Microsoft Corporation - Abuz de Poziție Dominantă - Pagina 3
Atitudinea Microsoft Corporation - Abuz de Poziție Dominantă - Pagina 4
Atitudinea Microsoft Corporation - Abuz de Poziție Dominantă - Pagina 5
Atitudinea Microsoft Corporation - Abuz de Poziție Dominantă - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Atitudinea Microsoft Corporation - Abuz de Pozitie Dominanta.doc

Ai nevoie de altceva?