Abuzul de Drept si Inconvenientele Anormale de Vecinatate

Extras din referat Cum descarc?

Dreptul civil este acea ramura de drept care dupa definitia dreptului roman reglemen!teaza raporturile patrimoniale si nepatrimoniale stabilite intre persoane fizice si persoane juridice, aflate pe pozitii de egalitate juridica . Legea fundamentala care reglementeaza raporturile de drept civil este Codul Civil, intrat in vigoare la in anul 1864. 
Conciziunea definitiei dreptului civil de mai sus impune unele succinte referiri la elementele acesteia:
Mai intai, continutul dreptului civil il formeaza totalitatea normelor de drept civil, care sunt cuprinse in izvoarele dreptului civil, anume Codul civil si alte acte normative. Totalitatea normelor de drept civil este ordonata in institutiile dreptului civil, adica grupe de norme de drept civil care reglementeaza subdiviziuni ale obiectului dreptului civil, cum ar fi: raportul juridic civil, actul juridic civil, prescriptia extinctiva, subiec!tele dreptului civil, drepturile reale principale, obligatiile civile in general, contractele civile speciale, dreptul de proprietate individuala, succesiunile s.a.
Obiectul dreptului civil este format din raporturile patrimoniale si raporturi nepatrimoniale stabilite intre persoane fizice si persoane juridice.
Ansamblul relatiilor sociale care formeaza obiectul dreptului civil este compus deci din doua mari categorii: raporturile patrimoniale si cele personale nepatrimoniale.
Raportul patrimonial este acela al carui continut poate fi evaluat in bani pe cand cel nepatrimonial nu poate fi astfel evaluat. Spre exemplu, vom fi in prezenta unui raport patrimonial in cazul acelui raport ce are in continut dreptul de proprietate, iar in cel de al doilea caz exemplificam raportul ce are in continutul sau dreptul la nume, la domiciliu, la sediu, etc.
Este important de retinut faptul ca dreptul civil nu reglementeaza toate raporturile patri!mo!niale si nepatrimoniale din societate, deoarece si alte ramuri de drept au obiect de reglementare rapor!turi patrimoniale si nepatrimoniale, asa cum sunt de pilda dreptul comercial, dreptul familiei, dreptul muncii si securitatii sociale, dreptul financiar etc.
Exemplu: un raport de drept civil poate fi dreptul de proprietate (in cazul in care cineva are un teren si o alta persoana ii incalca dreptul de proprietate). Ca urmare a acestei egalitati amandoua partile pot prezenta dreptul de proprietate.
Dreptul civil constituie de fapt poate cea mai importanta ramura a dreptului. Dreptul civil se poate numi ,,dreptul nostru cel de toate zilele". El contribuie in mod substantial la ocrotirea valorilor umane patrimoniale si nepatrimoniale.
Ceea ce isi propune sa cerceteze aceasta disciplina, este studiul stiintei dreptului civil, adica studiul acelei ramuri a stiintei juridice care are ca obiect de studiu raportul juridic civil, privit nu izolat, ci in contextul raporturilor sociale in care el se integreaza.
Dupa cum s-a aratat si in literatura de specialitate , stiinta dreptului civil nu se poate margini la o simpla exegeza de texte, ci are menirea sa examineze aceste texte pornind de la izvoarele lor sociale, sa descifreze ceea ce este specific influentei active pe care legislatia o exercita asupra relatiilor sociale reglementate si sa desprinda in perspectiva caile de perfectionare a reglementarilor date.
Raportul juridic este relatia sociala cu caracter patrimonial sau nepatrimonial regle!mentata de norma de drept civil si care se naste intre persoane fizice si/sau persoane juridice.
Caracterele raportului juridic civil:
1. este o relatie sociala
2. are un caracter volitional, pentru ca:
a. exprima vointa legiuitorului (raportul juridic exista daca partile isi manifesta dorinta in acest sens);
b. implica manifestarea de vointa a partilor.
3. este un raport de drept in care partile au o pozitie de egalitate juridica.
Structura raportului juridic:
Raportul juridic are trei mari componente:
1. Subiect;
2. Continut;
3. Obiect.
Subiectele raportului juridic civil: 
Persoanele fizice si persoanele juridice.
Calitatea de subiect de drept presupune capacitatea civila. Aceasta este formata din:
- capacitatea de folosinta
- capacitatea de exercitare
Capacitatea de folosinta
Este aptitudinea generala a persoanelor de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii.
Capacitatea de folosinta a persoanei juridice se deosebeste de cea a persoanei fizice prin aceea ca aceasta nu este generala si egala, ci este specifica fiecareia dintre acestea. O persoana juridica are doar drepturi si obligatii izvorand din scopul pentru care a fost infiintata, existand asadar principiul specialitatii capacitatii de folosinta a persoanelor juridice.
Dobandirea capacitatii de folosinta:
1. Persoana fizica dobandeste aceasta capacitate:
- de la nastere, ca regula;
- din momentul conceptiei copilului, ca exceptie, cu conditia insa de a se naste viu (de interes major in cazul in care si acesta vine la mostenire).
2. Persoana juridica dobandeste aceasta capacitate din momentul in care ia fiinta. Are o capacitate de folosire restransa chiar de la data actului de infiintare (adica inainte de inregistrare), cat priveste drepturile ce se constituie in favoarea ei; (neindeplinirea obligatiilor necesare pentru ca persoana juridica sa ia nastere in mod valabil)?.
Incetarea capacitatii de folosinta:
1. pentru persoana fizica: - la moartea ei (la declararea judecatoreasca a mortii),
2. pentru persoana juridica in cazul dizolvarii.
Dizolvarea poate avea loc:
- prin vointa persoanelor care au constituit-o;
- de drept - la implinirea termenului pentru care a fost infiintata;
- in functie de realizarea sau de imposibilitatea realizarii scopului propus;
- in cazul scaderii numarului membrilor organizatiei sub limita stabilita de lege sau statut.
In cazul dizolvarii, persoana juridica intra in lichidare.
Capacitatea de exercitiu
Presupune aptitudinea unei persoane de a-si exercita drepturile si de a-si asuma obligatii savarsind acte juridice.
Persoana fizica dobandeste capacitatea de exercitari depline la varsta de 18 ani. Pana la 14 ani este complet lipsita de capacitate de exercitiu. Intre 14-18 ani are capacitatea de exercitiu restransa, putand face singura acte de administrare, daca nu-i pricinuiesc vreo vatamare. Minorul care a implinit 16 ani poate dispune personal prin testament de jumatate din averea de care poate dispune un major. Minorul sub 14 ani raspunde de fapta sa producatoare de prejudicii daca a avut discernamant in momentul savarsirii faptei. Dupa 14 ani se prezuma ca minorul are discernamant si raspunde de fapta ce l-a prejudiciat pe altul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Abuzul de Drept si Inconvenientele Anormale de Vecinatate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!