Finlanda - administrație publică centrală și locală

Extras din referat Cum descarc?

Date generale: Denumirea oficiala: Republica Finlanda (Suomen Tasavalta/Republiken Finland) 
Suprafata: 338 154 Km patrati
Populatia: 5.167.000 locuitori
Capitala: Helsinki (945.725 locuitori).
Alte orase mari: Turku, Tampere, Lahti, Vantaa, Oulu
Moneda nationala: 1 Markaa=100 Pennia
Limbi oficiale: finlandeza si suedeza
Religii: luterana, catolica
Finlanda (finlandeza Suomi, suedeza Finland) sau Republica Finlanda (Suomen tasavalta, Republiken Finland) este o tara din Europa de Nord, membra a Uniunii Europene din anul 1995, Natiunilor Unite si a zonei Euro. Finlanda are iesire directa la Marea Baltica prin intermediul Golfului Botnic(fin.: Selkameri; sve.: Bottenhavet) la vest si Golfului Finic la sud. Se invecineaza cu Rusia la est, cu Suedia la vest si Norvegia la nord. Estonia se afla la sud, despartita de Finlanda de catre Golful Finic (fin.: Suomenlahti; sve.: Finska Viken). Insulele Aland, vorbitoare de suedeza, situate in largul coastei sud-vestice a Finlandei sunt o provincie autonoma a Finlandei, beneficiind de statutul de zona demilitarizata. Limba suedeza este a doua limba oficiala in Finlanda.
Finlandeza este o limba aglutinanta ce apartine familiei de limbi ugro-finice, grup care cuprinde estona, lapona si maghiara. Aceste limbi se deosebesc de alte limbi vorbite in Europa, pentru ca alaturi de basca nu fac parte din limbile indo-europene.
I. SCURT ISTORIC
Teritoriul pe care se gaseste Finlanda de astazi a fost locuit imediat dupa Epoca de gheata, incepand aproximativ cu anii 8500 i.e.n.. Mult mai tarziu, din secolul al 13-lea pina in 1809, Finlanda a fost incorporata in Imperiul suedez. Intre 1809, dupa ce Suedia a cedat Finlanda Rusiei si 1917, Finlanda a avut un statut de autonomie in cadrul Rusiei tariste ca Marele Ducat al Finlandei. In 1917, profitand in mod just de Revolutia bolsevica, Finlanda s-a declarat independenta. Un razboi civil a izbucnit intre gruparile numite Rosii si Albi. "Rosii" erau socialisti, fiind sustinuti de bolsevici, iar "Albii" erau conservativi, fiind sustinuti de Germania imperiala. Albii finlandezi au invins si Finlanda a ramas o tara suverana si independenta.
In 1939, in virtutea acordurilor Molotov-Ribbentrop, URSS a emis un ultimatum Finlandei si a atacat-o in urma refuzului acesteia. Acesta va deveni razboiul iernii 1939 - 1940. Finlanda a pierdut 10% din teritoriu, dar si-a pastrat independenta, spre deosebire de alte state baltice. In 1941, Finlanda a atacat URSS-ul pentru a-si recupera teritoriile pierdute. Armata se va opri totusi la lacul Onega, si nu va mai trece niciodata de linia ferata de la Murmansk, nici nu va ataca Leningradul, in ciuda cerintelor lui Hitler. In 1944, armata rosie a spart frontul finlandez, facandu-l sa se retraga la fosta frontiera. Tara a semnat un armistitiu cu URSS, ce stipula plecarea soldatilor germani din nordul Finlandei. Esuarea evacuarii a declansat razboiul din Laponia, contra germanilor de aici. Armistitiul repeta la un nivel mult mai dur conditiile din 1940. Dupa razboi, linia de neutralitate stricta Paasikivi a facut din Finlanda o tara de tranzitie intre Est si Vest.
Finlanda a aderat la Uniunea Europeana in 1995.
II. REGIM POLITIC
Finlanda are un regim semi-prezidential cu tendinte de parlamentarism. Potrivit regimului constitutional actual, activitatea legislativa este exercitata de Presedinte si Edeskunta (Parlamentul finlandez), compus din 200 de membrii, alesi prin vot direct, pe un mandat de patru ani, iar activitatea executiva se exercita de Presedinte si Guvern format in urma alegerilor legislative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Finlanda - Administratie Publica Centrala si Locala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!