Analiza teoretico-practica a contractului de gaj

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE .3
I. Analiza teoretica a contractului de gaj .4
II. Analiza unei hotarari judecatoresti ..9
CONCLUZIE .11
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA .12


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Gajul, este un drept real, care ii revine creditorului, de a-si satisface creantele in raport cu alti creditori, datorita faptului ca debitorul, nu si-a executat obligatia fata de acesta. Bunurile gajate trebuie sa fie in circuitul civil si nu trebuie sa fie grevate cu alte drepturi.
Gajul, se constituie in virtutea legii sau a contractului. Gajul inregistrat apare in momentul inregistrarii sale, conform normelor stabilite de Codul Civil. In cazul amanetului, gajul apare in momentul in care persoana transmite bunul la lombard.
Astfel, in aceasta lucrare voi analiza dreptul de gaj, constituit in virtutea unui contract. Prin urmare, la analiza teoretico-practica a contractului de gaj, am elaborat urmatoarele obiective.
Obiectivele examinarii:
-  Explicarea temeiului de aparitie a gajului conventional, adica a contractului de gaj;
-  Analiza unei hotarari judecatoresti ce implica contractul de gaj si identificarea prevederior legale ce intemeiaza decizia instantei;
-  Formularea concluziilor.
I. Analiza teoretica a contractului de gaj
Gajul conventional apare in virtutea contractului incheiat intre creditorul obligatiei garantate si titularul dreptului asupra bunul oferit ca garantie. In literatura de specialitate, sunt identificate urmatoarele caracteristici ale contractului de gaj:
a) accesoriu fata de raportul principal pe care il garanteaza, ceea ce rezulta din art.454 alin.(2) Cod civil al Republicii Moldova , (in continuare CC). Caracterul accesoriu rezulta natura juridica a gajului, acesta avind menirea sa garanteze executarea unei obligatii;
b) unilateral, pentru ca da nastere unor obligatiuni de pastrare si conservare a bunului in sarcina celui care va detine bunul. Daca bunul se afla in posesia creditorului gajist (gaj cu deposedare), acesta mai are obligatia sa restituie bunul la executarea obligatiei. O obligatie implicita a debitorului gajist este de a tine bunul la dispozitia creditorului pentru a putea fi urmarit, or aceasta este ratiunea finala a constituirii gajului. 
c) real (in cazul amanetului) sau consensual (in cazul gajului fara deposedare). Astfel, contractul de amanet se considera incheiat din momentul transmiterii bunului catre creditor sau tertul desemnat de acesta, daca in contract nu este prevazut altfel, conform art.466 alin.(3) CC. Pentru ca contractul de gaj inregistrat sa se considere incheiat, nu este necesara transmiterea fizica a posesiunii bunului catre creditor, ci doar respectarea cerintelor de forma. 
Contractul de gaj fara deposedare trebuie sa imbrace forma scrisa. Spre deosebire de Legea nr. 449 cu privire la gaj (in continuare Legea nr. 449), Codul civil nu mai considera forma scrisa a contractului de gaj drept o conditie de valabilitate. Totusi, contractul va fi nul daca partile au convenit ca nerespectarea formei scrise atrage nulitatea, conform art.211 alin.(2) CC.
Contractul de gaj poate fi incheiat sub forma unui singur inscris, semnat de ambele parti sau in alt mod prevazut de art.210 alin.(2) CC. La acordul partilor, contractul poate fi incheiat la distanta, in particular prin folosirea mijloacelor tehnice accesibile si acceptabile prin reglementarile in vigoare. La incheierea contractului cu utilizarea telefaxului sau a tehnicii electronice, o deosebita importanta o prezinta posibilitatea probatiunii semnaturilor. Semnatura electronica (digitala) poate fi aplicata daca partile au convenit in prealabil asupra modului de identificare a acesteia.
Clauza privind gajul poate fi inserata in contractul din care rezulta obligatia garantata. In acest caz nu este necesara incheierea unui inscris separat pentru a constitui gajul, cu conditia ca in contractul din care rezulta creanta garantata au fost incluse toate elementele contractului de gaj prevazute de art.468 alin.(4) CC.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza teoretico-practica a contractului de gaj.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

A. Acte normative
1. Codul civil al Republicii Moldova din 06.06.2002, in Monitorul Oficial Nr. 82-86 din 22.06.2002;
2. Legea nr. 1453 din 08.11.2002 cu privire la notariat, in Monitorul Oficial Nr. 154-157 din 21.11.2002;
3. Legea nr. 449 din 30.07.2001 cu privire la gaj, in Monitorul Oficial Nr. 120 din 02.10.2001.
B. Manuale
1. Aurel Baiesu et al., Codul civil al Republicii Moldova : Comentariu. Art. 1-511, Chisinau, Editura"Tipografia Centrala" , 2006;
2. Tatiana Tabuncic. Gajul ca mijloc de garantare a executarii obligatiilor, Arad, Editura "Concordia", 2006;
3. Sergiu Baies et al., Drept civil. Teoria generala a obligatiilor. Chisinau,, Tipografia Centrala, 2015.
C. Surse electronice
1. Portalul instantelor nationale de judecata: < https://jc.instante.justice.md>


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!