Truse Criminalistice Moderne folosite la Fata Locului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Este bine de stiut faptul ca printre activitatile importante care contribuie la realizarea scopului procesului penal - aflarea adevarului - se numara si cercetarea locului faptei, activitate initiala pe care se sprijina intreaga gama a probatoriului tehnico-stiintific. Atunci cand aceasta nu este efectuata la timp si in mod corespunzator poate influenta cursul procesului penal, poate zadarnici aflarea adevarului si, ca urmare, numeroase infractiuni pot sa nu fie descoperite, sa nu fie probate ori sa ramana cu autori neidentificati.
Potrivit prevederilor legii procesual penale, prin ,,locul savarsirii infractiunii" se intelege locul unde s-a desfasurat activitatea infractionala, in total sau in parte, ori unde s-a produs rezultatul acesteia.
Cercetarea la fata locului, conform art. 129 din Codul de procedura penala, se efectueaza atunci cand este necesar:
o sa se faca constatari cu privire la situatia locului savarsirii infractiunii; 
o sa se descopere si sa se fixeze urmele infractiunii; 
o sa se stabileasca pozitia si starea mijloacelor materiale de proba si imprejurarile in care a fost savarsita infractiunea. 
Din punct de vedere criminalistic, investigarea locului faptei are urmatoarele sarcini:
o examinarea nemijlocita a locului unde s-a savarsit infractiunea;
cautarea, descoperirea, fixarea, ridicarea si examinarea urmelor si a mijloacelor materiale de proba; determinarea drumului parcurs de infractor (iter criminis), a obiectelor asupra carora a actionat si a instrumentelor folosite;
o determinarea locurilor de unde se puteau percepe anumite faze ale savarsirii infractiunii; 
o verificarea unor persoane care au tangente cu fapta; 
o adunarea altor date care se refera la obiectul probatiunii; 
o luarea unor masuri de limitare a pagubelor si de prevenire a unor urmari daunatoare. 
Ca activitate complexa, investigarea criminalistica a locului faptei presupune folosirea unei game largi de mijloace si metode tehnice care sa ajute la realizare scopului propus. Dintre acestea pot fi enumerate urmatoarele:
o laboratoare criminalistice mobile dotate cu aparatura specifica; 
o truse criminalistice; 
o aparatura foto digitala si clasica; 
o aparatura video; 
detectoare de metale etc.
Folosirea in mod corespunzator a acestor mijloace tehnice permite descoperirea, fixarea, ridicarea si examinarea in bune conditii a urmelor si a celorlalte mijloace materiale de proba, tinandu-se cont de particularitatile pe care le prezinta fiecare infractiune in parte.
Aceste truse permit fiecarui criminalist care investigheaza din punct de vedere tehnic locul faptei sa identifice, sa descopere, sa releve si sa ridice toate categoriile de urme ce se pot descoperi la fata locului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Truse Criminalistice Moderne folosite la Fata Locului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!