Actiunea in Revendicare Imobiliara

Extras din referat Cum descarc?

1. Principiul inscris in art. 1909 C. civ. 
In dreptul civil roman, de lege ferenda, actiunea in revendicare a bunurilor mobile se deosebeste radi!cal de actiunea in revendicare a bunurilor imobile. In anumite conditii, preva!zute de art. 1909 alin. 1 C. civ., se creeaza in favoarea posesorului bunului mobil o prezumtie absoluta -juris et de jure - de proprietate.
Modul in care este reglementata dovada proprietatii in materia bunurilor mobile face ca, practic, revendicarea acestora de catre cel care se pretinde proprietar sa fie aproape cu neputinta.
Regula pe care o formuleaza art. 1909 C. civ. este aceea ca, in materia bunurilor mobile, posesiunea de buna-credinta valoreaza titlu de proprietate. Aceasta inseamna ca in fata unei astfel de posesiuni, cel care s-ar pretinde proprietar si ar invoca chiar unele probe in acest sens, va trebui sa se incline.
Termenii in care art. 1909 C. civ. exprima regula mentionata nu sunt, desigur, in afara oricaror obiectii. Dupa cum se exprima acest articol in ali!neatul prim, ,,lucrurile miscatoare se prescriu prin faptul posesiunii lor, fara sa fie trebuinta de vreo curgere de timp".
Textul este, in mod evident, contradictoriu: pe de o parte, vorbeste de dobandirea proprietatii prin prescriptie a bunului posedat - prescriptia a carei esenta este scurgerea timpului - iar, pe de alta parte, arata ca aceasta prescriptie se realizeaza fara nici o curgere de timp.
In realitate, art. 1909 C. civ. confera posesiunii in materia bunurilor misca!toare o tarie probatorie cu totul speciala, considerand ca simplu fapt al pose!siei este echivalent titlului de proprietate, nici o alta proba nefiind in stare sa inlature aceasta dovada.
Asa fiind, spre deosebire de revendicarea bunurilor imobile unde posesia instituie numai o simpla prezumtie relativa de proprietate, ce poate fi rastur!nata prin proba contrara, taria deosebita data posesiei de bunuri mobile, care, dupa unii autori, instituie o prezumtie absoluta - juris et de jure - de proprietate, face ca, in cele mai multe cazuri, revendicarea bunurilor mobile sa devina imposibila.
Am spus ca, in cele mai multe cazuri revendicarea mobilelor nu este posi!bila, deoarece aplicarea art. 1909 alin. 1 impune indeplinirea unor anumite conditii. Aceste conditii au fost riguros sintetizate de profesorul nostru C. Statescu in monumentala sa lucrare ,,Drept civil. Persoana fizica. Persoana juridica. Drepturile reale" din anul 1970 , si apoi preluate in cele doua edi!tii - 1980 si 1998 - ale cartilor noastre comune ,,Drept civil. Teoria generala a drepturilor reale' si ,,Drept civil. Drepturile reale' . Ele au in vedere:
a) bunurile in privinta carora se aplica regula inscrisa in art. 1909 alin. 1C. civ.;
b) cine poate invoca in favoarea sa art. 1909 alin. 1 C. civ.;
c) conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca posesia bunului, spre a fi aplicate prevederile art. 1909 alin. 1 C. civ.
2. Bunurile in privinta carora se aplica regula inscrisa in art. 1909 alin. 1 C. civ. 
Regula amintita se aplica in privinta bunurilor mobile care pot fi posedate deci numai a bunurilor mobile corporale, caci numai acestea sunt susceptibile de detentiunea materiala.
Exista o singura exceptie, cand si bunuri incorporate pot fi obiect de po!sesie, deci pot sa se incadreze in regula din art. 1909 C. civ.: este vorba de titlurile la purtator, a caror valoare este atat de intim incorporata in titlu, incat insusi titlul ajunge sa constituie corporalitatea dreptului pe care il reprezinta, apropiindu-se in acest fel de natura mobilelor corporale.
O a doua conditie care trebuie sa fie indeplinita de bunul mobil este aceea ca el sa fie privit in mod individual. Art. 1909 alin. 1 C. civ. nu se aplica in privinta bunurilor mobile care formeaza o universalitate; de exemplu, nu se aplica unei succesiuni mobiliare.
Exista anumite bunuri mobile corporale carora nu le este aplicabila preve!derea mentionata, si anume:
a) bunurile mobile proprietate publica a statului sau a unitatilor sale administrativ-teritoriale, ca bunuri imprescriptibile, atat extinctiv, cat si achizitiv;
b) bunurile mobile, care sunt considerate ca accesorii ale unui imobil. Nu este vorba de acele bunuri mobile care, prin destinatie, servesc unui imobil, deoarece acele bunuri au devenit imobile prin destinatie si, ca atare, sunt sustrase aplicarii art. 1909. Avem in vedere aici acele bunuri care isi pas!treaza calitatea de bunuri mobile, desi ele servesc ca accesorii la un imobil; de exemplu, mobilierul dintr-un apartament. Cel care a dobandit de la un ne!proprietar apartamentul impreuna cu mobilierul nu ar putea sa opuna pro!prietarului revendicant al acelui apartament prevederile art. 1909 C. civ. in privinta mobilierului, care este un accesoriu al bunului revendicat. El nu ar putea deci sa restituie numai apartamentul si sa retina mobilierul, pretinzand ca s-ar aplica art. 1909 C. civ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Actiunea in Revendicare Imobiliara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!