Uciderea din Culpa

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul l 1
Notiuni introductive cu privire la infractiunile contra vietii 1
Caracterizarea infractiunilor contra vietii 1
1.1. Notiuni introductive si localizarea infractiunii in Codul Penal 1
1.2. Aspecte criminologice privind infractiunile contra vietii 3
1.3. Date istorice despre infractiunile contra vietii 6
Capitolul II 13
Infractiuni contra vietii 13
2.1. Obiectul juridic generic 14
2.2. Obiectul material. 16
2.3. Subiectul infractiunii 19
2.4. Locul si timpul 21
2.5. Latura obiectiva a infractiunilor contra vietii 22
2.6. Latura subiectiva a infractiunilor contra vietii 24
2.7. Forme. Modalitati. Sanctiuni 26
2.8. Elemente de drept comparat cu privire la infractiunile contra vietii 27
2.9. Probleme speciale in legatura cu infractiunile contra vietii 28
Capitolul III 37
Uciderea din culpa 37
3.1. Concept si caracterizare 37
3.2. Obiectul si subiectii infractiunii de ucidere din culpa 39
3.3. Latura obiectiva a infractiunii de ucidere din culpa 43
3.4. Modalitati normative agravate ale infractiunii de ucidere din culpa 57
3.5. Latura subiectiva a infractiunii de ucidere din culpa 74
3.6. Forme. Modalitati. Sanctiuni. 82
3.7. Cazul fortuit - cauza care inlatura caracterul penal al faptei 84
Bibliografie: 92


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul l
Notiuni introductive cu privire la infractiunile contra vietii 
Caracterizarea infractiunilor contra vietii
1.1. Notiuni introductive si localizarea infractiunii in Codul Penal
In sistemul nostru de drept, persoana omului ocupa primul loc in ierarhia valorilor. In primul articol al Constitutiei se prevede ca in Romania, ca stat de drept, democratic si social, demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane reprezinta valori supreme si sunt garantate. Constitutia prevede, de asemenea, ca " dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate" (art. 22 alin. 1) si ca "Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile"(art. 23 alin. 1). In art. 26 al Legii fundamentale se prevede, in alin. 1, ca "Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata", iar in alin 2 ca "Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri. In art. 27 alin. 1 al Constitutiei se prevede ca "Domiciliul si resedinta sunt inviolabile. Nimeni nu poate patrunde sau ramane in domiciliu ori resedinta unei persoane fara invoirea acesteia", iar in art. 28 se prevede ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".
Garantarea tuturor acestor drepturi si libertati ale persoanei are loc, juridic, prin mijloacele dreptului penal, adica prin incriminarea ca infractiuni si sanctionarea cu pedepse a faptelor vatamatoare sau periculoase pentru valorile mentionate. Legiuitorul Codului Penal a inscris in articolul 1, printre valorile de maxima importanta, a caror aparare constituie scopul legii penale, "persoana, drepturile si libertatile acesteia", subliniind si in acest fel, caracterul de valoare suprema a persoanei . 
Omul este creatorul tuturor bunurilor materiale si spirituale din societate; transmise din generatie in generatie, aceste valori au asigurat si asigura progresul continuu al omenirii. Numai omul, spre deosebire de toate celelalte fiinte, este acela care reuseste sa-si domine pornirile primare, sa actioneze constient si sa se comporte pe baza unor principii fundamentale de viata care tin seama de ceea ce este bun, adevarat si drept in relatiile sociale.
De asemenea, numai el este capabil sa se perfectioneze continuu, sa-si examineze critic comportarea, sa se lase influentat de regulile de conduita din societate. Spre deosebire de toate celelalte fiinte, omul este acela care reuseste sa-si domine pornirile primare si sa ridice la inaltimea unor principii fundamentale de viata tot ceea ce este bun, adevarat si drept. Asa fiind, este firesc ca legea penala sa acorde cea mai mare insemnatate ocrotirii omului, atat in ceea ce priveste insasi existenta sa fizica si atributele fundamentale ale personalitatii lui, cat si in ceea ce priveste toate celelalte drepturi, libertati si interese, pe care societatea este datoare sa i le asigure. Aceasta ocrotire se realizeaza in maniera specifica dreptului penal, adica prin incriminarea tuturor faptelor care, sub un aspect sau altul, aduc atingere fiintei, drepturilor si intereselor legitime ale omului.
Faptele indreptate impotriva omului sunt numeroase si variate. Facand distinctie intre faptele indreptate impotriva drepturilor absolute privitoare la existenta fizica si la principalele atribute ale fiintei si personalitatii umane, pe de o parte, si faptele indreptate impotriva altor drepturi si interese ale omului, pe de alta parte, legiuitorul a inclus pe cele dintai intr-o categorie distincta de infractiuni, sub denumirea "Infractiuni contra persoanei" . Aceste infractiuni constituie continutul celui de-al doilea titlu din partea speciala a Codului Penal. Faptele indreptate impotriva altor drepturi si interese ale persoanei au fost incluse in alte categorii de infractiuni ( de exemplu, abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor a fost inclus in categoria infractiunilor de serviciu". 
Este firesc, de aceea, ca legea penala sa acorde cea mai mare insemnatate ocrotirii vietii omului. 
1.2. Aspecte criminologice privind infractiunile contra vietii 
Societatea romaneasca plateste un tribut greu infractionalitatii care aduce atingere vietii, deoarece continuu sunt curmate vietile a numeroase persoane.
O succinta trecere in revista a datelor statistice privind evolutia criminalitatii, a infractiunilor contra vietii din perioada post-totalitara a Romaniei este suficienta pentru a ridica serioase semne de intrebare privind ocrotirea vietii in societatea actuala. Se stie ca violenta este un indiciu asupra crizei unei societati, o dovada a faptului ca ea nu mai ofera modele viabile membrilor sai, ori nu mai reuseste sa-si impuna valorile si sa-si faca respectate normele.
Din statisticile Inspectoratului General al Politiei raportate la 100.000 de locuitori, rezulta o crestere de ansamblu care ar putea fi considerata spectaculoasa daca nu ar fi tragica. 
In raport cu anul 1989, se constata o crestere masiva a infractiunilor contra vietii, chiar fara luarea in considerare a cauzelor ramase cu autori nedescoperiti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uciderea din Culpa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!