Acte Juridice Civile

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea privind actul juridic civil.
Codul civil al Republicii Moldova defineste actul juridic in art.195 ca fiind ,,manifestarea de catre persoane fizice si juridice a vointei indreptate spre nasterea, modificarea sau stingerea drepturilor si obligatiilor civile",
Din aceasta definitie rezulta ca actul juridic prezinta urmatoarele elemente caracteristice: Actul juridic este inainte de toate, o manifestare de vointa a unei sau mai multor persoane fizice sau juridice; Manifestarea de vointa este facuta cu intentia de a produce efecte juridice respectiv de a crea, modifica, transmite sau stinge raporturi juridice civile concrete. In literatura de specialitate, practica judiciara si chiar in legislatia civila termenul de act juridic este folosit in doua sensuri. Intr-un prim sens actul juridic desemneaza insasi manifestarea de vointa in scopul de a produce efecte juridice, adica insasi operatia juridica ce se incheie (negotium). In cel de al doilea sens, actul juridic desemneaza inscrisul constatator al operatiunii juridice (innstrumentum) facute de parti in vederea pronuntarii unui mijloc de proba intr-un eventual litigiu. Pentru evitarea oricaror confuzii cu privire la cele doua acceptiuni este indicat ca termenul de act juridic sa fie folosit pentru desemnarea operatiei juridice (negotium), iar pentru desemnarea inscrisului constatator ale acestei operatii juridice (instrumentum) sa fie utilizat termenul de inscris.
Clasificarea actelor juridice civile se poate face dupa mai multe criteria:
Dupa numarul partilor a caror vointa juridical, participa la formarea actului;
- Acte juridice unilaterale - care sunt rodul unei singure vointe juridice, adica sint valabile incheiate de catre o singura persoana ( testamentul, promisiunea publica de recompense, acceptarea de mostenire, s.a.). Nu trebuie de confundat actul unilateral in care se exprima o singura vointa cu contractual unilateral care ca orice conventie presupune acordul a douasau mai multe personae, desi numai unul din contractanti isi asuma obligatia fata de ceilalti.
- Acte juridice bilateral - incheiate prin realizarea acordului de vointa a doua parti (fiecare parte putind fi constituita din una sau mai multe personae).
Actele juridice bilaterale, numite contracte, sunt cele mai frecvent utilizate acte juridice in dreptul civil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acte Juridice Civile.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!