Aspecte Generale privind Raspunderea Civila

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Raspunderea juridica- notiuni generale
1 Definirea conceptului
2 Clasificare raspunderii juridice
Capitolul II. Conceptul de raspundere civila
1 Aspecte generale
2 Principiile raspunderii civile
3 Forme de raspundere civila
4 Fundamentul raspunderii civile
Capitolul III. Raspunderea civila delictuala
5 Conditiile raspunderii civile delictuale pentru fapta proprie
5.1 Prejudiciul
5.2 Fapta ilicita
5.3 Raportul de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu
5.4 Vinovatia
6 Raspunderea civila delictuala pentru fapta altei persoane
6.1 Raspunderea parintilor pentru fapta copiilor
6.2 Raspunderea comitentului pentru fapta prepusului
6.3 Raspunderea institutorilor pentru faptele elevilor si a artizanilor pentru faptele ucenicilor
7 Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale, de ruina edificiului si de lucruri in general
7.1 Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri in general
7.2 Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale
7.3 Raspunderea pentru prejudiciile cauzate prin ruina edificiului
Capitolul IV. Raspunderea contractuala
Capitolul V. Privire comparativa asupra raspunderii civile delictuale si raspunderii civile contractuale


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Raspunderea juridica- notiuni generale
1 Definirea conceptului
Debutam prin a mentiona faptul ca institutia raspunderii functioneaza in afara de dreptul civil si in alte ramuri ale dreptului, cum ar fi: dreptul penal, dreptul administrativ, dreptul constitutional, dreptul international s.a. Este firesc sa fie asa, deoarece problema raspunderii se ridica oriunde intalnim o activitate omeneasca, ca o sanctiune generala a tuturor normelor de conduita, inclusiv a tuturor regulilor de drept; in orice societate omeneasca, existenta unor anumite forme de conduita si asigurarea respectarii lor reprezinta o necesitate vitala, iar imensa majoritate a actiunilor umane sunt susceptibile sa genereze o forma sau alta de raspundere. Astfel se intampla ca o persoana sa nu-si indeplineasca obligatiile care ii revin in virtutea unui contract sau in baza legii ori sa le indeplineasca necorespunzator sau cu intarziere; o alta persoana, in exercitarea drepturilor sau atributiilor sale poate sa comita un abuz care duce la incalcarea dreptului pe care il are un alt membru al colectivitatii; altcineva poate sa cauzeze, din neglijenta, o paguba in dauna altei persoane sau sa savarseasca o fapta care atinge viata, integritatea corporala sau bunurile altuia s.a.m.d. 
Prin urmare, notiunea de raspundere nu este specifica in exclusivitate dreptului; prin universalitatea sa institutia raspunderii depaseste sfera dreptului fiind, in primul rand, o institutie proprie societatii ca atare. Ea implica atat o apreciere, cat si o sanctionare sociala a unei atitudini si - in functie de natura relatiilor sociale lezate si de normele care au fost incalcate - se poate prezenta sub forma specifica de raspundere politica, juridica, morala, sau civica.
Asadar din punct de vedere lingvistic raspunderea este constientizarea de catre personalitate a datoriei sale in fata societatii, unei colectivitati de oameni, intelegerea sensului si insemnatatii comportamentului sau, pe cand in jurisprudenta acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din limbajul obisnuit, si anume: evidentiaza consecintele negative, survenite in cazul comiterii unor fapte ilegale de catre o persoana fizica sau o persoana juridica. Raspunderea juridica include in sine doar acele consecinte ale incalcarii de drept, care se exprima in aparitia unor noi obligatiuni sau alte modalitati a obligatiunilor aparute din raportul de drept deja existent. 
Conchidem ca raspunderea juridica reprezinta un complex de drepturi si obligatii conexe, prevazute de normele juridice, drepturi si obligatii ce iau nastere ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite si care constituie cadrul de realizare a constrangerii de stat, adica de aplicare a sanctiunii.
Pentru angajarea raspunderii juridice, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- savarsirea cu vinovatie a unei fapte ilicite;
- producerea unui rezultat socialmente periculos prin savarsirea faptei ilicite;
- existenta unei legaturi de cauzalitate intre fapta ilicita savarsita si rezultatul socialmente periculos produs;
- inexistenta vreunei cauze legale care sa impiedice angajarea raspunderii juridice.
Conform altor opinii, raspunderea juridica trebuie privita ca un raport juridic de constringere, al carui continut il formeaza obligatia de a suporta o sanctiune juridica si dreptul de a aplica o sanctiune penala, drept ce apartine statului si care este exercitat prin organele sale specializate. Insa exista rezerve si fata de aceasta definitie: sustinatorii ei au incercat sa exprime o notiune surprinzind in modul cel mai general si abstract substanta fenomenului in cauza si nu au trasat distinctii intre elementele de continut ale raportului juridic si insasi norma juridica. 
2 Clasificarea raspunderii juridice
Raspunderea juridica cunoaste diverse clasificari in raport cu diferite criterii, imbracand mai multe forme sau modalitati dupa cum urmeaza:
Dupa natura si importanta sociala a interesului lezat prin fapta ilicita se face distinctie intre:
- raspunderea fata de intreaga societate, care include numai raspunderea de drept constitutional si penala;
- raspunderea fata de un organ al statului, adica raspunderea administrativa;
- raspunderea fata de o colectivitate mai restransa de indivizi, forma sub care se manifesta raspunderea din dreptul muncii si de drept cooperatist;
- raspunderea fata de persoana vatamata in drepturile ei legitime, forma sub care se prezinta raspunderea civila.
Dupa natura faptei ilicite si caracterul specific al sanctiunii pe care o atrage se deosebesc urmatoarele forme ale raspunderii juridice:
- raspunderea penala;


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Generale privind Raspunderea Civila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!