Traficul de Droguri

Cuprins referat

1. TRAFICUL DE DROGURI .3
1.1. ANALIZA SUCCINTA A TRAFICULUI DE DROGURI 4
A. AMERICA DE SUD 4
B. AMERICA CENTRALA SI CARAIBE 5
C. AMERICA DE NORD 6
D. ASIA DE EST SI SUD - EST 7
E. ASIA DE SUD 8
F. ASIA DE VEST 8
G. AFRICA 9
H. EUROPA 10


Extras din referat

1. TRAFICUL DE DROGURI
Productia si traficul de droguri reprezinta forma cea mai activa de manifestare a crimei organizate: profiturile deosebite din aceasta activitate veroasa au determinat aparitia a zeci si sute de grupari si bande criminale care au ca principala preocupare productia si traficul de droguri. Ingrijorator este faptul ca aceasta activitate se desfasoara, in unele tari, sub privirile ingaduitoare ale guvernantilor si sefilor de state.
In ultimii 15-20 de ani asistam la o generalizare a problemelor legate de traficul de droguri, intrucat nu ne mai confruntam cu situatii particulare, fenomenul cuprinzand toate regiunile lumii. Puterea economica si influenta pe toate planurile a cartelurilor drogurilor sunt in continua crestere, iar odata cu globalizarea consumului de droguri se realizeaza si o cooperare tot mai strinsa si complexa intre organizatiile criminale .
Se evidentiaza pe de o parte, o specializare a cartelurilor pe diferite tipuri de droguri, iar pe de alta parte, organizatiile criminale implicate in traficul de droguri sunt angrenate tot mai mult si in alte forme de activitati infractionale, din ce in ce mai organizate si violente, folosind mijloace tehnice tot mai sofisticate si sisteme de comunicare, de transmisiuni, in felul acesta ele controland intregul circuit al drogurilor, de la productie pana la desfacerea cu amanuntul.
Se detin date ca organizatiile criminale implicate in traficul cu droguri depoziteaza mari cantitati in tarile al caror sistem legislative este slab, sau pedepsele prevazute sunt mici, iar pentru tranzit sau trafic folosesc cu predilectie teritoriul statelor care nu sunt semnatare ale tratatelor internationale privitoare la droguri, ori daca le-au ratificat, nu au luat masuri de aplicare ale acestora. De asemenea sunt preferate teritoriile care se confrunta cu razboaie civile, activitati teroriste, instabilitatea politica, conflicte entice, cele care nu pot asigura controlul guvernamental asupra unor parti din teritoriul national ori in care sistemele de control vamal, financiar si judiciar nu functioneaza cu eficienta corespunzatoare.
Organizatiile criminale detin in posesie mii de hectare de pamant arabil pentru culturile de plante opiacee, mii de angajati pentru procesul de fabricare a drogurilor, specialisti in domeniul chimiei, informaticii, economico-financiar, mijloace de transport de toate categoriile, inclusiv mini submarine s.a.m.d. 
Dupa caderea ,,Cortinei de Fier", tarile fostului sistem comunist au devenit segmente principale ale rutelor de transport al drogurilor, piete de desfacere, numarul de consumatori crescand in mod surprinzator.
In toate tarile se remarca si o crestere a consumului de substante stimulente, in Asia de Vest fiind capturate importante cantitati de tablete de fenetylina, in Africa crescind permanent consumul de amphetamine si pemolina. Folosirea si abuzul de MDMA, mai cunoscut sub denumirea de "Extazy", a condos la inmultirea numarului de accidente in Europa, America de Nord si Asia de Est. Se inmultesc laboratoarele de producere a metamfetaminei. Comunitatea Statelor Independente ca, de altfel si America de Nord, se confrunta cu un consum crescut de efedrina, iar cantitati tot mai mari de Khat (Chata edulis) sunt exportate de catre tarile producatoare in Australia, in tari din America de Nord si Europa .
Un pericol il reprezinta cresterea masiva a consumului de morfina, cifra anuala a acestor produse opiacee consummate in lume depasind 200 tone echivalent morfina . Cu toate masurile luate pe plan mondial, in vederea reducerii zonelor de cultura a opiaceelor si limitarii posibilitatilor de sustragere a acestor substante folosite in domeniul medical, marirea productiei acestor narcotice a avut si are in continuare un efect negative al raportului mondial dintre cresterea continua a cererii si consumul produselor respective. 
In ultimii ani, in randul exportatorilor de produse opiacee si-au facut aparitia si alte state ca Spania, Franta, Turcia si Ungaria, cu precizarea ca India si Turcia detin cele mai mari stocuri de produse opiacee, respective circa 140 tone.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul de Droguri.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!