Traficul de ființe umane

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I -  Traficul de fiinte umane. Generalitati
1.1- Notiuni introductive
1.2- Documente internationale privitoare la traficul de persoane
Capitolul II -  Etapele procesului de trafic
2.1 - Recrutarea victimei
2.2 - Faza de tranzit. Transportul si trecerea frontierei
2.3 -  Vanzarea persoanelor
2.4 - Exploatarea victimelor
Capitolul III -  Metode de prevenire si combatere a traficului de fiinte umane
3.1- Prevenirea traficului de persoane
3.2- Combaterea traficului de persoane


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 -  Traficul de fiinte umane.Generalitati
1.1 Notiuni introductive
Fenomenul traficului de fiinte umane nu este unul aparte, specific doar tarii noastre, ci are un caracter international si transfrontalier, care face parte din ceea ce numim noi criminalitate organizata . Din punct de vedere criminologic, traficul de fiinte umane poate fi definit ca fiind o forma particulara de manifestare a criminalitatii organizate care consta in comertul cu oameni sau cu organe si tesuturi ale lor, in scopul extragerii de profituri considerabile, speculand o anumita cerere si oferta existenta in acest sens.Este o forma de manifestare a crimei organizate si in aceasta calitate, poseda trasaturile caracteristice acestui tip de criminalitate, are o esenta identica si se supune legilor de existenta proprii fenomenului din care face parte. Traficul de persoane este organizat de grupuri criminale clandestine care sunt adesea implicate si in alte tipuri de criminalitate organizata. Structurile acestor grupuri sunt foarte variate, pornind de la grupuri amatoare izolate, pana la organizatii structurate la nivel international Avand un caracter transfrontalier, traficul de persoane este organizat si realizat, in cele mai multe cazuri, de persoane care activeaza, ramificat. Deci, si desfasurarea urmaririi penale, precum si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate devine tot mai dificila.Problemele investigarii cazurilor de trafic de fiinte umane rezida si din statutul victimei care are o pozitie specifica in cadrul procedurii penale .
1.2 Documente internationale privitoare la traficul de persoane
Pe plan international a existat o preocupare permanenta pentru combaterea fenomenului privind traficul de fiinte umane, chiar daca, datorita unor prejudecati existente la acea vreme in societate,era foarte greu de a se obtine un consens in aceasta directie. Primul document international in acest domeniu dateaza din anul 1904, cand s-a incheiat Acordul International pentru suprimarea comertului cu sclavi albi.Avand in vedere ineficienta acestuia, in anul 1910 a fost adoptata Conventia Internationala pentru suprimarea comertului cu sclavi albi, prin care cele 13 tari participante se obligau sa condamne persoanele care se ocupau cu astfel de activitati.
Sub egida Ligii Natiunilor, in anul 1921, s-a incheiat Conventia Internationala pentru suprimarea traficului de femei si copii, iar in anul 1933 s-a incheiat Conventia Internationala pentru suprimarea traficului de femei care au atins varsta majoratului.
Dupa constituirea Organizatiei Natiunilor Unite, in acest domeniu au fost elaborate o serie de documente internationale extrem de importante. Astfel, in anul 1949, a fost adoptata Conventia Natiunilor Unite pentru suprimarea traficului de personae si exploatarii prostitutiei altor persoane, iar la 15 noiembrie 2000 a fost adoptata la New York, Conventia Natiunilor Unite impotriva criminalitatii transnationale organizate, Protocolul privind prevenirea, reprimarea si pedepsirea traficului de persoane, in special al femeilor si copiilor, act aditional al Conventiei Natiunilor Unite impotriva criminalitatii transnationale organizate, precum si Protocolul impotriva traficului ilegali de migranti pe calea terestra,a aerului si pe mare, act aditional la Convetia Natiunilor Unite impotriva criminalitatii transnationale organizate.De asemenea, trebuie sa mentionam ca intr -o serie de documente importante ale ONU s-a facut referire la interzicerea traficului de fiinte umane. Putem enumera, in acest sens: Declaratia Universala a Drepturilor Omului (1948); Pactul cu privire la drepturile civile si politice (1966); Pactul cu privire la drepturile economice, sociale si culturale (1966). Pe plan european, au fost adoptate, de asemenea, o serie de documente importante in acest domeniu, dintre care amintim: Conventia europeana cu privire la drepturile si libertatile fundamentale ale omului (1950), impreuna cu protocoalele aditionale; Conventia europeana pentru combaterea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor (1997); Conventia Consiliului Europei privind lupta impotrivatraficului de fiinte umane (2005). 
Romania nu numai ca a aderat la toate aceste documente internationale, ci a adoptat o legislatie in concordanta cu acestea, fiind in masura sa combata in mod eficient acest fenomen.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul de fiinte umane.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Gh. Mateut, V.E. Petrescu, N. Stefaroi, A. Pruna, C. Luca, Traficul de fiinte umane. Infractor. Victima. Infractiune,Iasi, ed. Asociatia Alternative Sociale,2005;
2. I. Garbulet, Traficul de persoane, Doctrina. Jurisprudenta. Bucuresti,,ed. Universul Juridic, 2010;
3. https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/10/ANEXA-1-22.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!