Anularea Actului Juridic pentru Încălcarea Condiției de Capacitate

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Capacitatea legala de a incheia actul juridic civil ( contractul civil )
2.Nulitatea absoluta
3.Nulitatea relativa
4.Aspecte din practica de specialitate

Extras din referat:

Conditia de capacitate legala de a incheia un act juridic civil reprezinta una din conditiile esentiale pentru validitatea unui act juridic civil, alaturi de comsimtamantul valabil al partilor, obiectul determinant, cauza licita si morala, forma actului - aceasta din urma fiind o conditie speciala de valabilitatea spre deosebire de celelalte, care au un caracter general.

Prin capacitatea de a incheia actul juridic civil se intelege aptitudinea subiectului de drept civil de a deveni titular de drepturi si obligatii civile prin incheierea actelor juridice civile. Conform Codului Civil art. 950, se stabileste ca poate contracta orice persoana care nu a fost declarata inapta prin lege. Autorul unui act juridic civil trebuie sa aiba vointa matura si constienta, adica deplinatatea capacitatii de exercitiu pentru ca aceste acte sa fie valabile.

In pricipiu, maturitatea necesara pentru incheierea unui act juridic exista de la varsta de 18 ani, pentru ca de la aceasta varsta persoana juridica devine majora si dobandeste capacitate de exercitiu deplina (art. 8, alin 1 si 2, Decretul nr. 31/1954). Minorul care a implinit 14 ani are capacitate de exercitiu speciala, de a opta pentru adoptie. Minora, prin actul de casatorie valabil incheiat, dobandeste capacitatea de exercitiu inainte de implinirea varstei de 18 ani, ea putandu-se casatori de la varsta de 16 ani, respectiv 15 ani, in cazul in care are incuviintarea primarului municipiului Bucuresti sau a judetului in care domiciliaza, precum si avizul unui medic oficial (art. 8, alin. Ultim, Decretul nr. 31/1954 si art. 4 din C. Fam.); capacitate pe care o poate pastra si in cazul constatarii nulitatii casatoriei sau a desfacerii prin divort, moarte ori declararea judecatoreasca a mortii sotului.

Referitor la contractul civil, specie a actului juridic civil, prin art. 950, C. Civ. incapabili de a contracta sunt:

1) minorii;

2) interzisii;

3) toti acei carora legea le-a prohibit oarecare contracte:

- Sotii intre ei pentru contractul de vanzare-cumparare,

- medicii si chirurgii pentru testament cu privire la persoana pe care au ingrijit-o de ultima boala de care a murit. Este teama din partea legiutorului ca medicul sa nu fie tentat de a deschide succesiunea.

Un exemplu: Minorul A., in varsta de 13 ani vinde masina parintilor sai. Nu a procedat legal, deoarece nu are capacitate de exercitiu. Minorul sub 14 ani este lipsit total de capacitate de exercitiu, iar acest lucru il face incapabil de a participa la viata juridica, personal si singur.

Un alt exemplu, in cazul donatiei, pentru validitatea contractului de donatie, donatorul trebuie sa aiba capacitatea de a dispune cu titlu gratuit, iar donatarul trebuie sa posede capacitatea de a primi cu titlu gratuit. Minorii si

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anularea Actului Juridic pentru Incalcarea Conditiei de Capacitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 514 cuvinte
Nr caractere:
8 223 caractere
Marime:
38.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
lege, drepturi
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Drept Civil
Sus!