Actiunea Directa a Victimei care a Suferit un Prejudiciu Impotriva Asiguratorului de Raspundere Civila

Extras din referat Cum descarc?

Uriasele progrese ale stiintei si tehnicii inregistrate in epoca moderna n-au facut si nici nu puteau face sa dispara pericolele (riscurile) la care erau supusi oamenii si bunurile lor. Ele au contribuit insa la perfectionarea formelor de protejare a acestora impotriva fortelor destructoare ale naturii si a accidentelor de toate felurile. Intre acestea un loc de exceptie il ocupa asigurarea de bunuri, persoane si de raspundere civila.
Un contract care dobandeste o amploare considerabila in lumea contemporana este cel de asigurare. 
Contractul de asigurare este acel contract prin care o persoana fizica sau juridica (numita asigurat), se obliga sa plateasca asiguratului o anumita suma de bani (denumita prima de asigurare), in schimbul obligatiei pe care si-o asuma asiguratorul de a suporta riscurile care provin din producerea in viitor a unor evenimente prejudiciabile pentru asigurat, in sensul de a-i plati acestuia sau unei terte persoane o suma de bani cu titlu de indemnizatii de asigurare.
Intr-un asemenea contract, au calitatea de parti asiguratul, (care poate fi persoana care a inchiriat contractul, dar si o alta persoana), si asiguratorul, (cel care se obliga sa plateasca asiguratului o suma de bani, la produce rea evenimentului).
Contractul de asigurare poate cuprinde si o stipulatie pentru altul in cazul in care partile contractante au stabilit ca, in cazul realizarii evenimentului, asiguratorul sa achite indemnizatia de asigurare unei tert, numit beneficiar al asigurarii.
Caracterul aleatoriu al contractului de asigurare il da existenta riscului, (pericolului). Riscul constituie un eveniment viitor si incert (inundatii, incendiu, accident, moarte) la care sunt supuse viata si sanatatea unei persoane sau bunurile acesteia. Nesiguranta evenimentului viitor poate avea in vedere indeplinirea sau neindeplinirea evenimentului (de ex. un accident) ori data realizarii evenimentului (moartea persoanei). In materia contractului de asigurare, notiunea de risc difera de intelesul riscului la care face referire art. 971 C. civ.
Riscul pe care si-l asuma asiguratorul trebuie sa existe in momentul incheierii contractului, el trebuie precizat in contract, deoarece este de stricta interpretare. Este necesar ca riscul sa nu depinda de vointa asiguratorului, deoarece in acest caz dispare elementul aleatoriu al contractului.
Ca urmare a riscului pe care si-l asuma asiguratorul, asiguratul trebuie sa plateasca o suma de bani denumita prima, al carui cuantum depinde de frecvanta si intensitatea riscului. In momentul in care a survenit evenimentul, asiguratorul are obligatia sa plateasca asiguratului o suma de bani, denumita indemnizatie de asigurare. Dupa obiectul asigurarii, asigurarile se impart in asigurari de bunuri, asigurari de raspundere civila si asigurari de persoane.
Sediul materiei in cazul asigurarilor se gaseste in Legea 136 / 1995, modificata si completata succesiv. Acest text de lege consacra dreptul victimei care a suferit un prejudiciu, la o actiune directa impotriva asiguratorului de raspundere civila, pentru repararea prejudiciului cauzat de asigurat.
Actiunea directa este specifica exclusiv asigurarilor de raspundere civila, indiferent ca este vorba de o asigurare facultativa sau una obligatorie.
In cazul asigurarii de raspundere civila, (asigurare de responsabilitate) obiectul asigurarii consta intr-o valoare patrimoniala egala cu despagubirile care urma sa le plateasca asiguratul ca urmare a unui prejudiciu cauzat unei terte persoane pentru care raspunde potrivit legii civile. Spre exemplu despagubirile datorate tertilor pagubiti prin accidente de autovehicule ca urmare a vatamarii sanatatii sau cauzarii mortii, ori distrugerii sau deteriorarii de bunuri.
Asigurarile de raspundere civila sunt asigurari contra pagubelor, (asigurari de daune), avand drept scop repararea prejudiciului care ameninta patrimonial asiguratului prin plata despagubirilor civile datorate tertilor, ca urmare a faptelor ilicite cauzatoare de prejudicii ce angajeaza raspunderea asiguratului. Drept urmare aceste asigurari au caracter de despagubire (indemnitar).
In asigurarea de raspundere civila interesul asigurat consta in dorinta de a evita plata despagubirilor datorate tertilor, paguba se produce in patrimonial unei terte persoane, dar ca urmare a raspunderii civile-aceasta paguba ar urma sa fie suportata din patrimoniul persoanei responsabile asigurate.
Atat asigurarile de raspundere cele obligatorii, cat si cele facultative, sunt asigurari de natura contractuala.
Asigurarea obligatorie de raspundere civila este reglementata numai pentru pagubele cauzate prin accidente de autovehicule si se realizeaza printr-un contract fortat. Contractul fortat este acel contract pe care partile sunt obligate sa-l incheie printr-o norma imperativa a legii, iar continutul sau cuprinsul este prestabilit tot prin regim imperativ. 
Potrivit articolului 42, al. 1 din Legea 136/95 drepturile persoanelor pagubite se executa impotriva celor raspunzatori de producerea prejudiciului, in conditiile dreptului


Fisiere in arhiva (1):

  • Actiunea Directa a Victimei care a Suferit un Prejudiciu Impotriva Asiguratorului de Raspundere Civila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!