Ascensiunea imobiliară artificială

Extras din referat Cum descarc?

Accesiunea, ca mod de dobandire a dreptului de proprietate, reprezinta una din principalele institutii ale dreptului civil, avand aplicabilitate din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre.
Chiar daca, in prezent, aplicabilitatea cazurilor de accesiune este mai restransa decat in trecut, abordarea acestei teme este impusa din necesitati atat de ordin teoretic, cat si de ordin practic. Viata sociala a zilelor noastre cunoaste un ritm alert, iar dispozitiile legale care reglementeaza accesiunea se bucura de o deosebita longevitate, astfel ca ele trebuie sa fie adaptate noilor realitati ale societatii.
Toate aceste aspecte, precum si inexistenta unei monografii despre accesiune,neau determinat sa pornim la elaborarea unei lucrari, in cuprinsul careia sa fie tratate principalele probleme teoretice si practice pe care le ridica acest mod de dobandire a dreptului de proprietate.
Accesiunea imobiliara artificiala sau industriala presupune interventia omului si, spre deosebire de cea naturala, implica si plata unor despagubiri. Ea este reglementata de dispozitiile art.489494 C.civ., care copiaza, in cea mai mare parte, dispozitiile art.552555 din Codul civil francez.
Codul civil roman reglementeaza doua cazuri mari de accesiune imobiliara
artificiala: constructiile, plantatiile sau alte lucrari facute de proprietar pe terenul sau cu materialele altei persoane si constructiile, plantatiile sau alte lucrari facute de o persoana cu materialele sale pe terenul proprietatea altei persoane.
In abordarea primului caz de accesiune imobiliara, am analizat in detaliu
aspecte care privesc reglementarea, sfera de aplicare si consecintele juridice ale existentei lui, precum si drepturile si obligatiile proprietarului terenului si ale proprietarului materialelor.
Cel de al doilea caz de accesiune imobiliara artificiala cunoaste, la randul lui, doua ipoteze: situatia constructorului de reacredinta si situatia constructorului de bunacredinta.
In cazul constructorului de reacredinta sau supus studiului probleme precum:
reglementare, sfera de aplicare a notiunii de constructor de reacredinta,
drepturile si obligatiile proprietarului terenului si ale constructorului de reacredinta si necesitatea existentei prealabile a autorizatiei de demolare.
In mod asemanator, si in cazul constructorului de bunacredinta am abordat
probleme legate de reglementarea acestei institutii juridice, de constitutionalitatea prevederilor legale aplicabile, de sfera de aplicare a notiunii de constructor de bunacredinta, de momentul in care trebuie sa existe bunacredinta, de dovada buneicredinte si de drepturile si obligatiile proprietarului terenului si ale constructorului de bunacredinta.
In afara acestor comentarii specifice fiecareia din cele doua situatii, au fost
supuse atentiei si unele probleme comune pentru constructorul de bunacredinta si pentru cel de reacredinta, care au dat nastere unor controverse in literatura juridica si unei practici juridice neunitare, cum ar fi: constructiile, plantatiile si lucrarile carora li se aplica art.494 C.civ.; constructorii carora li se aplica art.494 C.civ.; momentul in care se naste dreptul de accesiune imobiliara artificiala; natura juridica a dreptului constructorului in intervalul de timp cuprins intre data ridicarii constructiei si aceea a invocarii accesiunii de catre proprietarul terenului; intinderea dreptului de creanta al constructorului; impotriva cui poate fi indreptata actiunea in despagubire?; termenul in care poate fi introdusa actiunea in despagubire; posibilitatile constructorului de asi realiza dreptul de creanta; posibilitatea constructorului sau plantatorului de a demola constructia, plantatia sau lucrarea efectuata; dreptul de retentie al constructorului; admisibilitatea actiunii in realizare sau a actiunii in constatare cu privire la drepturile constructorului asupra cladirii edificate pe terenul altei persoane; situatia constructiilor edificate de doua sau mai multe persoane pe terenul altuia sau al unuia dintre constructori, ori edificate de copii pe terenul parintilor; situatia constructiilor edificate partial pe terenul altuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ascensiunea Imobiliara Artificiala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!