Adunarea generală

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7898
Mărime: 26.17KB (arhivat)
Publicat de: Romeo Ispas
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Cap. I. Adunarea generala
  2. 1.1. Consideratii generale
  3. 1.2. Convocarea adunarii generale
  4. 1.3. Sedinta adunarii generale
  5. 1.4. Hotararile adunarii generale
  6. Cap.II.Administratorii societatii
  7. 1.1. Administratorii societatii
  8. 1.2. Reguli generale privind administratorii societatii
  9. 1.3. Unele reguli speciale privind pluralitatea administratorilor
  10. 1.4. Raspunderea administratorilor
  11. Cap.III. Cenzorii societatii
  12. 1.1. Precizari prealabile
  13. 1.2. Desemnarea cenzorilor
  14. 1.3. Drepturile si obligatiile cenzorilor
  15. 1.4. Raspunderea si modul de lucru al cenzorilor

Extras din referat

CAP. I

ADUNAREA GENERALA

1.1.CONSIDERATII GENERALE

Rolul adunarii generale. Adunarea generala este organul de deliberare si decizie al societatii comerciale. Ea este formata din totalitatea asociatilor societatii. Potrivit legii, adunarea generala exprima vointa sociala, care decide in toate problemele esentiale ale activitatii societatii.

Legea nr 31/1990 reglementeaza adunarea generala ca atare, numai in cazul societatii pe actiuni si societatii cu raspundere limitata. In cazul societatii in nume colectiv si societatii in comandita simpla, chiar daca legea nu institutionalizeaza un atare organ al societatii, deciziile privind viata societatii se iau de catre asociati pe baza regulilor care guverneaza adunarea generala, afara de cazurile cand aplicarea lor ar contraveni specificului acestor societati comerciale.

Adunarea ordinara. Aceasta adunare se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult trei luni de la incheierea exercitiului financiar. Solutia este aplicabila oricarei societati comerciale.

Adunarea ordinara poate sa discute si sa decida asupra oricarei problem inscrise in ordinea de zi. Potrivit legii, adunarea generala este obligate sa discute. Sa aprobe sau sa modifice bilantul, dupa ascultarea raportului administratorilor si cenzorilor sis a fixeze dividentul cuvenit asociatilor (actionarilor), sa aleaga pe administrator si cenzori; sa se pronunte asupra gestiunii administratorilor; sa stabileasca bugetul de venituri si cheltuieli si, dupa caz, programul de activitate, pe exercitiul urmator etc. (art.73 din Legea nr.31/1990).

In societatea pe actiuni sau comandita pe actiuni pentru validitatea deliberarilor adunarii ordinare este necesara prezenta actionarilor care sa reprezinte cel putin jumatate din capitatlu social; hotararile se iau de actionarii care detin majoritatea absoluta din capitalul social reprezentat in adunare, daca in contractual de societate, status au lege nu se prevede o majoritate mai mare. Daca nu se realizeaza prezenta ceruta sau majoritatea necesara luarii hotararilor, adunarea se va intruni, dupa o a doua convoacare, poate sa delibereze asupra acelorasi problem, oricare ar I partea de capital reprezentata de actionari prezenti, iar hotararile se iau cu majoritatea celor prezenti.

In societatea cu raspundere limitata, asupra problemelor obisnuite, adunarea decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale (art.140 din Legea nr. 31/1990).

In cazul societatii in nume colectiv si societatii in comandita simpla, hotararile se iau prin votul asociatilor care reprezinta majoritatea absoluta a capitalului social.

Adunarea extraordinara. Aceasta adunare se intruneste ori de cate ori este nevoie a se lua o hotarare in problem sunt: prelungirea duratei societatii; marirea sau reducerea capitalului social; schimbarea obiectului ori a formei societatii; mutarea sediului; fuziunea cu alte societati; dizolvarea anticipata a societatii etc. (art.78 din Legea nr.31/1990).

In societatea pe actiuni sau comandita pe actiuni, pentru validitatea deliberarilor adunarii extraordinare, cand cntractul de societate sau statutul nu prevede altfel, este necesara prezenta actionarilor reprezentand trei patrimi din capitalul social (art. 76 din Legea nr. 31/1990). Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, la convocarile urmatoare, pentru validitatea deliberarii aste necesara prezenta actionarilor reprezentand jumatate din capitalul social, iar hotararile se iau cu votul unui numar de actionari care sa reprezinte cel putin o treime din capitalul social.

In societatea cu raspundere limitata, pentru hotararile avand ca obiect modificarile contractului de societate sau ale statutului este necesar votul tuturor asociatilor, afara de cazurile cand legea dispune altfel (art. 140 din Legea nr. 31/1990).

1.2. CONVOCAREA ADUNARII GENERALE

Initiativa convocarii Adunarea generala se convoca de catre administrator si de catre asociati.

Administratorii sunt obligati sa convoace adunarea generala cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar. Solutia este aplicabila oricarei societati comerciale, indifferent de forma sa.

In cazul societatii pe actiuni sau comandita pe actiuni, legea prevede ca administratorii sunt obligati sa convoace de indata adunarea generala, la cererea actionarilor reprezentand a zecea parte din capitalul social sau o cota mai mica, daca in contractual de societate se prevede astfel si daca cererea cuprinde sispozitii ce intra in atributiile adunarii. In asemenea cazuri. Adunare trebuie convocata in termen de o luna de la data cererii.

In cazul societatii cu raspundere limitata, un asociat sau un numar de asociati care reprezinta cel putin o treime din capitalul social vor putea cere convocarea adunarii generale, aratand scopul acestei convocari (art. 143 alin 2 din Legea nr.31/1990).

In cazul societatii in nume colectiv si societatii in comandita simpla, asociatii au deschisa calea instantei judecatoresti, daca administratorul nu isi indeplineste obligatia legala privind convocarea adunarii asociatilor.

Continutul convocarii. Pentru o buna organizare a adunarii generale, convocarea trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu anumite elemente. Potrivit legii, ea trebuie sa contina locul si data detinerii adunarii, precum si ordinea de zi.

Locul adunarii este sediul societatii, daca in actele constitutive nu s-a prevazut altfel.

In convocare trebuie sa se precizeze si locul unde se va desfasura adunarea. Termenul de intrunire nu poate fi mai mic de 15 zile, de la data comunicarii convocarii. Ordinea de zi trebuie sa fie explicita, ea trebuie sa arate toate problemele care vor face obiectu dezbaterilor adunarii.

Comunicarea convocarii. Convocarea trebuie adusa la cunostinta asociatilor.

In cazul societatilor pe actiuni sau comandita pe actiuni, care au un numar mare de actionari, instiintarea se face prin publicarea convocarii in Monitorul Oficial, precum si intr-unul dintre ziarele raspandite din localitatea in care se afla sediul societatii sau din cea mai apropiata localitate (art. 77 alin. 3 din Legea nr.31/1990).

In societatea cu raspundere limitata, datorita faptului ca aceasta nu poate avea mai mult de 50 de asociati, comunicarea convocarii se face prin scrisoare recomandata, daca prin actele constitutive nu s-a prevazut o alta modalitate (art. 143 alin 3 din Legea cu nr 31/19909).

In cazul societatii in nume colectiv si societati in comandita simpla, comunicarea convocarii trebuie sa se faca in conditiile care asigura participarea asociatilor la adunarea generala

Preview document

Adunarea generală - Pagina 1
Adunarea generală - Pagina 2
Adunarea generală - Pagina 3
Adunarea generală - Pagina 4
Adunarea generală - Pagina 5
Adunarea generală - Pagina 6
Adunarea generală - Pagina 7
Adunarea generală - Pagina 8
Adunarea generală - Pagina 9
Adunarea generală - Pagina 10
Adunarea generală - Pagina 11
Adunarea generală - Pagina 12
Adunarea generală - Pagina 13
Adunarea generală - Pagina 14
Adunarea generală - Pagina 15
Adunarea generală - Pagina 16
Adunarea generală - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Adunarea Generala.doc

Alții au mai descărcat și

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Vicii de consimțământ - dolul

DOLUL (VICLENIA) 1. Definiţie Dolul este viciul de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene,...

Proprietatea Periodică

Proprietatea, în sens economic, este, raportul de însusire de către om a bunurilor materiale, care constituie o conditie a oricărei productii de...

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Vicii de consimțământ

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie...

Principiile Efectelor Nulității

EFECTELE NULITATII Efectele nulitatii sunt consecintele juridice ale aplicarii sanctiunii nulitatii. Generic, efectul nulitatii consta în...

Drept Penal

CONSTITUTIONALITATEA DISPOZITIILOR CUPRINSE ÎN CODUL PENAL PRIVITOARE LA INFRACTIUNEA DE OFENSA ADUSA AUTORITATII – art. 238 – Infractiunea de...

Te-ar putea interesa și

Drepturile și obligațiile acționarilor

CAPITOLUL I DISPOZITII GENERALE CU PRIVIRE LA ASOCIATI SI CAPITALUL SOCIAL Calitatea de asociat se dobândeşte la data constituirii societatii...

Societatea pe acțiuni - constituire, autorizare și funcționare

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE Secţiunea I Noţiunea, elementele specifice şi clasificarea societăţilor comerciale §1. Noţiunea si...

Societate pe Acțiuni

INTRODUCERE În cadrul relațiilor comerciale există două categorii de participanţi la raporturile juridice de comerţ internaţional, şi anume :...

Regimul Juridic al Societății

Capitolul I Noţiuni introductive I.1. Introducerea în problematica societăţilor comerciale I.1.1. Funcţia economică a societăţii comerciale...

Conducerea și Administrarea Societății pe Acțiuni

CAPITOLUL I Introducere şi consideraţii generale 1.1. Reglementarea juridică a societăţilor comerciale Regimul juridic al societăţilor...

Societățile comerciale

Introducere Am ales acestă temă pentru lucrarea de licență deoarece este o temă amplă în domeniul dreptului comercial, care se regăsește...

SNTGN Transgaz SA

INFORMATII GENERALE TRANSGAZ SA Societatea Națională de Transport Gaze Naturale - SNTGN Transgaz SA („Societatea”) are ca activitate principală...

Funcționarea societății pe acțiuni

CAPITOLUL I SOCIETATEA PE ACŢIUNI (S.A.) SECŢIUNEA I Evoluţia istorică a societăţii pe acţiuni Societatea pe acţiuni (S.A.), prototipul...

Ai nevoie de altceva?