Protecția martorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aflarea adevarului intr-o cauza penala necesita utilizarea unor metode de investigatie speciale cat si metode eficiente pentru protejarea martorilor.

In dispozitiile procesuale penale , prin Legea 281/2003 a fost introdus articolul referitor la protectia martorilor. Astfel, daca exista probe sau indicii temeinice ca prin declararea identitatii reale a martorului sau a localitatii acestuia de domiciliu ori de resedinta ar fi periclitata viata, integritatea corporala sau libertatea lui ori a altei persoane , martorului i se poate incuviinta sa nu declare aceste date , atribuindu-se o alta identitate sub care urmeaza sa apara in fata organului judiciar.

Organele judiciare care pot sa dispuna aceasta masura sunt: - in cursul urmaririi penale - procurorul prin ordonanta; - in cursul judecatii - presedintele completului prin incheiere. Aceasta masura se ia numai la cererea motivata a procurorului - pentru instanta , a martorului sau a oricarei persoane indreptatile(membrii de familie, persoane apropiate acestuia sau chiar persoane care nu au calitate procesuala dar care au informatii si date cu caracter determinant sa contribuie la aflarea adevarului ). Datele privind identitatea reala a martorului vor fi prezentate procurorului sau , dupa caz, completului de judecata in conditii de stricta confidentialitate. Documentele privind identitatea reala a martorului in toate cazurile vor fi introduse in dosarul penal numai dupa ce procurorul , prin ordonanta, sau , dupa caz instanta , prin incheiere , a constatat ca a disparut pericolul care a determinat luarea masurilor de protectie a martorului.

In situatia prezentata se schimba numai identitatea reala a martorului, insa el va da o declaratie , declaratie care va avea consemnata noua identitate a martorului, care va fi redata in procesul-verbal al procurorului(semnata de procuror , procurorul prezent la ascultare si organul de urmarire penala in conditiile prevazute prin modalitatile speciale de ascultare). Declaratia martorului consemnata in cursul judecatii si semnata de procurorul care a fost prezent la ascultarea martorului si de presedintele completului de judecata , precum sic ea luata la urmarirea penala in aceleasi conditii pot servi la aflarea adevarului numai in masura in care sunt coroborate cu fapte si imprejurari ce rezulta din ansamblul probelor existente la dosar(au valoare probatorie egala cu celelalte probe administrate in cauza).

Datele despre identitatea reala a martorului , se consemneaza intr-un proces-verbal care va fi pastrat, la sediul parchetului care a efectuat sau a supravegheat efectuarea urmaririi penale sau , dupa caz, la sediul instantei, intr-un loc special , in plic sigilat , in conditii de maxima siguranta. In functie de cel care a solicitat prin cerere motivate (procurorul, martorul sau orice alta persoana interesata) protectia datelor de identificare, procesul-verbal va fi semnat, precum si de cel care a dispus masura. Fata de masurile luate de legiuitor prin introducerea in Codul de Procedura Penala a unor dispozitii privind protectia martorilor, a fost adoptata anterior si o lege speciala privind protectia martorilor. La noi in tara, problema este reglementata pentru prima data prin Legea nr.682 din 19 decembrie 2002 privind protectia martorilor , publicata in Monitorul Oficial nr. 964 din 28 decembrie 2002 si intrata in vigoare la 28 ianuarie 2003. Protectia martorilor este o masura generala si complexa, cu caracter procedural si de politica penala prin care se urmareste cresterea eficientei actiunii de descoperire a infractiunilor si eficientizarea reactiei sociale de reprimare a lor, in conditii de protectie si siguranta pentru persoanele implicate. Astfel, legea a prevazut in art.19 ca persoana care are calitatea de martor, si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta sau faciliteaza identificarea sau tragerea la raspundere penala a altor persoane, care au savarsit astfel de infractiunii, beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege. Potrivit legii , pot dobandi calitatea de martor protejat si pot fi incluse in Programul de protectie , persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii: - au calitatea de martor potrivit Codului de Procedura Penala, persoanele care, fara a avea o calitate procesuala in cauza (chiar si persoana care are calitatea de inculpat intr-o alta cauza ), persoanele care se afla in cursul executarii unei pedepse privative de libertate si care prin declaratiile, prin informatiile si datele cu caracter determinant pe care le furnizeaza, contribuie la aflarea adevarului in cauze privind infractiuni grave.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia Martorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
9 805 cuvinte
Nr caractere:
54 258 caractere
Marime:
34.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
martor, proces, protectie, justitie
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!