Societatea Contemporana si Crima Organizata

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Ultimul deceniu al secolului al XX-lea s-a caracterizat printr-o veritabila schimbare in toate domeniile economico-sociale, a gandirii si a modului de viata. O doctrina retrograda, de inabusire a drepturilor si libertatilor cetatenesti se prabuseste si alta, opusa, isi face loc pe vaste spatii geografice, indeosebi in Europa de Est dar si in Asia, Africa si America Latina. Era, deci, natural ca aceasta schimbare sa se repercuteze si asupra fenomenului infractional, avand in vedere ca acesta constituie suma unui ansamblu de factori favorizatori. Asistam, astfel, la un fenomen al globalizarii comertului, al pietelor financiare, al protectiei mediului inconjurator, al drepturilor omului etc. Aceasta tendinta a provocat doua rezultate simultane: primul, disparitia limitelor dintre national, regional si international, lumea devenind aproape un stat; al doilea, intrepatrunderea problemelor politice, economice si sociale, pana la punctul de a nu mai fi posibil sa fie separate. In cadrul acestei tendinte, globalizarea s-a extins si in sfera criminalitatii. 
A aparut astfel crima organizata la nivel transnational si transcontinental. Aceasta tipologie a infractionalitatii si-a indreptat atentia spre anumite domenii, favorizate de climatul de globalizare, cum ar fi: traficul de stupefiante, traficul ilicit de arme, traficul de materiale nucleare, terorismul, prostitutia, pedofilia, spalarea banilor, furtul si contrabanda de masini scumpe, furtul si contrabanda cu obiecte de patrimoniu cultural, rapirea oamenilor de afaceri si vedetelor in scopul santajului si extorcarii de fonduri, coruptia din companiile multinationale, pervertirea responsabililor guvernamentali, pirateria camioanelor si a vaselor maritime, poluarea mediului si furtul de bani prin intermediul computerelor. Crima organizata a imbracat un aspect mondializat aducand atingere sigurantei publice, umbrind suveranitatea statelor si tulburand buna desfasurare a activitatii institutiilor economice, politice si sociale.
De la zi la zi, formele de manifestare ale crimei organizate s-au diversificat, acestea trecand de la domenii traditionale, cum sunt jocurile de noroc, camata si prostitutia, la traficul international de automobile furate, furtul obiectelor de arta si arheologie, frauda cu carti de credit, comert cu animale rare etc., ajungandu-se la organizarea activitatii infractionale dupa modelul companiilor legale (sectoare de preluare, productie, transport, valorificare, protectie).
In ultimii ani, ca urmare a conflictelor nationale, etnice si chiar interstatale, un mare
numar de depozite militare a cazut sub controlul unor bande criminale fapt ce face ca traficul cu armament, substante toxice si radioactive sa cunoasca o dezvoltare fara precedent, fiind aproape scapat de sub control.
Organizatiile criminale sunt implicate tot mai mult in practici ilicite de dumping si inregistrarea unor pierderi fictive, operatiuni realizate deseori cu complicitatea unor functionari corupti.
Sistemele electronice de comunicatie neputand fi secretizate perfect, devin vulnerabile in fata actiunilor criminale comise prin intermediul computerelor. Prejudiciul este enorm iar autorii au foarte mari sanse de a nu fi descoperiti
Prin coruptie, arma cea mai teribila si perfida, crima organizata urca spre varfurile societatii, cuprinzand institutii vitale ale statului, sugrumand libertatea si independenta acestuia, punand in pericol siguranta sa.
CONCEPTUL DE CRIMA ORGANIZATA
Conceptul de crima organizata semnifica activitatile infractionale ale unor grupuri constituite pe principii conspirative, in scopul obtinerii unor importante venituri ilicite.
Premeditata, conceputa pana la cele mai mici detalii in ceea ce priveste rolul si modul de actiune al celor care o infaptuiesc, crima organizata se deosebeste fundamental de actiunile unor indivizi care, ocazional, se asociaza pentru a comite anumite infractiuni.
Pentru efectele sale, crima organizata constituie un "cancer" perfid care secatuieste puterea societatii, ameninta stabilitatea guvernarii, determina cresterea taxelor care se adauga la pretul marfurilor, pericliteaza siguranta individuala si colectiva, poate controla sindicatele si influenta structurile de putere politica si economica prin infiltrarea in activitatea acestora.
In varianta clasica a crimei organizate, pot fi decelate o serie de trasaturi caracteristice
-Structura. In conformitate cu teoria lui D.R.Cressey, "familiile" criminale dispun de o structura si organizare formala, oarecum birocratica. In mod schematic, aceasta structura se prezinta in felul urmator:
Dupa cum rezulta din schema anterioara, in aceasta structura, membrii retelei au sarcini si responsabilitati in functie de pregatirea si abilitatea specifica a fiecaruia. Structura insasi se caracterizeaza prin ierarhie stricta si autoritate.
In consecinta, vrima organizata implica coordonarea unui numar de persoane in planificarea si executarea actelor ilegale ori in scopul realizarii unor obiective licite prin mijloace ilicite (ex: castigarea unei licitatii prin inlaturarea violenta a celorlalti competitori)
-Ermetism si conspirativitate. Aceasta trasatura deriva atat din vechea origine socio-culturala a fenomenului, cat si din necesitati obiective determinate de nevoia de autoprotectie, de evitare a penetrarii propriilor randuri de catre organismele abilitate prin lege.
In conformitate cu parerea avizata a fostului procuror general adjunct al Italiei, Giovanni Falcone , ucis de Mafia siciliana, pericolul grav pe care il reprezinta aceasta organizatie criminala deriva din subcultura sa arhaica, mult mai interiorizata si mai bogata, tradusa prin selectarea riguroasa a recrutilor si capacitatea de fier de a impune membrilor sai reguli neiertatoare de conduita, care sunt, fara exceptie, respectate. Discretia si respectarea legii tacerii (omerta) sunt calitati indispensabile pentru un mafiot. Considerati a fi "oameni de onoare", componentii "familiilor" risca sa fie eliminati fizic in caz de tradare. In decursul ultimului deceniu, ca urmare a eforturilor conjugate pe plan intern si international, un numar important de mafioti, inclusiv capi ai "familiilor", au fost capturati si deferiti justitiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea Contemporana si Crima Organizata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!