Victimologie

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere in victimologie 3
1.1. Definirea conceptului de victimologie 3
1.2. Victima- obiect de studiu al victimologiei 3
1.3. Factori victimologici 4
Capitolul 2. Tipologia victimala 7
2.1. Clasificarea victimelor conform cercetatorului Hans von Heting 7
2.2. Clasificarea victimelor dupa Beneamin Mendelsohn 8
2.3. Clasificarea victimelor in conceptia lui Sheldon Shafer 9
Capitolul 3. Cazuri de victimizare 11
3.1. Violenta domestica 11
3.2. Accidentele rutiere 11
3.3. Accidentele de munca 11
3.4. Accidentele casnice 12
Concluzii 13
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere in victimologie
1.1. Definirea conceptului de victimologie
Victimologia reprezinta o ramura specializata a criminologiei care se ocupa cu studiul riscurilor de victimizare, relatiile dintre autor si victima, caracteristicile victimelor, actiunea de denuntare a victimelor sau dimpotriva de renuntare la denunt si rolul victimelor intr-un proces penal cu accent pe marturia lor care ajuta la rezolvarea cazurilor .
Recunoasterea victimologiei ca o ramura a criminologiei se datoreaza in special interesului ridicat pe care sisteml justitiei penale il are fata de victime in vederea stabilirii unor despagubiri corecte fata de acestea.
De asemenea victimologia poate fi vazuta si ca o materie stiintifica multidisciplinara ce studiaza ansamblul victimizarilor de natura penala din dubla perspectiva, una sociala si alta individuala, cu scopul de a identifica posibilitatile de reparatie materiala si psiho-sociala pentru victima si de a restabili ordinea publica in scopul prevenirii savarsirii de noi infractiuni.
Termenul de victimologie a fost utilizat pentru prima data in anul 1948, de F. Wetham, un specialist american, in lucrarea intitulata The Show of Violence. Conscrarea acestei discipline se datoreaza criminologului canadian E. Fattah in lucrarea sa La victime est-elle coupable?, publicata in 1971 .
1.2. Victima- obiect de studiu al victimologiei
Victima reprezinta persoana care fie individual, fie colectiv, a suferit un prejudiciu, in mod deosebit un atentat la integritatea sa fizica sau mentala, o pierdere materiala, o suferinta morala sau un atentat grav la drepturile fndamentale, ca urmare a unor actiuni sau omisiuni care incalca legea penala ori consta in incalcari ale reglementarilor internationale recunoscute in materia drepturilor omului . 
Perspectiva stiintifica din care este studiata victima in victimologie este foarte extinsa. Astfel, victima este obiectul de studiu si al victimologiei si nu numai al dreptului penal si al dreptului procesual penal.
Nu orice persoana poate fi considerata o victima. Spre exemplu, nu poate fi condiderata victima infractorul ce a fost surprins in timpul actului de furt, a fugitt de organele de politie, iar dupa ce este somat sa opreasca este impuscat in picior. De asemenea, nu este o victima persoana care si-a dat acordul in prelabil la suportarea agresiunii.
Statutul de victima a unei persoane nu depinde de statutul pe care il are agresorul sau, nici de faptul ca acesta este cunoscut sau nu sau daca mai are antecedente penale sau nu, precum si nici de faptul daca agresorul are o relatie afectiva ori familiala cu victima sa .
1.3. Factori victimologici
Vicimologia a aparut ca o consecinta datorata preocuparii descoperirii circumstantelor in care infractorii trec la comiterea faptelor. Din acest motiv s-a incercat evidentierea acelor circumstante care privesc victima si care au un rol in pornirea comportamentului infractional.
Conform autorului Sergiu Bogdan factorii victimogeni reprezinta acele circumstante bio-psiho-sociale care privesc victima si in prezenta carora creste posibilitatea de victimizare a une persoane. Pe baza studiilor de specialitate se pot identifica mai multe categorii de factori cu risc victimal, cum ar fi: factori individuali, factori sociali, factori psihologici, inlusiv factori de mediu.
Prima categorie de factori sunt strans legati de comportamentul victimei, de personalitatea acesteia si de anumite situatii particulare in care aceasta se afla din proprie vointa.
Trasaturile de personalitate ca egoismul, ambitia, lacomia, precum si temperamentul sau caracterul pot incadra o persoana drept potentiala victima. Adesea, aceste aspecte sunt exploatate de catre agresori deoarece le este mult mai usor din cauza izolarii sociale in care s-a complacut victima. Trasaturile de personalitate precum altruismul si altele considerate bune sunt si acestea speculate de catre infractori deoarece in multe situatii acestia se prefac ca e afla in nevoie si solicita ajutor respectivelor persoane, de care profita mai apoi fie material, fie moral.


Fisiere in arhiva (1):

  • Victimologie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Bogdan Sergiu, Criminologie, Editura Universul Jurudic, Bucuresti, 2009;
2. Cercel Ana Maria Cristina , Criminologie, Editura Universul Jurudic, Bucuresti, 2009;
3. Scripcaru Calin, Precis de criminologie clinica, Editura Sedcom Libris, Iasi, 2009.
Legislatie:
1. Rezolutia nr. 34-40/1983 a Adunarii Generale a ONU.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!