Victima si Victimologie - Relatia Victima-Agresor in Cadrul Violentei Domestice

Extras din referat Cum descarc?

Ideile victimologice au luat nastere, incontestabil, cu veacuri in urma. De la aparitia lor in istoria omenirii atit in normele de drept, cit si in cele mai diverse izvoare scrise, cu caracter religios sau laic, stiintific sau literar-artistic, peste tot vom gasi marturii concludente ale acestui fapt. In perioada prestatala victimei i se atribuia un rol important in stabilirea faptuitorului crimei. In acest scop, era "interogata" chiar si victima moarta. In triburile sudaustraliene ruda celui omorat trebuia sa doarma prima noapte dupa omor cu capul pe cadavru pentru a afla in vis cine este vinovatul crimei. Obiceiul "interogarii mortilor" persista si la popoarele Noii Anglii (America), fiind organizat in baza unor reguli stricte de ritual.
Interesul fata de victima are o istorie indelungata. Aparitia victimologiei stiintifice este legata insa de publicarea in anul 1941 a lucrarii criminologului german Hans von Hentig ,,Observatii asupra interactiunii dintre infractor si victima". In deceniile imediat urmatoare celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cativa tineri specialisti au inceput sa fie interesati de comportamentul si caracteristicile comune victimelor: Benjamin Mendelsohn (1947, 1956), Fredrick Wertham (1949) si Henri Ellenberger (1954). Din aceasta perioada, problema victimei a devenit, de fapt, una criminologica, adica orientata in domeniul cauzalitatii infractiunii concrete si criminalitatii in ansamblu. La dezvoltarea si afirmarea victimologiei si-au adus contributia ulterior Rudolf Gasser (1965), Ezzat Abdal Fattah (1967,1971), Marvin Wolfgang (1967, 1982), Willem H. Nagel (1963), Hans Joachim Schneider (1979, 1990), Emilio Viano (1975, 1995), Lev Frank (1972, 1977), David Rivman (1971, 1975, 2002), Vasimea Minskaia (1971, 1988), Viola Ribaliskaia (1975, 1988), Rodica Mihaela Stanoiu (1989, 1997), T.Bogdan (1983, 1988), Rock (1994), Gheroghe Nistoreanu (1995), Iancu Tanasescu (1997), Ioan Al.Iacobuta (2002) etc.
Etimologic, termenul victimologie deriva din latinescul "victima" - "victima" si grecescul "logos" - tradus prin "cuvant, idee, stiinta". In acest sens, victimologia ar fi stiinta despre toate victimele, inclusiv victimele accidentelor, ale sistemului politic, violentei etc. In realitate, dezbaterile privind obiectul de studiu al victimologiei si statutul stiintific al acesteia continua pina in prezent. 
Unii specialisti sustin ca victimologia este o ramura a criminologiei, altii considera ca este o stiinta interdisciplinara despre victima infractiunii, fiind auxiliara dreptului penal, dreptului procesual-penal, criminalisticii. Exista si opinii potrivit carora victimologia este o stiinta sociala complexa si autonoma despre victima, iar studiul victimei infractiunii este doar o parte componenta a sistemului disciplinei date. Actualmente, intr-un sir de state occidentale, victimologia este considerata drept o stiinta sociala complexa, din cadrul criminologiei, fiind amplu studiata ca disciplina importanta de sine statatoare.
Sunt raspandite trei viziuni principale referitoare la locul pe care il ocupa victimologia in cadrul sistemului stiintelor moderne.
- Victimologia este o ramura a criminologiei sau o teorie criminologica particulara si, prin urmare, se dezvolta in cadrul acesteia.
- Victimologia este o stiinta interdisciplinara despre victima infractiunii, auxiliara dreptului penal, dreptului procesual penal, criminalisticii, existand si functionind paralel cu criminologia.
- Victimologia este o teorie generala, o stiinta despre victima, obiectul de studiu al careia este victima de orice natura, atat criminala, cit si noncriminala. Asadar, din acest punct de vedere, victimologia este o stiinta autonoma.
Victimologia se bazeaza pe ideea ca o data cu studierea infractorului si criminalitatii trebuie studiate alte doua aspecte:
a. victimele, adica toate persoanele carora le-a fost cauzat prin infractiune un anumit prejudiciu, indiferent de rolul acestora in mecanismul actului;
b. victima drept factor posibil care a influentat asupra evolutiei evenimentelor in timpul comiterii infractiunii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Victima si Victimologie - Relatia Victima-Agresor in Cadrul Violentei Domestice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!